Γ. Γκάουκ: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ανήκει στην Ευρώπη»

Γ. Γκάουκ: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ανήκει στην Ευρώπη»

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ανήκει στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ και τόνισε ότι δεν μπορεί να φανταστεί την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Εμφανίστηκε δε πεπεισμένος ότι η καγκελάριος, 'Αγκελα Μέρκελ, θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά ανέδειξε την ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης.

Σε ό,τι αφορά το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών με την πρόταση για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο κ. Γκάουκ έκανε λόγο για πρόθεση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δείξει ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.

«Δεν μου αρέσει για τη Γερμανία ο ρόλος αυτού που θα επιβάλλει την πειθαρχία στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Γκάουκ σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και πρόσθεσε ότι η Γερμανία πρέπει να αποδεχθεί τον ρόλο ευθύνης που της έχει δοθεί, αλλά όχι με "Γουλιελμικό" τρόπο».

Αναφερόμενος δε στο έγγραφο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι πρέπει πάντα να έχουμε στο νου μας τον αποδέκτη: «Συνήθως είναι το ίδιο το κόμμα σου, οι ίδιοι οι ψηφοφόροι σου και όχι μόνο αυτοί που είναι απέναντι. Με ένα τέτοιο έγγραφο εκφράζεται ένα μέρος της αγανάκτησης, το οποίο υπάρχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και σε μέρος του γερμανικού λαού. Εκεί κάποιος θέλει να δείξει ότι είμαστε προετοιμασμένοι, εάν πράγματι συμβεί κάτι κακό. Αυτό δεν πρέπει να το ερμηνεύει κανείς αμέσως ως κυριαρχική συμπεριφορά – εγώ πάντως δεν το κάνω», εξήγησε, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών να ήθελε με αυτόν τον τρόπο να διατηρήσει την πίεση προς την Ελλάδα. Η άλλη ερμηνεία είναι ότι «αν συμβεί κάτι κακό, παραμένουμε ικανοί να δράσουμε. Κανείς δεν μπορεί να ονομάσει μια καλή λύση. Έχουμε απλώς την επιλογή μεταξύ κάποιας λιγότερο κακής και κάποιας περισσότερο κακής λύσης. Και όλες οι λύσεις κοστίζουν χρήματα», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, δήλωσε ότι δεν θέλει καν να φανταστεί την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. «Αρνούμαι να το φανταστώ. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ανήκει στην Ευρώπη. Θα έπρεπε να γίνουν πολλά, επίσης για να οικοδομηθεί και πάλι η εμπιστοσύνη που χάθηκε. Εάν καταφέρουμε μια λύση με συμφωνία ενός νέου πακέτου βοήθειας, αυτό θα μπορεί να γίνει μόνο αν καταφέρουμε πάλι στην Ευρώπη να αναπτύξουμε περισσότερη εμπιστοσύνη έναντι της Ελλάδας και των θεσμών εκεί. Γι' αυτό γίνεται τώρα η προσπάθεια. Και ειδικά μετά το δημοψήφισμα, είναι πολύ δύσκολο για πολλούς ανθρώπους στην Ευρώπη να πουν "τι θέλετε τώρα, πραγματικά;"».

Ερωτώμενος αν πρέπει η Ελλάδα να διασωθεί με κάθε κόστος, ο κ. Γκάουκ παρέπεμψε στη δήλωση της κυρίας Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο και αναφέρθηκε σε κανόνες οι οποίοι «προφανέστατα και για πολλά χρόνια είτε δεν τηρήθηκαν, είτε δεν ελέγχθηκαν επαρκώς, είτε δεν υπήρξαν κυρώσεις για την παραβίαση των κανόνων, αυτό πρέπει κάποτε να σταματήσει», και επισήμανε ότι «αν πρόκειται να μάθουμε κάτι από αυτή την κρίση, τότε ας είναι αυτό – να τηρούμε τους κανόνες και, αν οι κανόνες αποδειχθούν ανεπαρκείς, πρέπει να μιλήσουμε εκ νέου για κανόνες».

Ο Γερμανός Πρόεδρος απέρριψε πάντως κάθε υπόθεση ότι η χώρα του δεν έχει προσφέρει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και αναφέρθηκε σε χρήματα, ιδέες και τεχνική βοήθεια μέσω, για παράδειγμα, της Task Force, η οποία, είπε, δεν έγινε ανάλογα αποδεκτή. «Το να παρουσιάζεται η εικόνα ότι ένας φτωχός λαός ταλαιπωρείται από έναν πλούσιο λαό, αυτό δεν αντικατοπτρίζει την πολιτική πραγματικότητα. Αν ήταν έτσι, πολλές μικρές χώρες στην Ευρώπη δεν θα ήταν σήμερα με το μέρος της Γερμανίας, αλλά με το μέρος των Ελλήνων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο κ. Γκάουκ εξέφρασε την κατανόησή του για τους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη και ενδεχομένως «από οργή λαμβάνουν λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις». Διαχώρισε όμως από αυτούς την κυβέρνηση, η οποία , όπως εκτίμησε, «δεν κατάφερε έστω και να προλάβει τις συνέπειες μιας πολιτικής που μπορούσε να προβλέψει», για να συνεχίσει: «Αναρωτιέμαι αν πραγματικά παραμείνουμε σε αυτή την ανεπαρκή παραχώρηση των Ελλήνων έναντι των Ευρωπαίων, με ποιο τρόπο θα μπορέσει να οργανωθεί παροχή βοήθειας στην Ελλάδα. Είναι απολύτως σαφές ότι η Γερμανία, που ως τώρα ήταν αλληλέγγυα θα είναι και πάλι αλληλέγγυα, ακόμη και σε μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων, ώστε να μην είναι απλός παρατηρητής στον κοινωνικό τομέα», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή