Κλειστά χαρτιά από την Αριστερή Πλατφόρμα

Κλειστά χαρτιά από την Αριστερή Πλατφόρμα

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρες σημαντικών αποφάσεων, που θα σηματοδοτήσουν τα νέα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία θα επιδράσουν καθοριστικά στην κυβερνητική συνοχή που ήδη έχει διαρραγεί, αλλά και στην ενότητα ή στη διάσπαση του κόμματος, θα είναι οι επόμενες.

Από το περασμένο Σάββατο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποσταθεροποιηθεί ιδεολογικά και παραπαίει πολιτικά εν μέσω ισχυρών κοινοβουλευτικών και εσωκομματικών κραδασμών, μετά τα δύο «όχι», τα οκτώ «παρών», τους επτά απόντες και τους 15 βουλευτές που ψήφισαν «ναι», αλλά προειδοποίησαν ότι ίσως δεν ξαναψηφίσουν, καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι βουλευτές αυτοί είναι και κομματικά στελέχη και προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Αριστερή Πλατφόρμα. Σύμφωνα με κορυφαίους κομματικούς παράγοντες, σε πρώτη φάση θα επιχειρηθεί ένα «σύμφωνο συμβίωσης», με ημερομηνία λήξεως την ψήφιση των νόμων, και αν αυτό δεν επιτευχθεί, θα επιδιωχθεί να υπάρξει «βελούδινο διαζύγιο». Οι ίδιοι παράγοντες προτίθενται, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, να υψώσουν τους τόνους τις αμέσως επόμενες ημέρες, σε περίπτωση που η Αριστερή Πλατφόρμα αρνηθεί να δεχθεί αυτές τις δύο εκδοχές και να εφαρμόσει τις προβλέψεις του Κώδικα Δεοντολογίας, ότι εφόσον διαφωνούν θα πρέπει να παραδώσουν τη βουλευτική τους έδρα και να αντικατασταθούν από τους επιλαχόντες, ώστε η Κ.Ο. να παραμείνει ενωμένη, έστω και με νέα σύνθεση.

Η κατάσταση όμως που επικρατεί στο εσωτερικό της Αριστερής Πλατφόρμας δεν είναι ιδανική, και περιγράφεται η ύπαρξη ισχυρών διλημμάτων ως προς το μέλλον της, ενώ έγκυρες κομματικές πηγές αναφέρονται σε μυστική συμφωνία Τσίπρα-Λαφαζάνη ώστε να μην καταρρεύσει η κυβέρνηση, αλλά δεν είναι καθόλου σαφές πως αυτή θα επιβιώσει. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αριστερή Πλατφόρμα κινήθηκε πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή προς την ΚΟΕ και τη ΔΕΑ, προκειμένου να ενταχθούν στην κίνηση του «παρών», πρόταση που οι δύο τάσεις απέρριψαν. Η ΚΟΕ με τέσσερις βουλευτές απείχε, ενώ η ΔΕΑ με τις κυρίες Γαϊτάνη και Ψαρρέα καταψήφισε. Ηδη όμως σε Κ.Ο. και κόμμα επικρατεί το χάος, καθώς, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, δεν υπάρχει προς το παρόν απόφαση για το τι θα πράξει ο κ. Λαφαζάνης και όσοι ψήφισαν «παρών». Θεωρείται βέβαιον ότι τις επόμενες ώρες θα υπάρξουν επαφές μεταξύ του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και του πρωθυπουργού, γιατί υπάρχει και το θέμα παραμονής ή αποχώρησης από την κυβέρνηση του κ. Λαφαζάνη, του κ. Στρατούλη, του κ. Ησυχου.

Στον κομματικό μηχανισμό επικρατούσε έως χθες το βράδυ απόλυτη νηνεμία. Στην περίπτωση αυτή βρίσκει πλήρη εφαρμογή η ρήση ότι είναι η ηρεμία πριν από το ξέσπασμα της καταιγίδας, γιατί με το που θα κινηθούν οι κομματικές διαδικασίες για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις, θα έρθει η καταιγίδα. Η Αριστερή Πλατφόρμα δεν θέλει να αποσκιρτήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι προφανές πως θα μείνει εντός του κόμματος ψηφίζοντας «όχι» στη Βουλή. Η διέξοδος, σύμφωνα με στέλεχος της Πλατφόρμας, είναι να αποχωρήσουν τα στελέχη της από την κυβέρνηση και την Κ.Ο. και να παραμείνουν ως τάση στο κόμμα.

Αυτή όμως η λύση, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, θα θεωρηθεί άτακτη υποχώρηση, και θα υπάρξει περιχαράκωση, αλλά το κυριότερο είναι, προσθέτει, τι θα κάνει η Πλατφόρμα αν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες προκηρυχθούν εκλογές. Αν δηλαδή θα παραμείνει ως τάση ή θα ιδρύσει δικό της κόμμα, για να διεκδικήσει αυτόνομα τη θέση της σε ένα νέο πολιτικό σκηνικό.

Συνεδρίαση Π.Γ.

Αύριο θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία για να αποτιμήσει την κατάσταση, αλλά δεν φαίνεται πιθανό να δρομολογήσει εξελίξεις, απλά θα έχουμε κάποιες ενδείξεις. Συνέδριο δεν προβλέπεται να γίνει άμεσα, όπως διαβεβαιώνουν υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, κατά συνέπεια στον ΣΥΡΙΖΑ θα κυριαρχήσει μια άναρχη κατάσταση, έως ότου ξεκαθαριστούν τα πράγματα πρώτα σε κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο, και μετά στο κόμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή