ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμφισβήτηση της πρότασης νόμου

amfisvitisi-tis-protasis-nomoy-2092780

Διαδικαστικές παρατηρήσεις, αλλά με προφανή πολιτική ουσία και σημασία, καταγράφηκαν ως προς το κείμενο του νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση τη νύχτα της Πέμπτης, όχι μόνο από βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, στην ειδική Εκθεση που εξέδωσε.

Την αρχή έκανε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος. Ειδικότερα, εστίασε σε αναφορές που υπάρχουν σε «συνοδευτικά του νομοσχεδίου κείμενα», τα οποία, ωστόσο, όπως σημείωσε, δεν υπάρχουν: «Το νομοσχέδιο αναφέρεται σε μη υφιστάμενα κείμενα. Είστε σε θέση να τα καταθέσετε ή να διαγράψετε την παραπομπή;», είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, χωρίς να λάβει απάντηση. Παράλληλα, τόνισε πως στην αιτολογική του νομοσχεδίου κυβερνητική έκθεση υπάρχουν προσβλητικές για τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναφορές, οι οποίες επίσης θα πρέπει να αποσυρθούν.

Από την πλευρά του ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης (ΝΔ) τόνισε ότι υπάρχει «ζήτημα» και με το γεγονός ότι μέσω του νομοσχεδίου η κυβέρνηση εμφανίζεται να ζητεί «εξουσιοδότηση», την οποία εκ των πραγμάτων διαθέτει ήδη από τις εκλογές.

«Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης διαθέτουν την αρμοδιότητα (διαπραγμάτευσης όρων συμφωνίας και σύναψης σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης) εκ του Συντάγματος, καθ’ όσον με την απόκτηση της εμπιστοσύνης της Βουλής, η κυβέρνηση αναλαμβάνει τα καθήκοντα που της αναθέτουν το Σύνταγμα και οι νόμοι», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην Εκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής – κάτι που φαίνεται ως θέση να «υποστηρίζει» τις προαναφερόμενες παρατηρήσεις κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση. Στην ίδια Εκθεση υπάρχουν και άλλες παρατηρήσεις για την ανάγκη «νομοτεχνικώς ακριβέστερων» επαναδιατυπώσεων, ή αλλαγής διατυπώσεων «για λόγους νομικής ακριβολογίας». Επί παραδείγματι, μεταξύ άλλων ζητήθηκε να υπάρξει ρητή αναφορά σε «χρηματοδότηση δημοσίου χρέους, κεφαλαιουχική ενίσχυση τραπεζών», ως συμπληρωματική φράση στο «χρηματοδότηση αναγκών της χώρας».