ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρθρο Βαρουφάκη στην Die Zeit: Αυτό είναι το σχέδιο Σόιμπλε για την Ευρώπη

arthro-varoyfaki-stin-die-zeit-ayto-einai-to-schedio-soimple-gia-tin-eyropi-2093034

Απόσπασμα από το άρθρο του που θα δημοσιευτεί ολόκληρο την Πέμπτη στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit ανέβασε στην προσωπική του ιστοσελίδα ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Το άρθρο έχει τίτλο «το σχέδιο του Σόιμπλε για την Ευρώπη. Το εγκρίνουν οι Ευρωπαίοι;» και σε αυτό αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν καταδικασμένες να οδηγηθούν σε αδιέξοδο καθώς στόχος ήταν να οδηγηθεί η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης.

«Πέντε μήνες έντονων διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Eurogroup, ποτέ δεν υπήρξε ευκαιρία επιτυχίας. Καταδικασμένες να οδηγηθούν σε αδιέξοδο, ο στόχος τους ήταν να προετοιμάσουν το έδαφος για αυτό που ο δρ. Σόιμπλε είχε αποφασίσει ότι ήταν το βέλτιστο πριν καν εκλεγεί η δική μας κυβέρνηση: Ότι η Ελλάδα έπρεπε να οδηγηθεί προς την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ προκειμένου να επιβάλει την πειθαρχία στα κράτη-μέλη που αντιστέκονταν στο πολύ συγκεκριμένο πλάνο του για την αναδιοργάνωση της ευρωζώνης.

-Δεν πρόκειται για θεωρία

-Πώς γνωρίζω ότι το Grexit ήταν ένα μεγάλο κομμάτι του σχεδίου του δρ. Σόιμπλε για την Ευρώπη;

-Γιατί απλά μου το είπε!» γράφει ο Γιάνης Βαρουφάκης και προσθέτει ότι έγραψε το συγκεκριμένο άρθρο ως ένας Ευρωπαίος που παρατηρεί να ξεδιπλώνεται το σχέδιο του Σόιμπλε.

«Έγραψα αυτό το άρθρο όχι ως ένας Έλληνας πολιτικός που ασκεί κριτική στην δυσφήμηση που δέχθηκαν οι λογικές προτάσεις μας από τον γερμανικό Τύπο, στην άρνηση του Βερολίνου να εξετάσει σοβαρά το μετριοπαθές σχέδιό μας για αναδιάρθρωση του χρέους, την άκρως πολιτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επιβάλει ασφυξία στην κυβέρνηση, ή την απόφαση του Eurogroup να δώσει το πράσινο φως στην ΕΚΤ για να κλείσει τις τράπεζές μας.

Έγραψα αυτό το άρθρο ως ένας Ευρωπαίος που παρατηρεί να ξεδιπλώνεται ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την Ευρώπη – το σχέδιο του Δρ. Σόιμπλε» επισημαίνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών και απευθύνει στους αναγνώστες τα εξής ερωτήματα.

-Είναι ένα σχέδιο που εσείς το αποδέχεστε;

-Πιστεύετε ότι πρόκειται για ένα καλό σχέδιο για την Ευρώπη;»