Αποψη: Ο Τσακαλώτος, ο Βαρουφάκης και η κρίσιμη εθνική μάχη

Αποψη: Ο Τσακαλώτος, ο Βαρουφάκης και η κρίσιμη εθνική μάχη

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπλισμένος με ένα αξιόπιστο πακέτο προτάσεων, το οποίο σε αντίθεση με την εμπειρία του παρελθόντος, ετοιμάστηκε ταχύτατα και σε αγαστή συνεργασία με Ευρωπαίους τεχνοκράτες, και έχοντας την εξουσιοδότηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικου Κοινοβουλίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καλείται σήμερα να δώσει μια εθνική μάχη.

Σε αυτή την προσπάθεια όλοι οι Ελληνες είναι στο πλευρό του. Ανεξαρτήτως ιδεολογίας και κομματικής προτίμησης, ο κ. Τσακαλώτος είναι σημερα πάνω από όλα Ελληνας. Είναι, όμως, και Βρετανός, και Ολλανδός. Ειναι και αυτά πλεονεκτήματα. Με τη βρετανική, όχι μόνο προφορά, αλλά και συμπεριφορά, έχει ήδη κερδίσει την εκτίμηση των ομολόγων του. Γεννημένος στο Ρότερνταμ έχει μία επιπρόσθετη γέφυρα επικοινωνίας με τον «σκληρό» Ολλανδό πρόεδρο του Eurogroup, κάτι που στη σημερινή συγκυρία είναι, προφανώς, χρήσιμο.

Δεν είναιι εύκολο να διορθώσει μέσα σε ώρες και ημέρες την καταστροφή πού προκάλεσε ο προκάτοχός του σε έξι ολόκληρους μηνες. Στο πρώτο πεδίο, αυτό της αξιοπιστίας, που αποτελεί προυπόθεση για τη συνέχεια, ο σεμνός κ. Τσακαλώτος βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Η ανάκτησή της δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά μετά τη ζημία που προκάλεσε η αλαζονεία και η έπαρση του Γιάνη Βαρουφάκη. Θα χρειαστεί χρόνος. Ωστόσο, γίνονται τα πρώτα βήματα.

Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, μπαίνουμε σε ναρκοπέδιο. Και όπως εύστοχα διεμήνυσαν οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί, αυτό που προέχει τώρα είναι να αποτραπεί η καταστροφή. Μετά έχουμε όλο τον χρόνο να αντιδικήσουμε, να επιρρίψουμε και να αναλάβουμε ευθύνες, να διορθώσουμε λάθη.

Ο χρόνος πιέζει. Οι αποφάσεις λαμβάνονται τώρα, όχι στο μέλλον. Η πρόταση που κατατέθηκε αξιολογήθηκε από τους θεσμούς ως αξιόπιστη βάση διαπραγμάτευσης. Ολόκληρη η Ελλάδα ελπίζει ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πείσει τους ομολόγους του και θα εξασφαλίσει την συγκατάβασή τους ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία που είναι αναγκαία για τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή