Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Τα σενάρια της επόμενης μέρας

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δεδομένα στην πολιτική σκηνή της χώρας διαμορφώνει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, χθες τα ξημερώματα στη Βουλή. Οι απώλειες για την κυβέρνηση ήταν βαριές και δρομολογούν εξελίξεις. Το γεγονός ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας προσέδωσε χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση στη διαδικασία, δεν απέτρεψε συνολικά 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να διαφοροποιηθούν, είτε καταψηφίζοντας είτε επιλέγοντας το «παρών» είτε αποφασίζοντας να απουσιάσουν. Παρά το γεγονός, επίσης, ότι, τυπικά, η κυβέρνηση δεν απώλεσε τη δεδηλωμένη, καθώς δεν επρόκειτο για ψηφοφορία επί νομοσχεδίου, πολιτικά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «διαβάζεται» από την κυβερνητική ηγεσία ως απώλεια δεδηλωμένης. Αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι προέχει η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και ότι τα υπόλοιπα θα γίνουν «όλα στην ώρα τους».

Εξελίξεις αναμένεται να δρομολογηθούν το αργότερο από αύριο, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα. Το γεγονός ότι ανάμεσα στα «παρών» που ακούστηκαν στην ψηφοφορία τα δύο προήλθαν από υπουργούς της κυβέρνησης, του κ. Παν. Λαφαζάνη και του κ. Δ. Στρατούλη, αποτελεί προάγγελο ανασχηματισμού ως ένα από τα σενάρια της επόμενης ημέρας. Ο κ. Λαφαζάνης φρόντισε να δηλώσει μετά την ψηφοφορία ότι ο τρόπος με τον οποίο ψήφισε δεν σημαίνει ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση, ωστόσο γεννάται ένα σαφές ζήτημα: πώς θα υπηρετήσουν την υλοποίηση των πολιτικών που θα συνεπάγεται η επίτευξη συμφωνίας, την εφαρμογή του δύσκολου και απαιτητικού πακέτου μέτρων, υπουργοί οι οποίοι τα καταψήφισαν;

Εξελίξεις

Σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται, επίσης, ότι θα δρομολογηθούν εξελίξεις και θα ζητηθεί από τους «αντάρτες βουλευτές» να παραιτηθούν και να επιστρέψουν την έδρα τους στο κόμμα.

Μένει να φανεί εάν θα ζητηθεί η παραίτηση μόνο των δύο βουλευτών που ψήφισαν «όχι» ή το αίτημα θα επεκταθεί και σε εκείνους που επέλεξαν το «παρών» ή να απουσιάσουν από την ψηφοφορία.

Εάν ζητηθεί από βουλευτές να επιστρέψουν την έδρα τους και αυτοί το αποδεχθούν, θα είναι το καλό σενάριο για την κυβερνητική ηγεσία. Στην περίπτωση, όμως, που κάποιοι από αυτούς επιλέξουν να κρατήσουν την έδρα και να ανεξαρτητοποιηθούν, διαμορφώνονται νέα δεδομένα για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να σταθεί. Μάλιστα, στο κάδρο της επόμενης ημέρας ενδεχόμενης συμφωνίας, όσον αφορά τη δυνατότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει τη δεδηλωμένη, θα πρέπει να συνυπολογισθούν και οι 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ψήφισαν μεν «ναι», δήλωσαν, ωστόσο, σε κείμενό τους ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η συναίνεσή τους σε εφαρμοστικούς νόμους.

Παράλληλα, το αμέσως προσεχές διάστημα θα διαπιστωθεί εάν η ψηφοφορία στη Βουλή άφησε «ανοιχτές πληγές» στη σχέση του κ. Τσίπρα με τον κυβερνητικό εταίρο του, κ. Πάνο Καμμένο. Ο κ. Καμμένος κατάφερε να ελέγξει πλήρως την Κοινοβουλευτική Ομάδα του και να καμφθούν οι ενστάσεις που διατύπωσαν πριν από την ψηφοφορία τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι οποίοι εμφανίζονταν έτοιμοι να καταψηφίσουν. Ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Καμμένος είχε εκφράσει στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, την Πέμπτη, διαμαρτυρίες για την αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, που περιλαμβάνεται στη νέα ελληνική πρόταση προς τους εταίρους, ενώ εμφανίσθηκε δυσαρεστημένος στη Βουλή για το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας δεν έδωσε στην ομιλία του διευκρινίσεις για το θέμα των περικοπών στις αμυντικές δαπάνες.

Η πιθανότητα περαιτέρω όξυνσης των σχέσεων ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους ή το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης σημαντικού αριθμού «διαφωνούντων» από τον ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγουν τον δρόμο σε πιθανότητα αναζήτησης νέου κυβερνητικού συνεταιρισμού από τον πρωθυπουργό. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αξιολογούν ως πιθανό ακόμη και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που θα μπορούσε να αναλάβει καθήκοντα για ορισμένο διάστημα μερικών μηνών, έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση στη χώρα και ιδιαίτερα οι επιπτώσεις στην οικονομία και την καθημερινότητα από το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital controls, ώστε στη συνέχεια να προκηρυχθούν εκλογές.

Βεβαίως, πιθανή είναι και η εκδοχή, εφόσον εξασφαλίσει τη συμφωνία με τους εταίρους, ο πρωθυπουργός να ζητήσει την ψήφισή της από τη Βουλή, με την υποστήριξη και των υπολοίπων κομμάτων και να προκηρυχθούν άμεσα πρόωρες εκλογές.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Μέσα στο ρευστό τοπίο που διαμορφώνεται, ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η πρόεδρος της Βουλής, κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου. Με την επιλογή της να επιλέξει το «παρών» στη χθεσινή ψηφοφορία, η κ. Κωνσταντοπούλου προσέθεσε έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα ενεργειών της που έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο που επιλέγει να λειτουργεί. Καθώς πολλοί αξιολογούν ότι η κ. Κωνσταντοπούλου δρα με μοναδικό κριτήριο της προσωπική της πολιτική ατζέντα, δεν αποκλείεται να επιδιώξει να λειτουργήσει ως πόλος συγκέντρωσης των διαφωνούντων, στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός αποφασίσει να θέσει ζήτημα και για τη δική της στάση στην κρίσιμη ψηφοφορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή