ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ζητούν οι ΗΠΑ

lew

Οι ΗΠΑ προέτρεψαν χθες την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ώστε να γίνει εφικτή μία δημιουργική συμφωνία που να κρατά την Ελλάδα στο ευρώ. Την ίδια στιγμή, διατηρούν την πίεση στους Ευρωπαίους ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένες προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή το πρωί ώρα Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου, ο κ. Λιου σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικές κινήσεις και έχει επιδείξει την πολιτική βούληση να εφαρμόσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις, την ίδια στιγμή όμως πρόσθεσε ότι θα χρειασθεί περαιτέρω ευελιξία από όλες τις πλευρές. Σύμφωνα πάντα με τους Αμερικανούς, ο κ. Λιου «υπογράμμισε ότι η ανοικοδόμηση εμπιστοσύνης χρειάζεται δείγματα ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί και ότι θα υπάρξουν μέτρα που θα κάνουν το χρέος βιώσιμο».

Ο κ. Λιου διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι παρακολουθεί από κοντά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες, αλλά και ότι είναι ξεκάθαρο για τους Αμερικανούς ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας όλα τα μέρη να φτάσουν σε ένα δημιουργικό αποτέλεσμα που να βάζει την Ελλάδα στην οδό των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, της βιωσιμότητας του χρέους και της ανάπτυξης εντός της Ευρωζώνης. Ο πρωθυπουργός επισήμανε προς τον κ. Λιου ότι θα πρέπει όλες οι πλευρές να θέλουν συμφωνία, προκειμένου αυτή να επιτευχθεί, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει ήδη αποδείξει ότι το θέλει». Επανέλαβε, δε, ότι μια συμφωνία για να είναι βιώσιμη, πρέπει να σέβεται στοιχειωδώς τον ελληνικό λαό και τα όσα έχει περάσει τα τελευταία πέντε χρόνια.