Γερμανία: Διχασμένος ο κυβερνητικός συνασπισμός για την ελληνική πρόταση

Γερμανία: Διχασμένος ο κυβερνητικός συνασπισμός για την ελληνική πρόταση

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διχασμένα παρουσιάζονται τα κόμματα του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, στον απόηχο της νέας ελληνικής πρότασης που εστάλη το βράδυ της Πέμπτης προς τους θεσμούς, στην ύστατη προσπάθεια της Αθήνας για συμφωνία.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εκφράστηκαν θετικά, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με πολλά στελέχη του CDU/CSU της Αγκελα Μέρκελ, τα οποία εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους.

Ο Αξελ Σέφερ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, χαιρέτισε τις προτάσεις της Αθήνας, κάνοντας λόγο για «ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα μπρος, το οποίο έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα». Πρόσθεσε επίσης, ότι οι προτάσεις έχουν καλές πιθανότητες να εφαρμοστούν.

Διαφορετική είναι η οπτική του αντιπροέδρου της Κ.Ο. της παράταξης της Μέρκελ,  Ραλφ Μπρίνκχαους, ο οποίος διερωτάται «πως μπορεί να λάβει στα σοβαρά τις προτάσεις, την ώρα που η ίδια η ελληνική κυβέρνηση έκανε ολόκληρη καμπάνια εναντίον τους», αναφερόμενος στο πρόσφατο δημοψήφισμα.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και ο  συντηρητικός Βαυαρός βουλευτής του CSU, Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, επισημαίνοντας ότι οι προτάσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, εκφράζοντας μάλιστα τη θέση ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει μια καινούργια αρχή με δικό της νόμισμα.

Πάντως, πηγές κοντά στην Καγκελάριο, υπογραμμίζουν ότι παραμένει αποφασισμένη για την επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγήσει στην αποφυγή του Grexit. Ωστόσο, οι ηχηρές παρεμβάσεις, ειδικά από την συντηρητική εσωκομματική πτέρυγα, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητά της ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις του, την ωθούν στην απόφαση να μην καταλήξει σε συμφωνία με κάθε κόστος.  

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή