Η εν λευκώ στήριξη, το «λόμπι» και το Ποτάμι

Η εν λευκώ στήριξη, το «λόμπι» και το Ποτάμι

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αποφάσισα απολύτως συνειδητά να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να μη ζήσουμε μια εθνική καταστροφή». Στη φράση αυτή, που είπε τις τελευταίες ώρες ουκ ολίγες φορές ο κ. Στ. Θεοδωράκης, αποδίδεται η εν λευκώ στήριξη που επέλεξε να παράσχει στον Αλ. Τσίπρα στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων. Επιλογή που είχε και ένα προφανές πολιτικό ρίσκο, καθώς για μία ακόμη φορά στον κ. Θεοδωράκη καταλογίστηκε ότι διαχρονικό και ανομολόγητο κίνητρό του ήταν να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που ο ίδιος το ανέλαβε μη γνωρίζοντας αν τελικώς θα επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους.

Η απόφαση του επικεφαλής του Ποταμιού να «ξεχάσει» ότι μόλις προ ολίγων ημερών αποκάλεσε τους κ. Τσίπρα και Καμμένο «ηγέτες του λόμπι της δραχμής», ελήφθη στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό την Τετάρτη το βράδυ, μετά την επιστροφή του από το Ευρωκοινοβούλιο. Στη συνάντηση αυτή ο κ. Τσίπρας έπεισε τον επικεφαλής του Ποταμιού ότι είναι αποφασισμένος να επιτύχει με κάθε κόστος μια συμφωνία με τους εταίρους, ότι καθ’ οιονδήποτε τρόπο δεν βλέπει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως εντολής ρήξης με την Ε.Ε., ζητώντας τη συνδρομή του. Με απλά λόγια ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Θεοδωράκη να επιχειρήσει και εκείνος να πείσει Ευρωπαίους αξιωματούχους με τους οποίους συνομιλεί για τις ειλικρινείς προθέσεις του και κυρίως να τους διαβεβαιώσει ότι ακόμη και αν χαθεί η δεδηλωμένη, οι 17 βουλευτές του Ποταμιού είναι αποφασισμένοι να πάρουν εκείνοι το βάρος της υπερψήφισης της συμφωνίας και των μέτρων που αυτή θα επιφέρει.

Αυτός ήταν ο λόγος που ο κ. Θεοδωράκης έκανε το ταξίδι εξπρές στις Βρυξέλλες την Παρασκευή. Να πείσει διά ζώσης τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ότι το Ποτάμι όχι μόνον θα ψηφίσει κάθε συμφωνία που θα διασφαλίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αλλά και ότι δεσμεύεται να γίνει ακόμη και το κοινοβουλευτικό αντίβαρο στις πιθανές απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζοντας ακόμη και μια νέα μετριοπαθέστερη κυβέρνηση υπό τον κ. Τσίπρα, με την αίρεση ότι σε αυτήν δεν θα μετέχουν βουλευτές του. «Επαναλαμβάνουμε την ειλημμένη απόφασή μας ότι δεν θα μετέχουμε σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε την επομένη –μέσω twitter– ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δ. Τσιόδρας, για να διαψεύσει κατηγορηματικά το γνωστό παλιό σενάριο που επανέφερε την Πέμπτη η Bild, και ήθελε το κόμμα του κ. Θεοδωράκη να μπαίνει σε νέα κυβέρνηση αντικαθιστώντας τους ΑΝΕΛ.

Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας προφανώς έπεισε τον κ. Θεοδωράκη και για την απόφασή του να συγκρουσθεί ακόμη και με τους ακραίους του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να σωθεί η χώρα, πιστοποιεί η διαρκής επικοινωνία που λέγεται ότι είχαν μετά την Τετάρτη. Ετσι εξηγείται ότι συνεργάτες του επικεφαλής του Ποταμιού μετέφεραν ως ρητή δέσμευση της κυβέρνησης να μην πειραχθούν οι καταθέσεις, ενώ στη Σεβαστουπόλεως εξηγούσαν ότι ο κ.Τσίπρας ζήτησε την Παρασκευή λευκή εξουσιοδότηση για το τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να μην εκληφθεί από τους εταίρους ότι υπάρχουν τελεσίδικες κόκκινες γραμμές από την Αθήνα, και να μπορεί ο κ. Τσακαλώτος να κάνει ακόμη και νέες υποχωρήσεις της τελευταίας στιγμής.

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή του κ. Θεοδωράκη να διαφοροποιηθεί διακριτά από τη Ν.Δ. αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, που κράτησαν σαφώς πιο επιφυλακτική στάση έναντι του κ. Τσίπρα, τοποθετεί πλέον το Ποτάμι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας. Γεγονός που προβλημάτιζε ουκ ολίγους βουλευτές της Σεβαστουπόλεως, οι οποίοι ακόμη και με την αίρεση ότι όλα θα πάνε κατ’ ευχήν για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, αναρωτιόντουσαν πώς θα στηρίζουν μια κυβέρνηση –έστω με ψήφο ανοχής– στην οποία θα μετέχει ένα κόμμα που μέχρι πρότινος ακόμη και ο κ. Θεοδωράκης αποκαλούσε «ψεκασμένο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή