«Ναι» στη συμφωνία, ανοχή στην κυβέρνηση

«Ναι» στη συμφωνία, ανοχή στην κυβέρνηση

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελευθέρας στον κ. Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να συνεχίσει να κυβερνά παρά τις ενστάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει η Νέα Δημοκρατία, με στόχο την υπερψήφιση της συμφωνίας με τους εταίρους και τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής ταυτότητας της χώρας. Στον απόηχο και των έντονων διαβουλεύσεων που είχε στις Βρυξέλλες με τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Γιουνκέρ, Τουσκ, Μέρκελ, Ραχόι, Σαρκοζί), ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης διαμήνυσε χθες ότι η Ν.Δ. θα συμβάλει στη διαφύλαξη της πολιτικής σταθερότητας. Η θέση αυτή, μέσω του Πολιτικού Συμβουλίου της Ν.Δ. που συνεδρίασε, ήρθε ως απάντηση στα σενάρια περί ενδεχόμενης απώλειας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα στην επικείμενη δύσκολη ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας.

Είναι ενδεικτικό ότι πηγές της Συγγρού διεμήνυαν ότι το κόμμα δεν προτίθεται να υποβάλει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, ενώ κορυφαίος παράγοντας απαντούσε στο ερώτημα της «Κ», σχετικά με τη διάρκεια ενός μορατόριουμ έναντι μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, ότι αυτό μπορεί να διαρκέσει στο διηνεκές.

Επί της ουσίας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναμείνει τις πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα, ανάλογα και με την έκβαση της ψηφοφορίας της Τετάρτης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν τόσο στην ομάδα περί τον κ. Μεϊμαράκη όσο και στο πολιτικό συμβούλιο, η «βήμα βήμα» προσέγγιση της Ν.Δ. προβλέπει:

• διασφάλιση της έγκρισης της συμφωνίας από τη Βουλή

• στήριξη αυτής της συμφωνίας από τη Νέα Δημοκρατία (και από Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ), ανεξάρτητα από το μέγεθος των «διαρροών» της συμπολίτευσης, ως πράξη συνέπειας τόσο έναντι των δημοσίων δηλώσεων της Συγγρού υπέρ Ευρώπης όσο και έναντι των δεσμεύσεων προς τον Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που εκτιμάται ότι ξεμπλόκαραν, σε κάποιο βαθμό, την επίτευξη συμφωνίας

• «ανοχή» προς την κυβέρνηση Τσίπρα, προκειμένου η ίδια να συνεχίσει με την υλοποίηση του προγράμματος, και αποφυγή πρωτοβουλιών που θα μπορούσαν να την αποσταθεροποιήσουν, αλλά και

• ετοιμότητα σε περίπτωση που ο κ. Τσίπρας, εκτιμώντας ότι ο ίδιος δεν μπορεί μόνος να συνεχίσει, ζητήσει τη συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού.

Βασική πρόθεση της Ν.Δ. είναι αφενός να μην υπάρξει έστω και υπαινιγμός ότι είναι επισπεύδουσα μιας κυβερνητικής αλλαγής, αφετέρου να παραμείνει εκτός, κατά το δυνατόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι «γαλάζια» στελέχη σημείωναν πως, μόνον εφόσον δεν αρκούν οι ψήφοι του Ποταμιού (17) και του ΠΑΣΟΚ (13), η Ν.Δ. θα συζητήσει εμπλοκή της σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού και με τρόπο ώστε να μην καθιστά… αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα τη Χρυσή Αυγή.

Οι ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις αντανακλούν ευθέως και στα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας καθώς, όπως αποκάλυψε η «Κ», ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αντιμέτωπος τόσο με τη δυσπιστία των εταίρων του ΕΛΚ όσο και με πρακτικά ζητήματα λειτουργίας του κόμματος, δεν επιθυμεί την επί μακρόν παράταση της «μεταβατικής» περιόδου. Ο κ. Μεϊμαράκης έχει ήδη ζητήσει από τον γραμματέα της Ν.Δ. Ανδ. Παπαμιμίκο να του υποβάλει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ταχύτερη δυνατή εκλογή προέδρου, που πάντως δεν μπορεί να είναι εντός των επόμενων δύο – τριών εβδομάδων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Μεϊμαράκης ενδεχομένως δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο να παραμείνει στην ηγεσία, εφόσον όμως εξασφάλιζε μια ευρύτερη πολιτική εξουσιοδότηση και νομιμοποίηση από το κόμμα, ενδεχομένως μέσω ενός συνεδρίου. Ο ίδιος, πάντως, σε ερώτηση της «Κ» σημειώνει ότι ουδεμία διάθεση έχει να είναι υποψήφιος στη «βάση» καθώς, άλλωστε, είναι γνωστή η διαφωνία του προς τον συγκεκριμένο τρόπο εκλογής, ούτε βέβαια θα ήταν επισπεύδων σε μια διαδικασία αλλαγής του τρόπου εκλογής, που ούτως ή άλλως δεν μπορεί παρά να γίνει μέσα από τις εργασίες του τακτικού συνεδρίου του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή