Η δεύτερη ανάγνωση της Συγγρού

Η δεύτερη ανάγνωση της Συγγρού

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στάση που θα τηρήσουν εν όψει των πολιτικών εξελίξεων, οι οποίες θεωρούνται σχεδόν δεδομένες από όλους, μετά την ψηφοφορία τα ξημερώματα του Σαββάτου, συζητούν στη Ν.Δ. Κορυφαίοι παράγοντες και στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι οι σοβαρές κοινοβουλευτικές απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσουν, ή και θα υποχρεώσουν τον κ. Αλ. Τσίπρα να προβεί σε πρωτοβουλίες, ενδεχομένως και σε πρόωρες εκλογές.

Και τούτο προκειμένου αφενός να προλάβει την όποια συγκρότηση ενός νέου «αντιμνημονιακού» μετώπου από πρόσωπα όπως η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου και οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας, αφετέρου για να αποκτήσει νωπή και συμπαγή εντολή απαλλαγμένη από βαρίδια.

Εάν ο κ. Τσίπρας προχωρήσει τελικά σε ανασχηματισμό ή και αλλαγή της σύστασης του δικομματικού σχήματος συνεργασίας (π.χ. με το Ποτάμι), από τη Συγγρού επιθυμούν να παραμείνουν εκτός κυβέρνησης.

Ωστόσο, πολύ προτού προκύψει οποιαδήποτε συζήτηση για ένα τέτοιο σενάριο, στη Ν.Δ. θα προτιμούσαν να παράσχουν ψήφο ανοχής. Αυτά τα σενάρια, βέβαια, είναι υποθετικά, και δεν δημιουργούν δεδομένα.

Οπως, άλλωστε, δεδομένη δεν ήταν ούτε και η συναινετική στάση που επέδειξε η Ν.Δ. στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Βουλής τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ειδικά στην τελική ευθεία πριν από την κρίσιμη συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Ο εδώ και μήνες επιφυλακτικός με τον κ. Αλέξη Τσίπρα πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανέγνωσε σε πολλές από τις κινήσεις του πρωθυπουργού τακτικισμούς που είχαν ως στόχο να εγκλωβίσουν την αντιπολίτευση όχι μόνον σε μία θέση που θα διευκόλυνε την κυβέρνηση να μοιράσει το άχθος του πακέτου των νέων μέτρων αλλά, στο χειρότερο σενάριο, να την καταστήσει συνένοχη στο ενδεχόμενο ρήξης με την Ευρωζώνη και εξόδου από το ευρώ.

Στην ίδια γραμμή, άλλωστε, της έντονης επιφυλακτικότητας έναντι των χειρισμών του πρωθυπουργού ήταν τόσο ο προκάτοχος του κ. Μεϊμαράκη, κ. Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλος. Στον αντίποδα, αν και αναγνώριζαν ως βάσιμες τις επιφυλάξεις, υπέρ της παροχής κάθε συνδρομής προκειμένου να υπάρξει και να εγκριθεί μία συμφωνία τάσσονταν σειρά γαλάζιων στελεχών και, κυρίως, η καραμανλική πτέρυγα.

«Αναπάντητες κλήσεις»

Μία σειρά κινήσεων επιβάρυνε το ήδη αρνητικό κλίμα μεταξύ Μαξίμου και Συγγρού: Η μη επικοινωνία Τσίπρα – Μεϊμαράκη, με το Μαξίμου να καταγγέλλει «αναπάντητες κλήσεις», οι διαρροές περί τηλεφωνημάτων που πραγματοποιήθηκαν (για να διαψευσθούν από τη Συγγρού), οι πληροφορίες για άτυπες συναντήσεις μεταξύ πρωθυπουργού και αρχηγών (που απορρίφθηκαν από τη Ν.Δ. που ζήτησε, για προφανείς λόγους, πρακτικά), το σχέδιο πρότασης που θα έφτανε πρώτα στους πολιτικούς αρχηγούς αλλά ουδέποτε συνέβη.

Το κλίμα στο επιτελείο Μεϊμαράκη ήταν εξαιρετικά βαρύ και επιδεινώθηκε από την πρωτοβουλία του Μαξίμου να φέρει στη Βουλή μία πρόταση… εξουσιοδότησης του κ. Τσίπρα για συμφωνία. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες της «Κ», ξημερώματα Παρασκευής η Ν.Δ. έκλινε προς την καταγγελία των χειρισμών του κ. Τσίπρα και της παράδοξης κοινοβουλευτικής τακτικής που υιοθέτησε. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα υπογράμμιζε μεν την, αυτονόητη, βούλησή της να στηρίξει κάθε συμφωνία που θα διασφάλιζε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ωστόσο υπήρχαν σκέψεις να μη νομιμοποιηθούν οι χειρισμοί του πρωθυπουργού. Βασικός λόγος ήταν η ανησυχία μήπως ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιήσει τη διατύπωση της πρότασης νόμου προκειμένου να αρνηθεί μία τελική συμφωνία, δηλώνοντας ότι δεν είχε περιθώριο ελιγμών μετά την απόφαση της Βουλής.

Απαιτήθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κινητοποίηση σειράς παραγόντων, μεταξύ των οποίων και του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, άλλωστε, είχε μπαράζ επαφών όλο αυτό το διάστημα με τους επικεφαλής των κομμάτων, το Μαξίμου αλλά και παράγοντες του εξωτερικού επιχειρώντας να στρώσει τον δρόμο προς μία συμφωνία που, πέραν των προφανών οικονομικών παραμέτρων, θα διασφάλιζε το ευρωπαϊκό όραμα και την παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή