Ο φόβος της ταύτισης και η διπλή εντολή

Ο φόβος της ταύτισης και η διπλή εντολή

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραντεβού από αύριο, Δευτέρα, δίνουν στο ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση και υπόσχονται σκληρή κριτική και αντιπολίτευση. Η κ. Φώφη Γεννηματά έδωσε τον τόνο σε όλες τις συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας των προηγούμενων ημερών, τονίζοντας προς όλους ότι προέχει η σωτηρία της χώρας και, αφού εξασφαλιστεί αυτή, τότε θα έρθει και η ώρα της κριτικής. Από τη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνεται μετ’ επιτάσεως ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τονίζουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να βρει η ίδια τον τρόπο που θα εφαρμόσει το μνημόνιο. Με την ίδια ένταση τονίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί τη συμμετοχή σε κανένα κομματικού τύπου «ευρωπαϊκό μέτωπο» και απέχει από κάθε συζήτηση και προσπάθεια ταύτισης του λόγου του με το Ποτάμι και –πολύ περισσότερο– με τη Ν.Δ.

Αρχικά, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ σημειώθηκαν κάποιες ενστάσεις για τη στάση που πρέπει να τηρήσει, ωστόσο κάμφθηκαν. Η πρώτη σημειώθηκε στην Κ.Ο. της Τετάρτης, όταν ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος πρακτικά ζήτησε πρωτοβουλίες ανάσχεσης του κ. Αλ. Τσίπρα, ώστε να διασφαλιστεί ότι ως την Κυριακή δεν θα προχωρήσει σε ρήξη. Ωστόσο, τόσο η κ. Γεννηματά όσο και σχεδόν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαφώνησαν, με βασικό επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα ταύτιζε το κόμμα με σκέψεις και επιλογές που διακινούνται κατά βάση απο στελέχη της Ν.Δ. Οι τελικές αποφάσεις ελήφθησαν, ωστόσο, στην κοινοβουλευτική ομάδα της Παρασκευής, όπου συμφωνήθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ζητήσει να συμπεριληφθεί στο κείμενο εξουσιοδότησης του πρωθυπουργού και η διπλή εντολή για παραμονή της χώρας με ισότιμους όρους στο ευρώ και διασφάλιση οριστικής αποφυγής του Grexit.

Και στη συνεδρίαση της Παρασκευής, το κλίμα δεν ήταν εξαρχής θετικό. Προκειμένου να αποφευχθούν διαρροές προς τον Τύπο, η κ. Γεννηματά έδωσε εντολή να βγουν από την αίθουσα όλοι οι συνεργάτες και να παραμείνουν οι 13 βουλευτές και μόνον. Ο κ. Β. Κεγκέρογλου ζήτησε το ΠΑΣΟΚ να μην υπερψηφίσει και να απέχει από την ψηφοφορία, ωστόσο σύντομα πείσθηκε ότι μια τέτοια επιλογή θα χαρακτηριζόταν μικροκομματική.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, η κ. Γεννηματά, είτε διά ζώσης, είτε τηλεφωνικώς, βρισκόταν σε διαρκή επαφή με τους σοσιαλιστές ομολόγους της, αλλά και ηγέτες χωρών. Από τη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ιδιαιτέρως τον θετικό ρόλο των σοσιαλιστών, με αποκορύφωμα τη στάση του κ. Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος παρείχε ακόμη και πρακτική βοήθεια στην ελληνική κυβέρνηση. Και αναδεικνύουν, σε αντίθεση, τη στάση της Ν.Δ., η οποία σχεδόν ταυτίστηκε με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που απέπνεε σε σημαντικό βαθμό ρητορική υπέρ Grexit, όπως διεφάνη και κατά την ομιλία του Βαυαρού επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ κ. Μάνφρεντ Βέμπερ στο Στρασβούργο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας επιβεβαιώθηκε κάτι ακόμα: Η εξαιρετικά άβολη σχέση που φαίνεται να έχουν η κ. Γεννηματά και ο προκάτοχός της κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει σαφώς διακριτή ρητορική σε σχέση με την κ. Γεννηματά, αλλά και συνολικά με την κεντρική γραμμή του κόμματος. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι ίσως το επόμενο χρονικό διάστημα δώσει στο ΠΑΣΟΚ κάποιες ευκαιρίες ανασυγκρότησης αλλά και δικαίωσης στους ψηφοφόρους του, με την προσχώρηση της κυβέρνησης του κ. Αλ. Τσίπρα στη «ρεαλιστική στρατηγική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή