Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε τη συμφωνία

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε τη συμφωνία

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα χαιρέτισαν χθες οι ΗΠΑ, τονίζοντας τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία. Θερμές ήταν οι αντιδράσεις της γαλλικής κυβέρνησης. Αντιθέτως η γερμανική κινήθηκε σε αυστηρούς τόνους, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υπογράμμισε τη σημασία για την ασφάλεια της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, πρόκειται για «αξιόπιστο βήμα», το οποίο περιλαμβάνει δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από τη μεριά της Ελλάδας, οι οποίες θα βοηθήσουν τη χώρα να επανέλθει στον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης. «Η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου.

«Είμαι υπερήφανος για τον ρόλο του Φρανσουά Ολάντ στη συμφωνία. Εγινε πραγματικότητα αυτό που πριν από λίγες ημέρες έμοιαζε ακατόρθωτο. Είναι μια νίκη για την Ευρώπη», ανέφερε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς.

Κάθε άλλο παρά διθυραμβικά ήταν τα σχόλια του Βερολίνου. Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, μίλησε για έναν «καλό συμβιβασμό», με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η γερμανική Βουλή –που θα συνέλθει την Παρασκευή– θα δώσει εξουσιοδότηση, εφόσον προηγουμένως εγκρίνει τη συμφωνία η ελληνική Βουλή. Ο κ. Ζάιμπερτ επεσήμανε ότι υπήρξε συνεργασία του κ. Σόιμπλε με την καγκελάριο Μέρκελ για την πρόταση περί Grexit, και διευκρίνισε ότι η προσωρινή έξοδος αφορούσε υπόθεση εργασίας για την περίπτωση που δεν υπήρχε συμφωνία, και μόνο εφόσον θα συμφωνούσε σε αυτό η Ελλάδα. Επιπλέον, και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του, Τάνια Αλεμάνι, γνώριζε για το έγγραφο, αλλά η πρωτοβουλία να τεθεί στο Eurogroup δεν ήταν σε συνεννόηση με το υπουργείο του. Ο κ. Γκάμπριελ τάχθηκε, εξάλλου, υπέρ των «σκληρών όρων» της συμφωνίας, προκειμένου να υπάρξει αυτό το «καλό αποτέλεσμα».

Την ανάγκη να γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις απ’ όλες τις πλευρές υπογράμμισε ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, που χαρακτήρισε «ισορροπημένη» τη συμφωνία. Ο κ. Ραχόι, ο οποίος τήρησε «σκληρή» γραμμή έναντι της Αθήνας στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, εκτίμησε επίσης ότι η συμφωνία «ενισχύει το κοινό νόμισμα, το νόμισμα στο οποίο θέλει να ανήκει η μεγάλη πλειοψηφία».

Σημαντική για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε τη συμφωνία ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Χαιρετίζω αυτήν τη συμφωνία, επειδή πιστεύω πως είναι σημαντική για την ελληνική οικονομία, αλλά και για το σύνολο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ. Η σταθερότητα και η οικονομική ευημερία είναι σημαντικές για πολλούς λόγους, με πρώτον την ασφάλεια όλων των χωρών μας», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Εχθρικοί όχι μόνο κατά της συμφωνίας, αλλά και της στάσης που τήρησαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης έναντι της Ελλάδας, εμφανίστηκαν οι κυριότεροι εκφραστές του αντιευρωπαϊκού ρεύματος. Για συμφωνία «χειρότερη από συνθηκολόγηση» και συμφωνία «παράδοση» μίλησε η επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν. Η Ελλάδα στάλθηκε στο «σφαγείο», είπε, και κατήγγειλε το ευρώ ως «ένα νόμισμα βουντού, στον βωμό του οποίου πρέπει όλα να θυσιαστούν».

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε ο ηγέτης του βρετανικού Ukip και επικεφαλής των ευρωσκεπτικιστών, Νάιτζελ Φάρατζ. «Εάν ήμουν Ελληνας πολιτικός, θα ψήφιζα κατά αυτής της συμφωνίας. Εάν ήμουν Ελληνας ψηφοφόρος του ΟΧΙ, θα διαδήλωνα στους δρόμους», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. «Η Δημοκρατία παύθηκε. Η ταπείνωση της Ελλάδας είναι μια προειδοποίηση για όλες τις χώρες που θέλουν να αναγνωρισθεί η κυριαρχία τους», έγραψε, επίσης στο διαδίκτυο, ο επικεφαλής του ιταλικού κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο. Κριτική άσκησε εξάλλου υψηλόβαθμο στέλεχος του ισπανικού Podemos. «Η συμφωνία Ελλάδας-δανειστών είναι ένα χρηματοοικονομικό πραξικόπημα.Αυτό που επιδιώκουν στην Ελλάδα είναι να κάνουν ένα χρηματοοικονομικό πραξικόπημα, να μεταμορφώσουν τη χώρα σε προτεκτοράτο», δήλωσε ο Πάμπλο Ετσενίκε, δεύτερος στην ιεραρχία του Podemos.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή