Μεταβατικός πρόεδρος με… τάσεις μονιμότητας

Μεταβατικός πρόεδρος με… τάσεις μονιμότητας

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μεταβατικός»… μακράς πνοής ή μεταβατικός μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν και θα εκκινήσουν οι διαδικασίες διαδοχής; Από τις εξελίξεις στο εθνικό μέτωπο με τους πιστωτές αλλά και από τις βουλές του ίδιου του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, που σήμερα συμπληρώνει μία εβδομάδα ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κρίνονται οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαδοχής στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επί του παρόντος, ο κ. Μεϊμαράκης, που παρά τις επιμέρους εντάσεις, ουδέποτε έκοψε τις γέφυρες με όλα τα κορυφαία στελέχη και τις τάσεις του κόμματος μοιάζει να απολαμβάνει της στήριξης όχι μόνον του κ. Αντώνη Σαμαρά που τον όρισε στην προεδρία αλλά και του κ. Κώστα Καραμανλή που θεωρεί ότι, δεδομένης της ρευστότητας του οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος (σ.σ. αλλά και της απουσίας αδιαφιλονίκητου διαδόχου) ο εκτελών χρέη προέδρου μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί για το επόμενο, αρκετό, διάστημα. Διόλου τυχαία, ο κ. Μεϊμαράκης συνομιλεί σχεδόν καθημερινά με τους δύο πρώην προέδρους του κόμματος, ενώ δεν αποκλείεται, υπό προϋποθέσεις, να διεκδικήσει από τη βάση της ηγεσία του κόμματος.

Η αλλαγή σκυτάλης στη Νέα Δημοκρατία άνοιξε τη συζήτηση, από την οποία έσπευσαν να βγουν εκτός ο κ. Κώστας Καραμανλής αλλά και ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο πρώτος εμμένοντας στη σταθερή του άποψη για μη εμπλοκή στα γαλάζια εσωκομματικά δρώμενα, ο δεύτερος προκειμένου να κρατήσει το χαρτί μιας υπερκομματικής παρουσίας εν ευθέτω χρόνο. Εντός ολίγων ωρών, πάντως, και μέχρι την επιβολή του «σιωπητηρίου» νέα ονόματα έπεσαν στη δημοσιογραφική και πολιτική αγορά, ανεβάζοντας τον αριθμό όσων θα ήθελαν ή φέρονται να θέλουν να διεκδικήσουν ρόλο σε… διψήφιο αριθμό (!), δείγμα και της δύσκολης θέσης στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα.

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ήταν εξ αυτών που πρώτη απέφυγε κάθε δημόσια τοποθέτηση, μετά το δημοψήφισμα και την παραίτηση Σαμαρά. Ωστόσο, έστειλε με διαφορετικό τρόπο το μήνυμα, αν και προφανώς δεν ήταν αυτός ο επιδιωκόμενος στόχος. Η συνάντησή της με τον κ. Ζ.-Κ. Γιουνκέρ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες προκάλεσε συζητήσεις και, όπως αποδείχθηκε από την προσπάθεια υπονόμευσης του ταξιδιού, αναζωπύρωσε διαχρονικές εντάσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Κάθε άλλο παρά τη διαδοχή συζητεί και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, που όμως συνεχίζει μεθοδικά των κύκλο επαφών του με παράγοντες της πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής, ενώ οικοδομεί και συμμαχίες εντός Ν.Δ., με πρώτη αυτή με τον κ. Αδ. Γεωργιάδη.

Τη φιλοδοξία του να διαμορφώσει μία νέα πολιτική ατζέντα για τη Ν.Δ., χωρίς να υπεισέρχεται τώρα στο ποιος θα την εκφράσει, δηλώνει και ο κ. Ν. Δένδιας, εκ των στελεχών που εμφανίζονται να έχουν λάβει την απόφαση να τρέξουν στην κούρσα, παρά το φλερτ της κ. Μπακογιάννη για τη σύμπηξη μετώπου. «Ασε τους να εκτίθενται, υπάρχει χρόνος» διαμηνύει και ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, που επιχειρεί να εκφράσει την «καραμανλική» πτέρυγα και επιδιώκει να ενισχύσει τους δεσμούς του με οργανωμένες ομάδες του κόμματος, όπως η νεολαία και η τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν πρέπει, τέλος, να υποεκτιμάται και ο κ. Μ. Βορίδης, έστω κι αν αντιμετωπίζει την πολεμική αρκετών για τις ιδεολογικές του αναφορές. Ο εκ των στενών του κ. Σαμαρά, επιδιώκει να εκφράσει μία σημαντική μερίδα της εναπομείνασας, δεξιών απόψεων, βάσης του κόμματος.

Η γενιά του «’74»

Στη συζήτηση υπεισέρχεται, εκ των πραγμάτων, και η ηλικιακή παράμετρος, δεδομένου ότι το γενικότερο αίτημα περί ανανέωσης εξακολουθεί να κυριαρχεί παρά τη δοκιμασία του «υποδείγματος Τσίπρα». Δύο στελέχη της… μεταπολίτευσης, η κ. Ολγα Κεφαλογιάννη με μακρά θητεία στο υπ. Τουρισμού και ο κ. Β. Κικίλιας, ως τελευταίος γαλάζιος υπουργός Δημόσιας Τάξης εμφανίζονται στα σχετικά σενάρια και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», χωρίς να εκτεθούν εργάζονται μεθοδικά ώστε να είναι έτοιμοι εάν και εφόσον. Την ίδια τακτική ακολουθεί και ο κατά τι μεγαλύτερος κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης.

Ενεργά κινούνται και στελέχη που δεν περιλαμβάνονται, συνήθως, στις σελίδες των εφημερίδων όπως ο κ. Μ. Σαλμάς, ο οποίος μετά την αποκατάσταση των σχέσεών του με τον κ. Σαμαρά, προχωρά σε συζητήσεις με τοπικά στελέχη προκειμένου να συγκροτήσει πυρήνες στήριξής του, ενώ τον στόχο του να ηγηθεί έχει εξομολογηθεί και ο επικεφαλής των γαλάζιων ευρωβουλευτών κ. Μαν. Κεφαλογιάννης.

Αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες

Υποψηφιότητες, εντός ή εκτός εισαγωγικών, για τη γαλάζια ηγεσία δίνει και η τοπική αυτοδιοίκηση. Πέραν των περιφερειαρχών Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, που ούτως ή άλλως «έπεσαν στο τραπέζι» από νωρίς, στην κούρσα αίφνης προστέθηκε με δήλωσή του και ο, διαγραφείς από τη Ν.Δ. επί Κ. Καραμανλή περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης.

Μάλιστα, ο κ. Τατούλης φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κινείται δραστήρια για τη δημιουργία σημείων στήριξης και εκτός Πελοποννήσου. Σε πείσμα των δύο νεαρών περιφερειαρχών, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν κεντρικές υποψηφιότητες, ο κ. Τατούλης λειτουργεί μάλλον με τη λογική της τοπικής αφετηρίας του Παν. Ψωμιάδη (σ.σ. όταν «έτρεξε» το 2009), αν και υπολείπεται σε αναγνωρισιμότητα.

Από τον χώρο της αυτοδιοίκησης, που αποτελεί μία έτοιμη και δοκιμασμένη βάση εκλογικής αναφοράς, εκκινούν και οι φιλοδοξίες άλλων στελεχών, αν όχι για την ηγεσία, τουλάχιστον για πρωταγωνιστικό ρόλο στη μάχη γι’ αυτήν, όπως ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης.

Στην απίθανη περίπτωση που όλα τα σενάρια ή οι προσδοκίες επαληθεύονταν, και χωρίς να αποκλείεται μία, άγνωστη επί του παρόντος, υποψηφιότητα, η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να έχει έως και 15 υποψήφιους αρχηγούς. Προφανώς αρκετών οι φιλοδοξίες θα περιοριστούν στις στήλες των εφημερίδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή