Αλ. Τσίπρας: «Η συμφωνία είναι δύσκολη»

Αλ. Τσίπρας: «Η συμφωνία είναι δύσκολη»

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διασφάλιση της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη, που είχε ευθέως τεθεί ως το διακύβευμα της τελικής φάσης της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, είναι το σημαντικότερο όφελος που κατάφερε να αποκομίσει η κυβέρνηση από την ιστορική, δραματική Σύνοδο Κορυφής, η οποία, μετά από ολονύκτιες διεργασίες, ολοκληρώθηκε με συμφωνία χθες το πρωί. Τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας είναι σαφώς ετεροβαρή, καθώς η κυβέρνηση δεσμεύθηκε σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα σκληρών μέτρων και μεταρρυθμίσεων. Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ότι «η συμφωνία είναι δύσκολη», καθώς και ότι περιλαμβάνει μέτρα «που θα δημιουργήσουν υφεσιακές τάσεις». Στάθηκε, μάλιστα, στα σημεία που η κυβέρνηση θα προβάλει ως κέρδη από τη διαδικασία αυτή.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «αποτρέψαμε την επιδίωξη για μεταφορά της δημόσιας περιουσίας στο εξωτερικό». Πρόκειται για την απαίτηση των εταίρων να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, ύψους 50 δισ., σε ένα αναπτυξιακό ταμείο του Λουξεμβούργου, που αποτέλεσε το μεγαλύτερο «αγκάθι» στην ολονύκτια διαβούλευση. Βεβαίως, στην ουσία η απαίτηση των εταίρων ικανοποιείται, με την Αθήνα να κερδίζει τη μεταφορά της έδρας του αναπτυξιακού ταμείου στην Ελλάδα, και όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της πρότασης να παραμένουν ως έχουν. Ο πρωθυπουργός στάθηκε, επίσης, στην αποτροπή, όπως είπε, σχεδίου χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αυτό αφορά το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι οποίες έφθασαν στα πρόθυρα κατάρρευσης μετά την εφαρμογή των capital controls, και θα απαιτηθεί ένα νέο, αρκετά υψηλό «πακέτο» για να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Η αναδόμηση-αναδιάρθρωση του χρέους, στην οποία επίσης αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας ως ένα από τα κέρδη της χθεσινής συμφωνίας, περιορίζεται προς το παρόν σε μία λεκτική αναφορά, ανάλογη με εκείνη της απόφασης του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012.

Πέραν αυτών, ο κ. Τσίπρας μίλησε για απόφαση που κρατάει την Ελλάδα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ευστάθειας και δίνει δυνατότητες ανάκαμψης. Το βέβαιο είναι ότι, έπειτα από την εκ νέου καταβύθιση της ελληνικής οικονομίας σε έναν κύκλο ύφεσης, που επιδεινώθηκε δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες, θα απαιτηθεί χρόνος και πολύ μεγάλη προσπάθεια για να αποτυπωθούν ενδείξεις ανάκαμψης στην πραγματική οικονομία, δεδομένης, μάλιστα, της παραδοχής ότι το πακέτο μέτρων που συνοδεύει τη χθεσινή συμφωνία έχει υφεσιακά χαρακτηριστικά.

Ως σημαντική συμβολή στην προσπάθεια στροφής της οικονομίας προς την ανάπτυξη αξιολογείται το αναπτυξιακό πακέτο των 35 δισ., στο οποίο εκ νέου αναφέρθηκε χθες ο Ζ.-Κ. Γιουνκέρ. Βεβαίως, η εκταμίευση αυτού του πακέτου δεν είναι άμεση και αυτόματη, αλλά συνδέεται, επίσης, με την εκπλήρωση προαπαιτούμενων όρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή