Φορολογική επιδρομή σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Φορολογική επιδρομή σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

4' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτρα σοκ προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης στη φορολογία, το οποίο όπως όλα δείχνουν βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με την τρόικα. Από τις επώδυνες προτάσεις, επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα δοκιμαστούν τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι από τις αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ πολλά τρόφιμα και υπηρεσίες εστίασης εκτινάσσονται στον υψηλό συντελεστή, οι επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν περαιτέρω με αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών στο 28% από 26% και ενδεχομένως και στο 29% ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες. Επίσης, αυξάνεται αναδρομικά από 1-1-2015 η εισφορά αλληλεγγύης πιθανόν για όλους τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται και εφόσον παρατηρηθεί υστέρηση στα έσοδα να αυξηθούν οι συντελεστές φορολόγησης στα εισοδήματα από ενοίκια με στόχο την είσπραξη 200 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα και σύμφωνα με τις προτάσεις τις κυβέρνησης οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν περισσότερους φόρους φέτος και τα επόμενα χρόνια εξαιτίας των εξής αλλαγών:

ΦΠΑ: Νέο καθεστώς ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου (όπως αναφέρεται στην πρόταση προς τους Θεσμούς). Ερχονται επιβαρύνσεις λόγω των μετατάξεων προϊόντων και υπηρεσιών από τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ στους υψηλότερους με στόχο την είσπραξη εσόδων 1% του ΑΕΠ ετησίως. Συγκεκριμένα οι αλλαγές που θα ισχύσουν άμεσα προβλέπουν:

• Στον ΦΠΑ 23% μεταφέρεται η εστίαση – catering,  και τα περισσότερα τρόφιμα, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί

• ΦΠΑ 13% για ξενοδοχεία, ενέργεια, ύδρευση αλλά όχι αποχέτευση.

• ΦΠΑ 6% για φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου.

• ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου: Καταργείται το ειδικό καθεστώς που προβλέπει μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ κατά 30%. Το ειδικό καθεστώς θα διατηρηθεί στα απομακρυσμένα νησιά μέχρι το τέλος του 2016 και όταν θα έχει δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων θα καταργηθεί και σε αυτά.

Οι νέοι συντελεστές στα νησιά καθώς και στα ξενοδοχεία θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο του 2015, ενώ οι υπόλοιποι με την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Από τις αλλαγές που επέρχονται θα ακριβύνουν κατά 8,84% τουλάχιστον οι τιμές θα γίνουν σε όλα τα συσκευασμένα, μεταποιημένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (ζυμαρικά, όσπρια, αλεύρι, ζάχαρη, καφέ, τσάι, κατεψυγμένα είδη, παγωτά, γλυκά, σοκολάτες, μπισκότα, πατατάκια, τσιπς κ.λπ.), στα εισιτήρια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί, και στα εστιατόρια.

Ακόμη μεγαλύτερες θα είναι οι ανατιμήσεις για τα ανωτέρω είδη και συγκεκριμένα θα φθάσουν το 12,8% στα νησιά του Αιγαίου από τον Οκτώβριο του 2015.

Επίσης θα αυξηθούν οι τιμές στα ξενοδοχεία κατά 4,22%. Ειδικά στα νησιά του Αιγαίου οι αυξήσεις τιμών θα φθάσουν μέχρι και το 5,71% από τον Οκτώβριο.

Εισφορά Αλληλεγγύης: Το σχέδιο προβλέπει την αύξησή της χωρίς να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες. Ωστόσο, στην αρχική πρόταση της κυβέρνησης προβλεπόταν αύξηση της εισφοράς για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Δεν αποκλείεται ωστόσο να αυξηθεί για όλους τους φορολογούμενους με εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ η εισφορά αλληλεγγύης.

Επιχειρήσεις: Αύξηση του εταιρικού φόρου από 26% στο 28% το 2015. Ωστόσο και εφόσον δεν επιτευχθεί ο στόχος που θα συμφωνηθεί με τους δανειστές της χώρας, ο συντελεστής θα ανέβει στο 29%, προσθέτοντας στον κρατικό κορβανά επιπλέον έσοδα 130 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το σχέδιο προβλέπει τη σταδιακή μέχρι το 2017 αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% για τις Α.Ε. (για τα νομικά πρόσωπα ή τις νομικές οντότητες) από 80% που είναι σήμερα και για τις προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε., Ε.Ε.)  που λειτουργούν στην Ελλάδα, ή ιδρύθηκαν στην αλλοδαπή, αλλά διατηρούν μόνιμη εγκατάσταση ή υποκατάστημα στη χώρα μας οι οποίες σήμερα προκαταβάλλουν το 55%.

ΕΝΦΙΑ: Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ το 2015 και 2016 για την είσπραξη εσόδων 2,65 δισ. ετησίως ακόμη και σε περίπτωση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.

Εφοπλιστές: Αύξηση φόρου στο tonage και σταδιακή κατάργηση των φορολογικών προνομίων.

Αγρότες: Κατάργηση της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης και των εκπτώσεων φόρου για τους αγρότες (πετρέλαιο, φόρος εισοδήματος) και σταδιακή αύξηση του συντελεστή έως το 2017.

Επίδομα θέρμανσης: Καλύτερη στόχευση του επιδόματος θέρμανσης. Κάτι που σημαίνει την απόδοσή του σε λιγότερους δικαιούχους.

Φόρος πολυτελούς διαβίωσης: Επιβολή του φόρου στα σκάφη αναψυχής πάνω από 5 μέτρα και αύξηση του συντελεστή 10% από 13% για αυτοκίνητα, πισίνες και αεροσκάφη.

Εισοδήματα από ενοίκια: Αύξηση του φόρου στα εισοδήματα από ενοίκια από 11% στο 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ με στόχο άντληση εσόδων 160 εκατ. και αύξηση του συντελεστή από 33% σε 35% για τα ποσά άνω των 12.000 ευρώ. Από το μέτρο αυτό μπορούν να εισπραχθούν επιπλέον 200 εκατ. ευρώ.

Κατασχέσεις: Καταργείται  το πλαφόν του 25% για το ακατάσχετο στους  μισθούς και τις συντάξεις  και μειώνεται το όριο των 1.500 ευρώ, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα σε όλες τις περιπτώσεις τις  συνθήκες διαβίωσης.

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων: Τροποποίηση των ρυθμίσεων του 2014 και 2015  για τις δόσεις στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να εξαιρεθούν όσοι δεν αποπληρώνουν κανονικά τις τρέχουσες υποχρεώσεις και μείωση του αριθμού  των δόσεων για εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν νωρίτερα. Τα επιτόκια πρέπει να προσδιορίζονται με βάση το επιτόκιο της αγοράς. Επανεξέταση του θεσμού των ρυθμίσεων για όσους χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο του 2015. 

Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

• Παρουσίαση ολοκληρωμένου σχεδίου με τεχνική βοήθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που θα περιλαμβάνει προσδιορισμό των αδήλωτων εισοδημάτων μέσω ελέγχου των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, την εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής αποκάλυψης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και πιστοποίηση των διαδικασιών, χωρίς αμνηστία, δυνατότητα να ζητείται από τις άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. να παρέχουν στοιχεία για την κατοχή περιουσιακών στοιχείων και αγορών από Ελληνες πολίτες, ανανέωση της τεχνικής βοήθειας

στη φορολογική διοίκηση, περιουσιολόγιο.

• Διεύρυνση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών

• Δημιουργία βάσης δεδομένων παρακολούθησης των ισολογισμών των μητρικών – θυγατρικών εταιρειών για τον έλεγχο του transfer pricing (ενδοομιλικών συναλλαγών).

• Τροποποίηση του πτωχευτικού δικαίου για τις εταιρείες και τα νοικοκυριά

• Εφαρμογή όλων των μέτρων που εκκρεμούν από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, με εξαίρεση όλα τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Τα μέτρα θα ξεκινήσουν από τα τουριστικά λεωφορεία, τις άδειες των φορτηγών, τον κώδικα για τα παραδοσιακά τρόφιμα κ.λπ. καθώς και όλη η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για τα ποτά και τα καύσιμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή