Προς ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

Προς ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά ραγδαίων εξελίξεων αναμένεται να εισέλθει τα επόμενα εικοσιτετράωρα η πολιτική σκηνή, παρότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κρατούσε μέχρι χθες κλειστά τα χαρτιά του, καθώς βασικό πρόταγμα ήταν η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το βαθύ ρήγμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που επέφερε η ψηφοφορία στη Βουλή τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης θεωρείται επιβεβλημένος, ενώ ο πρωθυπουργός έχει ήδη συζητήσει με τους στενούς συνεργάτες του και εναλλακτικά σενάρια, μεταξύ των οποίων και αυτό του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ειδικού σκοπού.

Μάλιστα, χθες, ο κ. Πάνος Καμμένος προέβη, μεσούσης της Συνόδου Κορυφής, σε μια αμφίσημη παρέμβαση αναφορικά με τη συνέχιση της παρουσίας των ΑΝΕΛ στον κυβερνητικό συνασπισμό, λέγοντας πως «απεδείχθη ότι θέλουν τη συντριβή μας. Ως εδώ».

Σε κάθε περίπτωση, κλειδί για τις περαιτέρω κινήσεις του κ. Τσίπρα θα είναι και η στάση που θα τηρήσουν οι 32 βουλευτές, οι οποίοι αποστασιοποιήθηκαν στην ψηφοφορία στη Βουλή για την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης. Εάν, δηλαδή, θα παραδώσουν τις έδρες τους ή όχι, με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και την Αριστερή Πλατφόρμα να μην έχουν αποσαφηνίσει τις προθέσεις τους. Ξεχωριστό «κεφάλαιο» αποτελεί η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ο κ. Τσίπρας φέρεται οργισμένος με τη στάση της και εάν δεν υποβάλει παραίτηση, αναζητείται τρόπος ώστε να αντικατασταθεί.

Οι πολιτικές εξελίξεις που πυροδότησε η ψηφοφορία για την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να διαπραγματευθούν συμφωνία, με βάση το δύσκολο πακέτο μέτρων, που κατέθεσαν προς τους εταίρους, δρομολογούνται από σήμερα. Η σαφής απαίτηση των δανειστών για ταχεία νομοθέτηση των προαπαιτούμενων, καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη ενός «καθαρού» πεδίου, που θα διασφαλίζει την ταχεία ψήφιση και έναρξη υλοποίησης των μέτρων. Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης θεωρείται επιβεβλημένος, ενώ ο πρωθυπουργός έχει ήδη συζητήσει με τους στενούς συνεργάτες του πιθανά σενάρια, μεταξύ των οποίων και αυτό του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ειδικού σκοπού.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρθηκε χθες (MEGA) στην ανάγκη να σχηματισθεί με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, μία κυβέρνηση που να θέλει και να μπορεί να τρέξει και να υλοποιήσει αυτή τη δύσκολη πρόταση με συνέπεια, αποτελεσματικότητα, εντιμότητα. Χαρακτήρισε «αναγκαία» την ανασύνθεση της κυβέρνησης, δεδομένης της αρνητικής ψήφου από υπουργούς. Για τους βουλευτές που δεν ψήφισαν τα μέτρα, παρέπεμψε στα συλλογικά όργανα και στους κανονισμούς με βάση τους οποίους λειτουργεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, που πρόσκεινται στην προεδρική πλειοψηφία, τάσσονται υπέρ της άποψης ότι θα πρέπει να ζητηθεί άμεσα από τους βουλευτές που ακόμη και έμμεσα τάχθηκαν κατά της επιδίωξης συμφωνίας (συνολικά 32 βουλευτές, μαζί με τους 15 που υπερψήφισαν, αλλά ουσιαστικά προανήγγειλαν ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα που συνεπάγεται η συμφωνία) να παραδώσουν τις έδρες τους. Θεωρούν μάλιστα δεδομένο ότι θα πρέπει οι βουλευτές που θα κληθούν σε παραίτηση να παραδώσουν τις έδρες τους, καθώς, όπως σχολιάζουν, «το να μην παραδώσουν την έδρα δεν συνάδει με την κουλτούρα και τις παραδόσεις της Αριστεράς». Ενα τέτοιο «ξεκαθάρισμα» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θεωρείται από σειρά στελεχών αναγκαίο να γίνει άμεσα, προκειμένου να αποσαφηνιστεί εάν η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει με τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή εάν απαιτείται μία περισσότερο διευρυμένη σύνθεση. Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση, η προοπτική κυβέρνησης εθνικής ενότητας δείχνει να κερδίζει έδαφος, με πιθανότερη εκδοχή την αλλαγή πρωθυπουργού.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, έδειξε σε δηλώσεις του (MEGA) την πόρτα της εξόδου στους διαφωνούντες υπουργούς. «Εγώ, αν δεν συμφωνούσα, θα υπέβαλα παραίτηση και θα παρέδιδα την έδρα», τόνισε. Να σημειωθεί ότι, πέραν των κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Στρατούλη, που ψήφισαν «παρών», στην ομάδα των «15», που ψήφισαν «ναι» με αστερίσκους, συμπεριλαμβάνονται δύο ακόμα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, οι κ. Κώστας Ησυχος και Νίκος Χουντής. Πάντως, εκείνοι που καταψήφισαν, σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι δεν αμφισβητούν την κυβέρνηση, ούτε αίρουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτή, αλλά διαφωνούν με τα συγκεκριμένα μέτρα.

Ξεχωριστή περίπτωση, εξαιτίας και του θεσμικού βάρους της θέσης της, αποτελεί η πρόεδρος της Βουλής, κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η επιλογή της να μην υπερψηφίσει στην ψηφοφορία του Σαββάτου, προκάλεσε μεγάλη ενόχληση στο Μαξίμου. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η ιδανική εξέλιξη θα ήταν να προχωρήσει η κ. Κωνσταντοπούλου σε παραίτηση. Εάν αυτό δεν συμβεί, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να κατατεθεί πρόταση μομφής σε βάρος της, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή