Μομφή κατά της Ζωής, οργή κατά του Βαρουφάκη

Μομφή κατά της Ζωής, οργή κατά του Βαρουφάκη

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκρηκτική κατάσταση έχει διαμορφωθεί από τα ξημερώματα του Σαββάτου στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πολυεπίπεδη άρνηση βουλευτών του κόμματος να συνταχθούν με την εντολή του πρωθυπουργού να εξουσιοδοτηθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να διαπραγματευθεί με βάση την πρόταση που εστάλη στους θεσμούς.

Ταυτόχρονα δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του κυβερνητικού σχήματος, καθώς οι 17 βουλευτές που ψήφισαν «όχι», «παρών» ή απείχαν δεν πρόκειται να συμμορφωθούν ούτε στη συνέχεια και κατά συνέπεια, θα πιεστούν από τον κ. Τσίπρα να παραιτηθούν και να αντικατασταθούν, σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας που έχουν υπογράψει.

Αν δεν τηρήσουν τον κώδικα δεοντολογίας θα προκληθεί μεγάλη κρίση. Ουσιαστικά θα υπάρχει ένα ακόμη κόμμα στη Βουλή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωση της κυβέρνησης, τουλάχιστον στη σημερινή της μορφή. Ακόμη και οι 15 βουλευτές που έκαναν κοινή δήλωση με την οποία γνωστοποιούσαν ότι ψήφισαν «ναι» μόνο και μόνο για να μη χάσει η κυβέρνηση τη δεδηλωμένη, είναι αμφίβολο αν θα τηρήσουν την ίδια στάση τις επόμενες ημέρες που θα έρθουν στη Βουλή οι πρώτοι νόμοι.

Το μείζον θεσμικό και πολιτικό ζήτημα που έχει ανακύψει με τη στάση της προέδρου της Βουλής, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιδιώξει σε πρώτη φάση να το διαχειριστεί με πιέσεις στο παρασκήνιο για παραίτηση της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου και σε δεύτερη φάση, αν η πρώτη αποτύχει, ακόμη και με πρόταση μομφής.

Επεισόδιο

Προβλημάτων συνέχεια και με τον κ. Βαρουφάκη, καθώς ο κώδικας δεοντολογίας αφορά και τον ίδιο, ενώ πολλοί θεωρούν βέβαιο ότι ο τέως υπουργός θα διαχωρίσει σύντομα τη θέση του με την επιδιωκόμενη συμφωνία.

Οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον κ. Βαρουφάκη δεν είναι καλές από το βράδυ της Κυριακής του δημοψηφίσματος, όταν, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, μετά το «σκληρό διάγγελμα» του πρώην υπουργού μόλις διεφάνη η επικράτηση του «όχι» καταγράφηκε έντονο επεισόδιο στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον κ. Τσίπρα να υψώνει τη φωνή του και να ζητεί την παραίτηση του κ. Βαρουφάκη, όπως και έγινε.

Ενώπιον δύσκολων και σύνθετων διλημμάτων βρίσκεται ωστόσο και ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος, ενώ συντόνισε όλες τις κινήσεις των βουλευτών που ψήφισαν «παρών» και τη δήλωση των «15» για να μην οδηγηθεί η χώρα άμεσα σε εκλογές, τώρα θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που αφορούν και τη δική του παρουσία στην κυβέρνηση, όπως και του κ. Στρατούλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές και κομματικές πηγές, ο κ. Τσίπρας δεν θα επιδιώξει ρήξη, ούτε θα εκβιάσει καταστάσεις, καθώς άμεση προτεραιότητά του είναι να ψηφιστούν οι νόμοι και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα και στη συνέχεια να σχεδιάσει εκλογές ή το ενδεχόμενο νέου κυβερνητικού σχήματος και τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερή Πλατφόρμα. Αμεσα ο πρωθυπουργός πιθανόν να προβεί σε ανασχηματισμό για να γίνει πιο λειτουργικό το κυβερνητικό σχήμα το επόμενο κρίσιμο διάστημα.

Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη στον ΣΥΡΙΖΑ που είναι πλειοψηφική, αλλά όπως αναφέρει έμπειρο κομματικό στέλεχος, τις επόμενες εβδομάδες θα διαφανεί αν οι δυνάμεις της πλειοψηφίας θα αντέξουν την πίεση.

Σύμφωνα με τη θέση στελεχών της πλειοψηφίας, μπορεί η κατάσταση να είναι δύσκολη και ρευστή σε πολιτικό και σε κομματικό επίπεδο, εκτιμούν όμως ότι μπορεί να ελεγχθεί.

Ωστόσο κομματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι οι πρώτες δυνάμεις που ίσως άμεσα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ΚΟΕ με τέσσερις βουλευτές που δεν πήραν μέρος στην ψηφοφορία και η ΔΕΑ με τις κυρίες Γαϊτάνη και Ψαρέα που καταψήφισαν. Κατά συνέπεια, είναι πιθανό να διατυπωθεί πολύ σύντομα το αίτημα από πολλές πλευρές για τη σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου, ίσως όχι άμεσα, αλλά για τον Σεπτέμβριο, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η χώρα το φθινόπωρο θα οδηγηθεί με βεβαιότητα σε εκλογές.

Πρόβλημα με Χουντή

Ενα ακόμη πρόβλημα που απασχολεί έντονα τον ΣΥΡΙΖΑ στο παρασκήνιο είναι η πρόθεση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χουντή να πάρει τη θέση του Μανώλη Γλέζου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως πρώτος επιλαχών, ενώ θεωρούνταν συμφωνημένο ότι τον κ. Γλέζο θα αντικαθιστούσε ο Γιάννης Μηλιός, καθώς ο κ. Χουντής έγινε μέλος της κυβέρνησης. Ετσι, αν επιμείνει ο κ. Χουντής παρά τις επικρίσεις που διατυπώνονται εναντίον του, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να καλύψει και τη θέση του στο υπουργείο Εξωτερικών και τη θέση του κ. Τσακαλώτου που επίσης ήταν αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή