Σαφής στήριξη σε Αλ. Τσίπρα από «προεδρικούς»

Σαφής στήριξη σε Αλ. Τσίπρα από «προεδρικούς»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πιο κρίσιμη κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, χθες, ενώπιον της λήψης καθοριστικών αποφάσεων για την πορεία και τον προσανατολισμό της χώρας, επιβεβαιώθηκε το χάσμα που παγίως καταγράφεται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Πιστοποιήθηκε, δε, ότι οι απόψεις περί επιλογής της εξόδου από το ευρώ και η πίστη ότι η χώρα θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικούς δρόμους αποτελούν πεποίθηση για μερίδα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και όχι θεωρητικές τοποθετήσεις. Απέναντι σε αυτές τις απόψεις που διατυπώθηκαν ακόμη και εγγράφως χθες, ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, είχε την ανοιχτή στήριξη των στελεχών που πρόσκεινται στο «προεδρικό» στρατόπεδο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, έθεσε ζήτημα στρατηγικού προσανατολισμού της χώρας, υπερασπιζόμενος την επιλογή της κυβέρνησης να αποστείλει προς τους εταίρους την πρόταση με το πακέτο δύσκολων μέτρων. Εξέφρασε την άποψη ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να αποφασίσουμε ποια είναι η θέση μας στην Ευρώπη». Εθεσε, μάλιστα, και το ζήτημα της επομένης της συμφωνίας, ζητώντας «επιτέλους να κυβερνήσουμε».

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, παραδέχθηκε, παρουσιάζοντας την πρόταση της κυβέρνησης, ότι το πρόγραμμα έχει δυσκολίες, αλλά εμφανίσθηκε και αυτός να πιστεύει ότι δεν υπήρχε ρεαλιστική εναλλακτική, την οποία θα μπορούσε να ακολουθήσει η κυβέρνηση. Δεσμεύθηκε, ωστόσο, ότι η προσπάθεια που θα καταβληθεί μέχρι την τελευταία στιγμή στις Βρυξέλλες θα είναι για να επιτευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες βελτιώσεις.

Ο κ. Πάνος Σκουρλέτης έθεσε την επιλογή της κυβέρνησης να κινηθεί με αυτό τον τρόπο σε προοπτική χρόνου και εκτίμησε ότι «οι συσχετισμοί επιβάλλουν αυτού του τύπου τη συνθηκολόγηση», για να προσθέσει ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η επομένη της συμφωνίας, προκειμένου μεσο-μακροπρόθεσμα η κυβέρνηση να καταφέρει να υλοποιήσει την πολιτική της.

Τη στήριξή του στην επιλογή του πρωθυπουργού διατύπωσε ο κ. Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι θα αποφευχθούν οι διαρροές και η κυβέρνηση θα προχωρήσει μέσα από μια συναινετική διαδικασία.

Σε λυγμούς ξέσπασε η βουλευτής Παναγιώτα Δριτσέλη από τη φόρτιση της συνεδρίασης, διερωτώμενη μεγαλοφώνως «Πώς θα αντέξω αυτό το ηθικό βάρος;».

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε σίγουρος ότι «όλα θα πάνε καλά», καθώς εκτίμησε ότι «κανείς δεν θα αναλάβει την ευθύνη να ρίξει μια κυβέρνηση τεσσάρων μηνών». Αισιόδοξος για μια καλή συμφωνία δήλωσε ο κ. Νίκος Βούτσης, ενώ και ο Νίκος Φίλης εξέφρασε την άποψη ότι θα προκύψει συμφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή