ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το δραματικό παρασκήνιο της 17ωρης Συνόδου

to-dramatiko-paraskinio-tis-17oris-synodoy-2093173

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το πιο δραματικό 48ωρο από την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. εξελίχθηκε το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες. Η θέση της Ελλάδας στο ευρώ κρεμόταν κυριολεκτικά από μία κλωστή, ακόμα και δύο ώρες πριν από τη συμφωνία, και χωρίς παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, τηλεφωνήματα και παρεμβάσεις, αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα θα βρισκόταν αντιμέτωπη με τις καταστροφικές συνέπειες μιας χρεοκοπίας και εξόδου από την κοινή νομισματική ένωση. Μετά από 31 ώρες διαπραγμάτευσης, σε λιγότερο από δύο 24ωρα, στα οποία εξελίχθηκαν δύο Εurogroup και μία 17ωρη Σύνοδος Κορυφής, οι 19 ηγέτες της Ευρωζώνης έφτασαν χθες το πρωί σε σκληρή συμφωνία για περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας σε ένα νέο πρόγραμμα.

Ηταν μία νύχτα που χώρισε την Ευρωζώνη στα δύο, με τη Γαλλία, την Ιρλανδία και την Ιταλία στο πλευρό της Ελλάδας, και τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία, μεταξύ άλλων, να βρίσκονται απέναντί της, απαιτώντας όλο και πιο σκληρούς όρους. Οι ηγέτες χωρισμένοι σε υπο-ομάδες ανέλυαν «γραμμή γραμμή» τις προτάσεις. Η απειλή ότι θα αποχωρήσουν από την αίθουσα ακούστηκε από κάποιους ηγέτες τα ξημερώματα, για να λάβουν την απάντηση από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ν. Τουσκ ότι «συγγνώμη, δεν μπορείτε να βγείτε από το δωμάτιο πριν υπάρξει λύση», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος με γνώση των συζητήσεων.

Ιδιαίτερα σκληρός εμφανίστηκε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος έφτασε στη Σύνοδο με έγγραφο που είχε τα οκτώ σημεία που, κατά την άποψή του, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μονομερείς ενέργειες. Ο κ. Ρούτε μίλησε για προσλήψεις και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και, χωρίς να ζητήσει από τον κ. Τσίπρα να την ξανακλείσει, ανέφερε ότι οι προσλήψεις έγιναν χωρίς να υπάρχει σύμφωνη γνώμη των θεσμών. Λίγο αργότερα σε κάποιο διάλειμμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ρέντσι, σύμφωνα με αξιωματούχο, συνάντησε στον διάδρομο έξω από την αίθουσα τον κ. Ρούτε και τον επέπληξε για τη σκληρή στάση που είχε κρατήσει.

Η κρισιμότερη ώρα όμως ήταν στις έξι χθες το πρωί: Επειτα από περίπου 14 ώρες διαπραγματεύσεων και με κάποιους ηγέτες να κοιμούνται για λίγο μέσα στην αίθουσα, η έξοδος από το ευρώ δεν είχε αποφευχθεί. Εκείνη την ώρα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης γράφει στο twitter: «Το αποτέλεσμα παραμένει αβέβαιο… νέα διακοπή για διαβουλεύσεις». Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η Σύνοδος διακόπτεται και στην τετραμερή συνάντηση που γίνεται για άλλη μία φορά ανάμεσα στους κ.κ. Μέρκελ, Ολάντ, Τσίπρα και Τουσκ, το ενδεχόμενο Grexit ήταν πλέον πιο πιθανό από ποτέ. Το βασικό «αγκάθι» ήταν η πίεση που ασκούσε η κ. Μέρκελ στον Ελληνα πρωθυπουργό να δεχθεί τον όρο για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, αξίας 50 δισ., το οποίο να χρησιμοποιηθεί εξ ολοκλήρου για την αποπληρωμή του χρέους. Πολλοί ηγέτες, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ.-Κ. Γιουνκέρ, γνώριζαν ότι δεν θα μπορούσε να το δεχτεί η ελληνική πλευρά, και ότι ήταν περισσότερο διαπραγματευτικό χαρτί της γερμανικής πλευράς. Αντίστοιχα ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε τραβήξει κόκκινη γραμμή για τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο επόμενο πρόγραμμα.

Εκείνη τη δύσκολη στιγμή, που τα πράγματα είχαν κολλήσει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, δέχονται συγχρόνως και η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ρούτε τηλεφωνήματα από τους κυβερνητικούς τους εταίρους. Στη μία τηλεφωνική γραμμή ο Γερμανός Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και από την άλλη ο Ολλανδός Ντίεντερικ Σαμσόν -και οι δύο σοσιαλδημοκράτες- είπαν λίγο πολύ: «Μα τι κάνετε; Πρέπει να κλείσετε τη συμφωνία αμέσως».