Σε περιδίνηση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Σε περιδίνηση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρακτηριστικά κινούμενης άμμου προσέδωσε στο κεντρικό πολιτικό τοπίο της χώρας η πλήρης μεταστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και η απόφασή του να διεκδικήσει και να επιτύχει συμφωνία με τους εταίρους, η οποία συνοδεύεται από την υλοποίηση ενός εξαιρετικά δύσκολου και απαιτητικού προγράμματος. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ολονύκτιας διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός επέστρεψε χθες στην Αθήνα και μετέβη απευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνεργασία με σειρά κυβερνητικών και κοινοβουλευτικών στελεχών, όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Νάντια Βαλαβάνη, ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο Νίκος Φίλης, αλλά και συνάντηση με τον κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο.

Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις, ωστόσο, ότι ο προσανατολισμός του πρωθυπουργού είναι να ψηφιστούν πρώτα στη Βουλή τα προαπαιτούμενα, με τη στήριξη από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι και στη συνέχεια να δρομολογηθούν οι χειρισμοί του για τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα, τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, τη μορφολογία της και, τέλος, σχετικά με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Προτεραιότητες

Αμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η νομοθέτηση των προαπαιτούμενων μέτρων μέχρι αύριο, προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα και το νέο δάνειο, αλλά και να καλυφθούν οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και να επανέλθει σε κάποια υποτυπώδη κανονικότητα το τραπεζικό σύστημα.

Ο ανασχηματισμός αναμένεται ότι θα είναι η πρώτη κίνηση του κ. Τσίπρα αμέσως μετά, καθώς εκ των πραγμάτων προέκυψε ανάγκη, πέραν των γενικότερων εξελίξεων, μετά την παραίτηση, χθες, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χουντή, ο οποίος πρόκειται να μεταβεί στις Βρυξέλλες ως ευρωβουλευτής, προς αντικατάσταση του κ. Μανώλη Γλέζου. Ο κ. Χουντής είναι ένας από τους 15 που ψήφισαν «ναι» στην ψηφοφορία του περασμένου Σαββάτου, αλλά προεξόφλησαν με κείμενό τους ότι δεν θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα. Στην ίδια κατηγορία είναι και ο υπουργός αναπληρωτής Εθνικής Αμυνας Κώστας Ησυχος, ενώ ο ανασχηματισμός αφορά και τους κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Στρατούλη, που ψήφισαν «παρών». Την ίδια στιγμή, αποφασισμένη να παραιτηθεί εξαιτίας διαφωνίας με το περιεχόμενο της συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής εμφανιζόταν χθες η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Πολλά θα εξαρτηθούν για τις εξελίξεις στις εσωτερικό πολιτικό μέτωπο από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ και τη στάση που θα υιοθετήσουν οι βουλευτές του μικρού κυβερνητικού εταίρου. Φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας έχει ως βασικό προσανατολισμό να διατηρηθεί η κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακόμη και ως κυβέρνηση μειοψηφίας, που θα νομοθετεί με την ψήφο των βουλευτών της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, που, άλλωστε δεν έχουν εκδηλώσει προθυμία για συμμετοχή στην κυβέρνηση. Σε μία τέτοια εξέλιξη, πολιτικά η κυβέρνηση θα χάνει τη δεδηλωμένη σε κάθε ψηφοφορία, δεδομένου ότι υπολογίζονται σε περίπου 40 οι βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ που θα καταψηφίζουν. Τυπικά, ωστόσο, όσο κανείς δεν θέτει ζήτημα δεδηλωμένης, θα συνεχίσει να κυβερνάει. Πάντως, το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας φαίνεται να μην προσανατολίζεται σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού δεν σημαίνει ότι αποκλείεται εκ των πραγμάτων να οδηγηθούμε σε μία τέτοια εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας έσπευσε να προεξοφλήσει ότι ο ίδιος και το κόμμα του θα είναι παρόντες στην υλοποίηση της συμφωνίας, λέγοντας ότι «αποτελεί εγγύηση η παρουσία μας για την κοινωνική δικαιοσύνη στην κατανομή των βαρών» που θα προκύψουν από το νέο πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή