Πιέσεις Ουάσιγκτον για εξεύρεση λύσης

Πιέσεις Ουάσιγκτον για εξεύρεση λύσης

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παρέμβαση των ΗΠΑ για την αποτροπή του Grexit ήταν καταλυτική και κινήθηκε σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορούσε την άσκηση πίεσης προς τη Γερμανία, την οποία η κυβέρνηση Ομπάμα καλούσε να δράσει ως ηγέτιδα δύναμη της Ε.Ε. και να αποτρέψει ενδεχόμενο αναταράξεων στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία. Ο δεύτερος αφορούσε τις χώρες της Βαλτικής και τη Σλοβακία στην Ευρωζώνη, όπως και τα πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας και τώρα της Ε.Ε. (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Ρουμανία, Βουλγαρία), που βλέπουν με δέος την Αμερική και άκουγαν την Ουάσιγκτον να τους διαμηνύει ότι ένα Grexit εγκυμονεί τον κίνδυνο αποσύνθεσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος στο οποίο αγωνίσθηκαν να ενταχθούν, και να τους ζητεί να μη διευκολύνουν μια διαδικασία που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το ευρωατλαντικό σκηνικό.

Οι πιέσεις προς τη Γερμανία προκαλούν αντιδράσεις στο Βερολίνο, με πιο χαρακτηριστικά κάποια ξεσπάσματα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αλλά προερχόμενες από την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ε.Ε., και τη χώρα που για δεκαετίες είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια της Ευρώπης, οι προτροπές αυτές, ακόμη και αν ενοχλούν, εισακούονται.

«Μίλησα με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν την Πέμπτη για τη σημασία της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε.», τόνισε στην «Κ» η μέχρι πρότινος πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Βουδαπέστη, Ελένη Τσακόπουλος-Κουναλάκη, η οποία, αν και απέφυγε να επιβεβαιώσει ότι υπήρξαν τηλεφωνικές επικοινωνίες, επισήμανε ότι «ο Λευκός Οίκος είναι πολύ σταθερός στην άποψη και κατέστησε σαφές σε όλους στην Ευρώπη, μέσω δημόσιων δηλώσεων, πως πρέπει να αποτραπεί ένα Grexit για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων των ευρύτερων γεωπολιτικών συνεπειών και των επιπτώσεων στην περιφερειακή σταθερότητα».

Από τις τελευταίες δηλώσεις ανατολικοευρωπαίων ηγετών προκύπτει ότι έλαβαν το μήνυμα της Ουάσιγκτον, η οποία επιμένει πως πρέπει να υπάρξει και ελάφρυνση του χρέους.

Η πλέον σαφής αποτύπωση της αμερικανικής επιρροής έγινε στις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας υιοθέτησε την αμερικανική προσέγγιση, ζητώντας μεν να υπάρξουν «ρεαλιστικές προτάσεις από την Αθήνα», αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι αυτές «χρειάζεται να συνδυαστούν με ρεαλιστικές προτάσεις από τους δανειστές για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ το ελληνικό ζήτημα επιβεβαιώνεται όχι μόνο από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης Ομπάμα, αλλά και από την εγρήγορση της FED, η οποία, ενώ σχεδίαζε αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, τώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να την αναβάλει, ανάλογα με τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή