Εξετάζει τη μομφή ο κ. Στ. Θεοδωράκης

Εξετάζει τη μομφή ο κ. Στ. Θεοδωράκης

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σενάρια της επόμενης μέρας εξετάζονταν μέχρι αργά το βράδυ στο Ποτάμι, με τον κ. Στ. Θεοδωράκη να εκφράζει την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει τελικώς συμφωνία, αλλά τέτοια που θα επιβάλει μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα στην πολιτική σκηνή.

Σε έκτακτη συνεδρίαση στη Σεβαστουπόλεως προέβλεπαν συγκεκριμένα ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα προχωρήσει μέχρι την Τετάρτη σε ανασχηματισμό, για να προσπαθήσει στο μεσοδιάστημα να αναδείξει τις θετικές πτυχές της συμφωνίας και να μειώσει τις απώλειες στο κόμμα του. Εκτιμούσαν, δηλαδή, ότι τα πρώτα ν/σ που απορρέουν από τη συμφωνία θα ψηφιστούν, όπως ακριβώς συνέβη και με την εξουσιοδότηση του Σαββάτου. Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ να έχουν χάσει επί της ουσίας τη δεδηλωμένη, αλλά τα ν/σ να υπερψηφίζονται με άνετη πλειοψηφία άνω των 220 βουλευτών λόγω της στήριξης της αντιπολίτευσης.

Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, στη Σεβαστουπόλεως προέβλεπαν ότι και η αναμενόμενη αντικατάσταση της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου στην προεδρία της Βουλής δεν θα γίνει το επόμενο τριήμερο. Θεωρούσαν μεν βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα της ζητήσει να παραιτηθεί, αλλά καθώς ουδείς μπορούσε να προβλέψει την αντίδρασή της, τόνιζαν ότι είναι λάθος να γίνει μέχρι την Τετάρτη μομφή εις βάρος της, δεδομένου ότι αυτή θα μπλοκάρει κάθε άλλη κοινοβουλευτική διαδικασία. Σημειώνεται, όμως, ότι ο κ. Θεοδωράκης έχει ήδη δεχθεί εισηγήσεις τη μομφή αυτή να την κάνει ακόμη και το Ποτάμι αν δεν την δρομολογήσει ο πρωθυπουργός, δεδομένου ότι βουλευτές του θεωρούν αδιανόητο η κ. Κωνσταντοπούλου να παραμείνει στη θέση της μετά την τελευταία παρέμβασή της, με την οποία, όπως έλεγαν σκωπτικά, δεν απευθύνθηκε μόνον στους βουλευτές και τους πολίτες, αλλά συνομίλησε απευθείας με την… Ιστορία. Στη συνεδρίαση του Ποταμιού έγιναν, βέβαια, συζητήσεις και για τη νέα κυβέρνηση που εκ των πραγμάτων θα συγκροτηθεί ώς τα τέλη της εβδομάδος. Ο κ. Θεοδωράκης ενέμεινε πλήρως στη γραμμή του ότι το Ποτάμι θα στηρίξει, χωρίς όμως να μετέχει στη νέα κυβέρνηση. Αλλωστε, θα ήταν μάλλον παράδοξο να μεταβάλει τη θέση του, δεδομένου ότι υπάρχουν δύο άγνωστοι μέχρι στιγμής παράγοντες. Το τι θα κάνουν οι ΑΝΕΛ, με τους οποίους η Σεβαστουπόλεως εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να συνυπάρξει και, δεύτερον, οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και το αν 33 βουλευτές που έχουν ήδη διαφοροποιηθεί από τις επιλογές Τσίπρα θα αντικατασταθούν.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Θεοδωράκης εκτιμούσε ότι είναι αδύνατον η νέα κυβέρνηση να έχει τη στήριξη μόνον των 17 βουλευτών του Ποταμιού και των 13 του ΠΑΣΟΚ και θεωρούσε εκ των ων ουκ άνευ ότι και η Ν.Δ. θα δεσμευθεί ρητώς να ψηφίσει όλα τα ν/σ που θα έρθουν στη Βουλή, εκφράζοντας μέχρι αργά το βράδυ την ελπίδα του να προκύψει συμφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή