Σκληρό το παζάρι στο Eurogroup

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Ενα πολύ δύσκολο Eurogroup προμηνυόταν χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες, με τον κ. Ντάισελμπλουμ να δίνει τον τόνο βάζοντας τα δύο βασικά θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος:

Πρώτον, το έλλειμμα εμπιστοσύνης που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα, που είναι «πολύ μεγάλο ζήτημα», όπως το περιγράφει ο πρόεδρος του Eurogroup και

|

Δεύτερον, το περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης, καθώς άλλοι υπουργοί ανέφεραν ότι «ανησυχούμε για τις δεσμεύσεις της Ελλάδας, αφού η πρότασή της είναι ίδια με αυτήν που απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός εκπρόσωπος στο Eurogroup, Ε. Βίεμπς. «Πρέπει να γίνει ένα βήμα που θα ανακτά την εμπιστοσύνη» πρόσθεσε.

Συγχρόνως και μία σειρά από άλλους υπουργούς Οικονομικών έκαναν κριτική στο περιεχόμενο των ελληνικών προτάσεων, άλλοι λέγοντας ότι δεν είναι αρκετά φιλόδοξες και άλλοι ότι δεν «επιτρέπουν» τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο.

Ο Σόιμπλε

Ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που ήταν και ο πιο σκληρός στο τραπέζι του Εurogroup, μίλησε για «εξαιρετικά δύσκολες διαβουλεύσεις», καθώς πρόκειται για ένα καινούργιο τριετές πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πηγές, το μέγεθος του νέου προγράμματος κυμαίνεται από 75 – 80 δισ.

Πάντως, χθες το πρωί, κατά τη διάρκεια του Εuroworking Group, οι εκπρόσωποι των θεσμών χαρακτήρισαν ως «βάση» το ελληνικό αίτημα για νέο πρόγραμμα, εκφράζοντας όμως μία σειρά από ερωτήματα σχετικά με ελλείψεις που θα πρέπει να καλύψει η ελληνική κυβέρνηση για να πάρει το αρχικό «πράσινο φως» από το Eurogroup, ώστε να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις. Οι ελλείψεις εντοπίζονταν σε μία σειρά από θέματα, όπως η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, η ρύθμιση για τον ΦΠΑ στα νησιά (καθώς δεν επιβάλλεται άμεσα παντού το 23%), η μη αναφορά στις συλλογικές απολύσεις, το γεγονός ότι μια σειρά δημοσιονομικών μέτρων μάλλον βοηθούν την ύφεση παρά την ανάπτυξη, ενώ από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ υπάρχουν ρυθμίσεις που δεν συμπεριλήφθηκαν, όπως τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, το γάλα, το ψωμί κ.λπ.

Τα δύσκολα, ωστόσο, δεν σταματούν σε αυτό το σημείο. Κι αυτό γιατί ακόμα και έπειτα από ένα ενδεχόμενο «πράσινο φως» από το Eurogroup και τους θεσμούς, το μεγαλύτερο εμπόδιο που θα πρέπει να υπερπηδηθεί θα είναι αυτό που αφορά την ψήφιση του πακέτου από τα Κοινοβούλια και άλλων κρατών-μελών της Ευρωζώνης, για να ξεκινήσει η εκταμίευση σε 4 – 5 εβδομάδες των πρώτων κεφαλαίων από τις Βρυξέλλες. Συνεπώς, ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσβατος για όλους.

Βάζοντας τα πράγματα σε μια σειρά, αυτό το οποίο γίνεται αντιληπτό είναι πως τυχόν θετική απόφαση θα αφορά μόνο στο ότι χρειάζεται μία νέα χρηματοδότηση για την Ελλάδα από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη και ότι οι προτάσεις που έχει φέρει η ελληνική πλευρά προκρίνονται για να αποτελέσουν βάση για συζήτηση. Γι’ αυτό και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η μορφή που θα πάρει η τελική συμφωνία. Και κάπως έτσι «εξηγείται» αυτό που μία σειρά αξιωματούχων λένε, ότι δηλαδή θα είναι σκληρότερη από αυτή που είδε το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τη Δευτέρα και την Τρίτη -κι αν όλα πάνε καλά έως τότε- αναμένεται σε έξι Κοινοβούλια κρατών-μελών να ψηφίσουν ότι δέχονται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο ελληνικό μνημόνιο. Ισως το πιο κρίσιμο και δύσκολο Κοινοβούλιο είναι το γερμανικό, με στελέχη των χριστιανικών κόμματων να έχουν ήδη εκφράσει τις αμφιβολίες τους για την ειλικρίνεια των νέων προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Εκτός όμως από το γερμανικό Κοινοβούλιο υπάρχει το ολλανδικό, το αυστριακό, το εσθονικό, το φινλανδικό και το σλοβακικό. Ολες οι παραπάνω χώρες, ίσως με την εξαίρεση της Αυστρίας, αποτελούν το πολύ σκληρό μπλοκ εναντίον της Ελλάδας, με τη Σλοβακία να είναι ίσως και από τις πιο επιθετικές χώρες εναντίον της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι ήδη το 2010, η τότε πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ιβέτα Ραντικόβα, είχε αρνηθεί να δώσει τα περίπου 800 εκατ. που αντιστοιχούσαν στη χώρα της για τη διάσωση της Ελλάδας, ενώ ένα χρόνο αργότερα, όταν δημιουργήθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης (EFSF), με σκοπό να σώσει την Ελλάδα και άλλες χρεωμένες χώρες του ευρώ, το σλοβακικό Κοινοβούλιο ψήφισε «όχι». Το γεγονός εκείνο είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει η κυβέρνηση συνεργασίας και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.

Στο σημείο αυτό, μάλιστα, θα πρέπει να αναφερθεί και κάτι ακόμα, εξίσου κρίσιμο: τα ίδια Κοινοβούλια θα κληθούν να ψηφίσουν σε 4 – 5 εβδομάδες, όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για να εγκρίνουν την πρώτη εκταμίευση. Το συμπέρασμα; Οι κοινοβουλευτικές δοκιμασίες θα είναι δύσκολες παντού σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα, και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα στις χώρες που θα δοκιμασθεί, ο πήχυς να μπαίνει ολοένα και πιο ψηλά. Οπως γίνεται αντιληπτό από όλα τα παραπάνω, ο βαθμός δυσκολίας του εγχειρήματος είναι πολύ μεγάλος και αυτό θα πρέπει να το έχει υπόψη της η ελληνική πλευρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή