Αποψη: Ωρα για ένα ακόμα δημοψήφισμα

Αποψη: Ωρα για ένα ακόμα δημοψήφισμα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δεδομένο το χάος που προκάλεσε το πρόσφατο ελληνικό δημοψήφισμα, μπορεί να φανεί ως δείγμα παραφροσύνης η πρόταση να γίνει ένα δεύτερο. Αλλά αν αυτήν τη φορά ο Αλέξης Τσίπρας τασσόταν υπέρ του ΝΑΙ, και ο λαός ακολουθούσε την εισήγηση του πρωθυπουργού, μία δεύτερη ψήφος θα βοηθούσε στην υπερπήδηση του βασικού εμποδίου που μαστίζει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της: του ζητήματος της εμπιστοσύνης. Θα έδινε επίσης δημοκρατική νομιμοποίηση στη μεταστροφή που επιχειρεί ο Τσίπρας.

Η Ευρωζώνη ορθώς δεν έχει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στην ικανότητα του Τσίπρα να εφαρμόσει οποιαδήποτε συμφωνία συνυπογράψουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διασπαστεί, καθώς αρκετά από τα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας δεν θα εγκρίνουν τις μεταρρυθμίσεις και τα νέα μέτρα λιτότητας. Παρότι ο πρωθυπουργός πιθανότατα θα λάβει τη στήριξη των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει σκληρά μέτρα. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο επειδή θα είναι ευάλωτος στην κατηγορία ότι πήγε κόντρα στις επιθυμίες όσων ψήφισαν ΟΧΙ, σε μια συμφωνία που φαίνεται ότι θα είναι πολύ παρόμοια με αυτήν που θα υπογράψει. Γνωρίζοντάς το αυτό, ορισμένοι εκ των πιστωτών, όπως η Γερμανία, μπορεί να αρνηθούν τη συμφωνία. Θα αναρωτηθούν αν πρέπει να δανείσουν ποσά ώς και 80 δισ. ευρώ σε κάποιον που δεν εμπιστεύονται.

Ενα δεύτερο δημοψήφισμα θα άμβλυνε αυτές τις ανησυχίες, υπό τον όρο ότι οι Ελληνες θα ψήφιζαν εμφατικά ΝΑΙ. Θα ήταν επίσης μια ευκαιρία να διορθωθεί εν μέρει η ζημιά που έκανε το πρώτο δημοψήφισμα. Θα μπορούσε να υπάρξει ένα σαφές ερώτημα επί μίας ισχύουσας πρότασης, και μία εκστρατεία τουλάχιστον δύο εβδομάδων, αντί της εσπευσμένης διαδικασίας επί ενός μπερδεμένου ερωτήματος σχετικά με μία πρόταση που είχε αποσυρθεί από το τραπέζι.

Για να γίνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα, οι πιστωτές θα πρέπει να στηρίξουν την ιδέα και να παράσχουν αρκετή χρηματοδότηση ως γέφυρα, για να πληρώσει η Ελλάδα τα 3,5 δισ. ευρώ που χρωστά στην ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου. Η ίδια η ΕΚΤ θα πρέπει να συμφωνήσει στην παροχή κάποιας ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, ώστε να μη μείνουν από χρήματα. Για να αποκατασταθεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη, η ελληνική Βουλή θα μπορούσε να εγκρίνει το νέο πρόγραμμα, υπό τον όρο μίας θετικής ψήφου στο δημοψήφισμα.

Αν δώσουν τέτοιου είδους στήριξη και οι Ελληνες ψηφίσουν ξανά ΟΧΙ, βραχυπρόθεσμα οι πιστωτές θα χάσουν κάποια επιπλέον χρήματα. Στην περίπτωση αυτή, όμως, θα είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση πετυχημένης εφαρμογής του προγράμματος. Αν, αντ’ αυτού, οι Ελληνες ψηφίσουν ΝΑΙ, οι πιθανότητες η Ελλάδα να εξέλθει, τελικά, επιτυχώς από τα προγράμματα διάσωσης θα αυξηθεί σημαντικά.

* Αρθρογράφος, ιδρυτής του reutersbreakingviews

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή