Ευρεία συναίνεση υπέρ του ευρώ

Ευρεία συναίνεση υπέρ του ευρώ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο ήταν τα χαρακτηριστικά της χθεσινής κοινής συνεδρίασης των τεσσάρων Επιτροπών της Βουλής επί του αιτήματος της κυβέρνησης να πάρει την εξουσιοδότηση του Σώματος για την ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, που προηγήθηκε της ανάλογης συζήτησης στην Ολομέλεια.

Αφενός η δήλωση αρνητικής ψήφου, από την πλευρά των κομμάτων της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ, αλλά και από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ραχήλ Μακρή, έναντι του κυβερνητικού αιτήματος. Αφετέρου η διαμόρφωση μιας ευρύτατης πλειοψηφίας, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η βούληση παραμονής της χώρας στο ευρώ. Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, έστω και με σκιές -καθώς υπάρχει δυσαρέσκεια αρκετών βουλευτών για τις εξελίξεις και έρπουσα φημολογία για πιθανές αποστασιοποιήσεις- αλλά και η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ -από την αντιπολίτευση- έστω και με ενστάσεις, δήλωσαν ότι υπερψηφίζουν το σχέδιο νόμου.

Αναζητούμε μία «βιώσιμη συμφωνία με κάποια χαρακτηριστικά», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος κάλεσε τους βουλευτές να «την κρίνουν συνολικά». Υποστήριξε ότι «μετά το δημοψήφισμα είμαστε σε πιο ισχυρή θέση και θα είμαστε σε ακόμα πιο ισχυρή μετά την εξουσιοδότηση της Βουλής» και δεσμεύθηκε ότι η τελική συμφωνία θα έλθει στη Βουλή. Αναφερόμενος στη στάση της ΕΚΤ είπε ότι «τον τελευταίο μήνα ήταν αρκετά υποστηρικτική», καθώς έδινε ρευστότητα.

«Δεν θα βρείτε στην ψήφο μου άλλοθι για μνημονιακές πολιτικές», είπε σε εντονότατο ύφος η κ. Μακρή, ενώ ενδείξεις πιθανής «ανταρσίας» εντοπίστηκαν και στις τοποθετήσεις των κ. Χατζηλάμπρου και Ζερδελή.

Την ίδια στιγμή, ο ένας μετά τον άλλο, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ εξέφραζαν την απόλυτη υποστήριξη και προσήλωσή τους σε οτιδήποτε μπορεί, στην παρούσα κρισιμότατη συγκυρία, να «κρατήσει» την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό πυρήνα.

«Σας δίνουμε πολιτική στήριξη, ώστε ενωμένοι να πούμε ότι όλοι οι Ελληνες θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ, στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης» τόνισε με έμφαση η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. «Εδώ υπάρχει μια πλειοψηφία ισχυρή, του κόσμου, που πιστεύει στην Ευρώπη. Ζητάμε ρητή δέσμευση ότι δεν θα γυρίσει από την Κυριακή το βράδυ χωρίς συμφωνία παραμονής στην Ευρώπη. Το μείγμα των μέτρων; Δικό σας λογαριασμός. Δεν σας εξουσιοδοτούμε για να πάτε σε ρήξη. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να δούμε η Σύνοδος Κορυφής των 28 να πραγματοποιείται με θέμα πώς θα στηριχθεί μια χρεοκοπημένη από τη Δευτέρα Ελλάδα», είπε ο εισηγητής της Ν.Δ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης.

«Οι στιγμές είναι κρίσιμες για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Κ. Μπαργιώτας, «Στηρίζουμε την εθνική προσπάθεια», ανέφερε ο κ. Ι. Φωτήλας, αμφότεροι βουλευτές του Ποταμιού.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο σημείο να διαλέξει: ή τον πόνο ή τον θάνατο. Θα της δώσουμε την εξουσιοδότηση που μας καλείτε να δώσουμε, αλλά προσοχή: διπλές αναγνώσεις, τακτικισμοί και κόλπα της τελευταίας στιγμής στη ρήξη, δεν τα αποδεχόμαστε. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή. Ζητάμε να δεσμευτείτε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται με στόχο την παραμονή στο ευρώ», τόνισε ο κ. Γ. Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ).

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ κ. Δημ. Καμμένος είπε στην τοποθέτησή του ότι «πρέπει να σταθούμε όρθιοι», για να συμπληρώσει πάντως, αναφερόμενος στις εσωκομματικές συζητήσεις: καταγράφηκε «έντονη, αυστηρή προς όλα τα επίπεδα κριτική. Ομως, ομόφωνα οι 13 βουλευτές στηρίζουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης με πολύ σοβαρή επιφύλαξη: να περιγραφεί με ρητό τρόπο στη συμφωνία η αναδιάρθρωση του χρέους και εμπροσθοβαρής εκταμίευση αναπτυξιακού πακέτου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή