Το προσχέδιο της απόφασης του Eurogroup

Το προσχέδιο της απόφασης του Eurogroup

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ – ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Διέρρευσε το μεσημέρι της Κυριακής στο πρακτορείο Reuters το προσχέδιο απόφασης του Eurogroup με τα μέτρα, στα οποία δεσμεύεται η Ελλάδα ώστε να δοθεί «πράσινο φως» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Οι υπουργοί Οικονομικών πρόκειται να καταθέσουν στους αρχηγούς των κρατών μελών της Ευρωζώνης κείμενο – εισήγηση για την Σύνοδο Κορυφής που ακολουθεί το απόγευμα.

Τα μέτρα αυτά δεν θα είναι απλά δεσμευτικά αλλά θα πρέπει να περάσουν άμεσα – αύριο και μεθαύριο-  από το ελληνικό κοινοβούλιο. Αυτά θα είναι αρκετά ως ένδειξη δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το νέο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης αξίας άνω των 80 δις. Συγχρόνως υπάρχει και η πληροφορία ότι μετά την ψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή θα ξαναγίνει  Εurogroup που θα δώσει το πράσινο φως για έναρξη διαπραγμάτευσης.

«Το Eurogroup έλαβε την αίτηση των ελληνικών αρχών για ένα τριετές πρόγραμμα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και την προσαρτώμενη σε αυτό λίστα δεσμεύσεων, συμπεριλαμβανομένης και ολοκληρωμένης λίστας προαπαιτουμένων», αναφέρεται στο προσχέδιο απόφασης που επεξεργαζόταν το Eurogroup μέχρι την διακοπή των εργασιών του το Σάββατο το βράδυ. Επισημαίνεται παράλληλα ότι «το Eurogroup επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά την ανάγκη συνεχιζόμενης εμπλοκής (στο πρόγραμμα) του ΔΝΤ». 

Σύμφωνα με το προσχέδιο ζητείται από την Ελλάδα να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ως αντιστάθμισμα των δημοσιονομικών επιπτώσεων που προέκυψαν από την απόφαση του ΣτΕ για τις συντάξεις το 2012, υλοποίηση φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό, πλήρη υιοθέτηση της «εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ», άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, μέτρα για τις περιόδους των εκπτώσεων, απελευθέρωση ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ, ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός αν βρεθούν ισοδύναμα.

Σύμφωνα με το έγγραφο, όπως σημειώνει το Reuters, η Ελλάδα δεσμεύεται ακόμη για αναβαθμισμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και πλήρη εναρμόνιση με τους μεσοπρόθεσμους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. 

Εκτός από το εν λόγω έγγραφο, σύμφωνα με το Reuters, από τους εταίρους ζητήθηκε ακόμη να περάσει νομοθεσία από την ελληνική Βουλή για τον ΦΠΑ αλλά και την περεταίρω ανεξαρτητοποίηση της ελληνικής στατιστικής αρχής. 

Σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στην «Κ» το τραπέζι του Eurogroup ήταν μάλλον χωρισμένο στα δύο με Γερμανούς και  οι Φιλανδούς να είναι αρνητικοί σε νέο πρόγραμμα διάσωσης χωρίς να μιλάνε ανοιχτά για Grexit αλλά ζητώντας τόσο δύσκολους όρους που να διασφαλίζουν απόρριψη από την ελληνική πλευρά ενώ καθαρά υπέρ της Ελλάδας είναι η Κύπρος, η Ιταλία, η Ιρλανδία και πιο μετρημένη η Γαλλία. Ενδεικτικό της δυσκολίας των συζητήσεων σε επίπεδο Eurogroup ήταν η δήλωση του υπουργείου Οικονομικών της Φινλανδίας Α. Στουμπ που είπε προσερχόμενος στην συνάντηση ότι “από το 1-10 ακόμα βρισκόμαστε ακόμα στο 3-4”.

Το  βασικό πρόβλημα παραμένει το θέμα της αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης μετά από έξι μήνες “χαμένους” όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά μία σειρά από υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης. “Θέλω να δω η ελληνική κυβέρνηση να περνάει νομοθεσία αύριο στην Βουλή” λέει ακόμα και ο θετικά προσκείμενος ΥΠΟΙΚ της Ιταλία Π. Πάντοαν κατά την είσοδό του στο Eurogroup. Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών  Χ. Γεωργιάδης μίλησε και αυτός για  έξι χαμένους μήνες και τόνισε ότι “η Ελλάδα χρειάζεται φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό σχέδιο” ενώ σύμφωνα με τον ίδιο το Grexit έχει αποφευχθεί.

Το πρόβλημα στο τραπέζι του Eurogroup βρίσκεται στο θέμα της ομοφωνίας καθώς απαιτείται για να δοθεί η εξουσιοδότηση στους θεσμούς και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, αυτό που αναζητά τώρα η Ελλάδα. Άρα πρέπει και οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν καταρχήν για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Στο τελευταίο στάδιο, αν γίνει διαπραγμάτευση και φτάσουμε στο σημείο εκταμίευσης τότε η ιδρυτική συνθήκη του ESM προβλέπει τη δυνατότητα διεξαγωγής έκτακτης ψηφοφορίας όπου αν διευκρινιστεί ότι τίθεται θέμα συστημικού ρίσκου της Ευρωζώνης τότε  δεν απαιτείται ομόφωνη απόφαση, αλλά μπορεί να υπερψηφιστεί και με πλειοψηφία 85%.

Η βαρύτητα ψήφου της κάθε χώρας εξαρτάται από το ποσοστό συνεισφοράς του κεφαλαίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ESM, στη Φινλανδία αντιστοιχεί στο 1,785% του συνόλου ενώ η Ελλάδα έχει το 2,796% της ψήφου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή