Μήνυμα μέσω Φ. Γεννηματά για αποφυγή εκλογών

Μήνυμα μέσω Φ. Γεννηματά για αποφυγή εκλογών

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδιανόητο θεωρούν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν εκλογές το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψε από τη χθεσινή, προ της Συνόδου, διάσκεψη των ηγετών και προέδρων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) όπου συμμετείχε και η κ. Φώφη Γεννηματά. Εκεί συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί πάνω σε μια βάση αξιοπιστίας, η οποία οφείλει να χτιστεί από την αρχή. Οι ηγέτες τόνισαν προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι πιθανές εκλογές θα οδηγούσαν σε πολιτική αποσταθεροποίηση με απρόβλεπτες συνέπειες. Ζήτησαν, επίσης, άμεσες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα νομοθετηθούν εντός της εβδομάδος, συνδέοντάς τις με το υπαρκτό θέμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης.

Στη χθεσινή συνάντηση των Σοσιαλιστών, ο κ. Φρ. Ολάντ είπε ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές να ακρωτηριάσουν την Ευρώπη», παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, ενώ έκρινε πως οι προτάσεις της κυβέρνησης συνιστούν βάση διαπραγμάτευσης. Χθες έγινε, επίσης, ορατή και η μεταστροφή του επικεφαλής του SPD Ζ. Γκάμπριελ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας τάχθηκε υπέρ της αποφυγής ενός Grexit και απευθυνόμενος στον κ. Ολάντ γνωστοποίησε ότι συντάσσεται μαζί του στον αγώνα για μια συμφωνία. Η κ. Γεννηματά, η οποία είχε γνωστοποιήσει τηλεφωνικώς στον πρωθυπουργό ήδη από το Σάββατο ότι θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ευχαρίστησε χθες τον κ. Ολάντ για την πολύ σθεναρή στάση του υπέρ της Ελλάδας.

Από τη Χαρ. Τρικούπη επισήμαιναν ότι εντός τριών εβδομάδων από την εκλογή της στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, η κ. Γεννηματά έχει βρεθεί τρεις φορές στις Βρυξέλλες και έχει στείλει τρεις επιστολές στους ηγέτες του ΕΣΚ, γεγονός που αναδεικνύει την έντονη κινητοποίησή της για την εθνική υπόθεση. Εν τω μεταξύ, χθες, συνεργάτες του κ. Ευ. Βενιζέλου ανέφεραν πως όσα λέει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες περί μη βιώσιμου χρέους συνιστούν «μπούμπεραγκ», καθώς αιτιολογούν την άρνηση των δανειστών να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση. Και υπενθύμιζαν σχετική προ διμήνου ομιλία του κ. Βενιζέλου στη Βουλή, όπου έλεγε πως «το να λέει μια ελληνική κυβέρνηση ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο τεχνικά, νομικά, σημαίνει ότι η ΕΚΤ, με βάση το καταστατικό της, δεν μπορεί να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή