Δοκιμασία κυβέρνησης – Τσίπρα στη Βουλή

Δοκιμασία κυβέρνησης – Τσίπρα στη Βουλή

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το στιγμιαίο χαμόγελο του κ. Αλ. Τσίπρα, κατά τη χειραψία που του προσέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά το τέλος της ομιλίας του, τις πρώτες πρωινές ώρες στη Βουλή, και η οποία ήρθε να επισφραγίσει την παροχή στήριξης της Ν.Δ. στην τελική προσπάθεια της κυβέρνησης για συμφωνία παραμονής στο ευρώ, δεν μπόρεσε να σκορπίσει τις σκιές από τις σοβαρές εσωκομματικές αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Η μακρά και επίπονη κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης και έγκρισης του νομοσχεδίου, μέσω του οποίου η κυβερνώσα πλειοψηφία ζητούσε εξουσιοδότηση ολοκλήρωσης μιας συμφωνίας αποτροπής ενός Grexit, ανέδειξε σοβαρότατες διαφωνίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, και ο φόβος για διαρροές στην ψηφοφορία, που προγραμματίστηκε με περιπετειώδη τρόπο για μετά τις 3 τα ξημερώματα, ήταν έκδηλος.

Στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία, μάλιστα, επέλεξε να μην προεδρεύσει της κρίσιμης συνεδρίασης, και από νωρίς η κ. Ραχήλ Μακρή ήταν μεταξύ των θεωρούμενων «ανταρτών».

Θέμα καταψήφισης του σχεδίου νόμου δεν υπήρξε, καθώς Ν.Δ., Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ δήλωναν πως όχι απλώς στηρίζουν αλλά και «απαιτούν» από την κυβέρνηση να επιστρέψει από τις Βρυξέλλες αύριο Κυριακή το βράδυ με συμφωνία παραμονής της χώρας στο ευρώ. Ωστόσο, οι φήμες περί ενδεχόμενης αποστασιοποίησης έως και διψήφιου αριθμού βουλευτών της πλειοψηφίας (είτε με αποχή, είτε με «παρών», είτε και με καταψήφιση του νομοσχεδίου) δημιουργούσαν περιβάλλον αμφισβήτησης, ουσιαστικά και όχι τυπικά, της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση. «Η ψήφος στο νομοσχέδιο αυτό είναι ψήφος με βαρύνουσα πολιτική σημασία, ψήφος υψηλής εθνικής ευθύνης», τόνισε με έμφαση ο κ. Αλ. Τσίπρας, προσδιορίζοντας και τα όρια «ανοχής» έναντι τυχόν διαφοροποιήσεων.

Μετά τη δοκιμασία της Βουλής, η στάση της Ευρωζώνης έναντι του ελληνικού αιτήματος για νέο δάνειο και η επάρκεια των προτάσεων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση θα κριθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Η κατ’ αρχήν αξιολόγηση από τους θεσμούς είναι θετική, ωστόσο, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, απαιτούνται αλλαγές σε επιμέρους σημεία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το τελικό πακέτο μέτρων θα πρέπει να είναι πιο «σκληρό», αλλά το πόσο πιο σκληρό θα το καθορίσουν οι ίδιοι οι υπουργοί Οικονομικών και οι αναπληρωτές τους (Euroworking Group) που θα συνεδριάσουν νωρίτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή