Ευ. Μεϊμαράκης: Θα πάρουμε βάρη που δεν μας ανήκουν

Ευ. Μεϊμαράκης: Θα πάρουμε βάρη που δεν μας ανήκουν

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και το ελάχιστο σενάριο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, να επιδιώξει να εκμεταλλευτεί την ισχυρή στήριξη της Βουλής και των κομμάτων της αντιπολίτευσης είτε για να διαμοιράσει το βάρος των νέων μέτρων είτε, στη χειρότερη περίπτωση, για να υπαναχωρήσει, επιχείρησε να ακυρώσει ο πρόεδρος της Ν.Δ., Ευ. Μεϊμαράκης. «Σας παροτρύνουμε, σας ευχόμαστε να πετύχετε όσο το δυνατόν μια καλύτερη συμφωνία, θα πάρουμε και βάρη που δεν μας αναλογούν» επισήμανε ο κ. Μεϊμαράκης, σημειώνοντας ότι παρά τις διαφορές κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση «ενώνουν η Ελλάδα, η Ευρώπη, το ευρώ, η κοινή πορεία και ζωή όλων σε αυτό τον τόπο».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο κ. Μεϊμαράκης, στην πρώτη ομιλία του στην ολομέλεια ως πρόεδρος της Ν.Δ., δεν απέφυγε τα πυρά για την τακτική της κυβέρνησης, με στόχο αφενός να δεσμεύσει τον κ. Τσίπρα στο μονόδρομο μιας συμφωνίας, αφετέρου να αποδώσει το σύνολο του βάρους για τα μέτρα στην κυβέρνηση. «Η διαπραγμάτευση είναι δική σας ευθύνη, εμείς ζητήσαμε να βοηθήσουμε συμμετέχοντες σε εθνική ομάδα, πράγμα που αρνηθήκατε» ανέφερε, σημειώνοντας ότι διατυπώσεις του νομοσχεδίου «ανεβάζουν τις πιθανότητες υποψίας» περί υπαναχώρησης του κ. Τσίπρα, «να πείτε, δηλαδή, ότι εγώ έχω αυτή την εξουσιοδότηση και δεν μπορώ να δεχθώ τίποτε παραπάνω». «Θέλω να μην επιβεβαιώσετε όσους λένε ότι προσπαθείτε να εγκλωβίσετε τη Βουλή, εμείς θέλουμε μέχρι την Κυριακή συμφωνία για να είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη» ανέφερε.

Νωρίτερα, η Ν.Δ. είχε ζητήσει αλλαγές στη διατύπωση του άρθρου ώστε αντί του περιοριστικού «εντός αυτού του πλαισίου» μέτρων, να επιλεγεί το «με βάση αυτό το πλαίσιο μέτρων», ώστε τελικά να δοθεί στον πρωθυπουργό ευχέρεια χειρισμών, αλλά και να ακυρωθούν τα όποια άλλοθι ήθελε επικαλεστεί ο κ. Τσίπρας για να αρνηθεί. Στόχος όλης της γαλάζιας παρουσίας χθες στη Βουλή ήταν να σταλεί το μήνυμα ότι η εξουσιοδότηση προς τον κ. Τσίπρα αφορά την επίτευξη συμφωνίας και μόνον, ενώ ο «πολιτικός λογαριασμός» θα ακολουθήσει. Το ανέφερε, άλλωστε, και ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης, σημειώνοντας πάντως ότι ήδη από χθες «η Ν.Δ. ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς με την ιστορία… η Ν.Δ. έχει ήσυχη τη συνείδησή της, φροντίστε και εσείς να έχετε τη δική σας συνείδηση ήσυχη κρατώντας την Ελλάδα στην Ευρώπη».

Της γαλάζιας στάσης, προς την οποία συνέκλιναν και αυτές του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, προηγήθηκαν εργώδεις διαβουλεύσεις και ζυμώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Μεϊμαράκης είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, που κινήθηκε ενεργά με στόχο τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων σύγκλισης εντός και εκτός Ελλάδας, τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή ενώ είχε, στη Βουλή, συναντήσεις με τον προκάτοχό του και τέως πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά αλλά και με τον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλο.

Στο γραφείο του κ. Μεϊμαράκη στη Βουλή βρίσκονταν συνεχώς σειρά στελεχών, μεταξύ των οποίων και ο γραμματέας του κόμματος κ. Ανδ. Παπαμιμίκος, ενώ αντικείμενο συζήτησης δεν ήταν μόνον η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και τα σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις. Μέχρι και την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, σειρά γαλάζιων δεν απέκλειαν η κυβέρνηση του κ. Αλ. Τσίπρα να απολέσει τη δεδηλωμένη, οδηγώντας στην ανάγκη συγκρότησης νέας κυβέρνησης με τη συμμετοχή, κατά σειρά, των Ποταμιού, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή