Νέα δοκιμασία σήμερα στο Eurogroup

Νέα δοκιμασία σήμερα στο Eurogroup

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στο ποσό των 80 – 85 δισ. ευρώ ανεβάζουν το ύψος του νέου δανείου που πρέπει να πάρει η Ελλάδα ώστε να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τα επόμενα χρόνια, αλλά και να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες. Στην εκτίμηση αυτή, που δυσχεραίνει την εξασφάλιση της συναίνεσης όλων των κρατών-μελών επί της ελληνικής πρότασης στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, κατέληξαν οι θεσμοί, οι οποίοι πάντως θα εισηγηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, στους υπουργούς της Ευρωζώνης ότι η πρόταση αποτελεί τη βάση ώστε να διορθωθούν οι ελλείψεις που έχουν εντοπιστεί.

Παρά τις θετικές δηλώσεις από Ευρωπαίους πολιτικούς, με τους Γάλλους -οι οποίοι έχουν σηκώσει ιδιαίτερα το βάρος τις τελευταίες μέρες για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ- να προεξάρχουν, υπήρχαν μία σειρά από σημεία στην ελληνική πρόταση, που προκαλούσαν πονοκέφαλο στους θεσμούς και αυτό που διεμήνυαν αξιωματούχοι είναι ότι το τελικό πρόγραμμα που θα υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και εταίρων θα είναι πιο σκληρό. Βασικό ήταν η ρύθμιση για τον ΦΠΑ στα νησιά, καθώς η αύξηση δεν επιβάλλεται άμεσα αλλά σταδιακά, η μη αναφορά σε ομαδικές απολύσεις, το γεγονός ότι μια σειρά από δημοσιονομικά μέτρα χαρακτηρίζονται υφεσιακά, ενώ από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ υπάρχουν ρυθμίσεις που δεν συμπεριλήφθηκαν, όπως το γάλα, το ψωμί κ.λπ.

Αυτό που θεωρείται πολύ πιθανό είναι, ακόμα και στο σημερινό Eurogroup, να χρειαστεί να προσθέσει η ελληνική πλευρά τα 330 εκατ. μέτρων που έχει βάλει σαν «μαξιλάρι» στην πρότασή της σε περίπτωση που χρειαστούν αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι. Τα μέτρα αυτά είναι φορολόγηση των ενοικίων και αύξηση του φόρου επιχειρήσεων από το 28% στο 29%.

Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε, όπως ανακοινώθηκε, τηλεδιάσκεψη μεταξύ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η κ. Λαγκάρντ θα πάρει μέρος στη σημερινή σύνοδο του Eurogroup, ενώ αγωνία υπάρχει για τη στάση που θα κρατήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Γερμανικά κόμματα

Είναι ενδεικτικό ότι τα κόμματα του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού παρουσιάζονται διχασμένα. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Γκάμπριελ εκφράστηκαν θετικά, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με πολλά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), τα οποία εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους. Ο Αξελ Σέφερ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, χαιρέτισε τις προτάσεις της Αθήνας, κάνοντας λόγο για «ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, το οποίο έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα». Διαφορετική είναι η οπτική του αντιπροέδρου της Κ.Ο. του CDU, Ραλφ Μπρίνκχαους, ο οποίος διερωτάται «πώς μπορεί να λάβει στα σοβαρά τις προτάσεις, την ώρα που η ίδια η ελληνική κυβέρνηση έκανε ολόκληρη καμπάνια εναντίον τους».

Επίσης, ο Βαυαρός βουλευτής του CSU, Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, υποστήριξε ότι οι προτάσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, εκφράζοντας μάλιστα τη θέση ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει μια καινούργια αρχή με δικό της νόμισμα. Πάντως, πηγές κοντά στην καγκελάριο, υπογραμμίζουν ότι παραμένει αποφασισμένη για την επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγήσει στην αποφυγή του Grexit. Η Bundestag βρίσκεται θεωρητικά σε διακοπές από τις 3 Ιουλίου, όμως τα 631 μέλη της έχουν κληθεί να είναι σε ετοιμότητα για την περίπτωση που χρειασθεί να συνεδριάσουν εκτάκτως.

Θετικά σχόλια

Σε αντίθεση με τα γερμανικά σχόλια, η αντιμετώπιση από τη μεριά της Γαλλίας είναι θετική, με τον πρωθυπουργό της Μανουέλ Βαλς να χαρακτηρίζει «στιβαρές, σοβαρές, ολοκληρωμένες και αξιόπιστες» τις ελληνικές προτάσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τις χαρακτήρισε «σοβαρές και αξιόπιστες».

«Υπάρχει ευκαιρία για συμφωνία με την Ελλάδα και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε» δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Φάιμαν.

«Με την πρώτη ματιά, οι προτάσεις της Ελλάδας προσφέρουν μια βάση για τις συνομιλίες» έγραψε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ, στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να ξανασυναντηθούμε και την Κυριακή. Αυτό θα σήμαινε ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί κατευθείαν το Σάββατο από τους υπουργούς Οικονομικών, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για μια ακόμη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Πιο συγκρατημένος ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είπε ότι «είναι ένα πολύ μακροσκελές κείμενο, όμως οφείλουμε να εξετάσουμε αν είναι επαρκώς συγκεκριμένο, αν η εφαρμογή του θα αποφέρει αρκετά χρήματα, αν τα οικονομικά αποτελέσματα είναι αρκετά ισχυρά».

Αρνητική ήταν αντιθέτως η πρώτη αντίδραση της Λιθουανής προέδρου. «Φαίνεται σαν να μην είναι επαρκής η πρόταση» ανέφερε χαρακτηριστικά η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, και πρόσθεσε ωστόσο ότι «εκλαμβάνουμε το έγγραφο της πρότασης ως ένδειξη ότι η Ελλάδα επιθυμεί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Οπως φαίνεται, τη σκληρότερη θέση έναντι των ελληνικών προτάσεων υιοθετούν οι χώρες, τα Κοινοβούλια των οποίων πρέπει να εγκρίνουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα βοήθειας και την εκταμίευση των χρημάτων: Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβακία και Εσθονία. Ενδεικτικό των δύο «στρατοπέδων» που υπάρχουν, είναι το γεγονός ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνιζαν χθες ότι δεν θα υπάρχει ανάγκη για Σύνοδο Κορυφής αύριο αν επιτευχθεί συμφωνία σήμερα στο Eurogroup, ενώ την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωνε ότι η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί ό,τι και να γίνει στο Eurogroup.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή