Τα πρώτα «όχι» και η στάση Λαφαζάνη

Τα πρώτα «όχι» και η στάση Λαφαζάνη

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματικές ώρες με έντονα τα σημάδια της απογοήτευσης και με εμφανή τα διλήμματα που είχαν να αντιμετωπίσουν, να ψηφίσουν ή να καταψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης, να στηριχθεί ή να χάσει η κυβέρνηση τη δεδηλωμένη, πέρασαν πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πριν αλλά και μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. Σε κάθε περίπτωση, η συνεδρίαση ήταν το πρώτο βήμα για την ιδεολογική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούσαν κορυφαία στελέχη που επισήμαναν ότι η «βίαιη ωρίμανσή του» που συντελέστηκε μετά τις εκλογές του 2012, όπως είχε επισημάνει πριν από μερικούς μήνες ο Γ. Δραγασάκης, θα εξελιχθεί σε «βίαιο κλονισμό» της ενότητάς του.

Η μεγάλη προσπάθεια της ηγετικής ομάδας της Αριστερής Πλατφόρμας να κρατηθούν οι διαφωνίες στα όρια του εφικτού, ώστε να μη χάσει τη δεδηλωμένη η κυβέρνηση, ήταν φανερή χθες στην αίθουσα Γερουσίας, καθώς, ενώ πολλοί βουλευτές της εξέφρασαν διαφωνίες για την πρόταση που εστάλη στους πιστωτές, ουδείς δήλωσε ρητά ότι καταψηφίζει. Στη συνέχεια όμως ένα κείμενο που υπέγραφαν πέντε στελέχη, τρία μέλη της Π.Γ. και δύο βουλευτές, με το οποίο τάσσονταν υπέρ της επιστροφής στη δραχμή, σηματοδότησε την έναρξη της συζήτησης για την αριθμητική του «όχι» κατά την ψηφοφορία στη Βουλή, χωρίς να είναι σαφές τι ακριβώς ισχύει, καθώς αναπτύχθηκε ένα όργιο φημών για τον αριθμό όσων προτίθενται να καταψηφίσουν.

Οι βουλευτές Θ. Πετεράκος και Κ. Λαπαβίτσας με τις ομιλίες τους στην Κ.Ο. κατέστησαν σαφές ότι η πρόταση της κυβέρνησης δεν τους εκφράζει, και υπό αυτή την έννοια, θεωρήθηκαν εξ αρχής οι πρώτοι που θα την καταψήφιζαν. Η μεγάλη συζήτηση όμως έγινε γύρω από τη στάση του Π. Λαφαζάνη, καθώς υπήρχαν πολλές και αντιφατικές πληροφορίες ότι θα ψήφιζε «ναι», παρά τις διαφωνίες του που είχε καταστήσει σαφείς τις τελευταίες ημέρες, αλλά και χθες στην Κ.Ο. Ο κ. Λαφαζάνης είχε από προχθές το βράδυ πολλές επαφές με στελέχη της Πλατφόρμας και σύμφωνα με πληροφορίες, βασική θέση του ήταν ότι δεν πρέπει να χάσει η κυβέρνηση τη δεδηλωμένη. Από την άλλη, στις δηλώσεις του υπογράμμιζε ότι η πρόταση της κυβέρνησης δεν δίνει καμία θετική προοπτική στη χώρα και ότι δεν είναι συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, ο κ. Λαφαζάνης δέχθηκε και επικρίσεις στην Κ.Ο. με κεντρικό στοιχείο ότι οι θέσεις του δεν αντιστοιχούν σε κανένα σχέδιο. Ο βασικός εκφραστής των θέσεων της Πλατφόρμας στα οικονομικά, Κ. Λαπαβίτσας, ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί ένα Grexit. Ωστόσο, επέστησε την προσοχή τονίζοντας ότι το θέμα αυτό δεν έχει λήξει λόγω της κρίσης στην Ευρωζώνη και τόνισε την ανάγκη προετοιμασίας της κυβέρνησης γιατί, όπως είπε, το θέμα του Grexit «θα το βρούμε μπροστά μας».

Η Σόφη Παπαδόγιαννη, μέλος της Π.Γ. και στέλεχος της Πλατφόρμας, είχε αρνητική θέση. Η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου εξέφρασε έντονο προβληματισμό, ωστόσο είπε ότι πρέπει να στηριχθεί η κυβέρνηση. Εντονα προβληματισμένη για τη στάση που θα τηρούσε ήταν η βουλευτής Λάρισας Ηρώ Διώτη, αλλά και η Παναγιώτα Δριτσέλη, βουλευτής Τρικάλων, ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι «ύποπτοι» να καταψηφίσουν ήταν ο Β. Χατζηλάμπρου και οι κ. Γαϊτάνη και Ψαρέα που πρόσκεινται στην τροτσκιστική ΔΕΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή