Δεν παραιτούνται οι διαφωνούντες υπουργοί και βουλευτές

Δεν παραιτούνται οι διαφωνούντες υπουργοί και βουλευτές

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση αναγκαστικής συμβίωσης, προς το παρόν τουλάχιστον, με τους διαφωνούντες της Αριστερής Πλατφόρμας οδηγείται η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι 32 βουλευτές της φέρονται αποφασισμένοι να τηρήσουν την ίδια στάση και κατά την ψήφιση των πρώτων νόμων αύριο στη Βουλή, και να ψηφίσουν κατά, παρών ή μπορεί να απουσιάσουν.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κόμμα μέσα στο κόμμα, μια παράταιρη σχέση, λόγω του μεγάλου αριθμού των διαφωνούντων. Οι διεργασίες στους κόλπους της δεύτερης ισχυρότερης τάσης του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν από το πρωί χθες, στο γραφείο της αντιπροέδρου της Βουλής Β. Χαραλαμπίδου, και αργά το απόγευμα έγινε γνωστό ότι δεν πρόκειται να τηρηθεί ούτε ο Κώδικας Δεοντολογίας που και οι ίδιοι ενέκριναν, ούτε να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους οι υπουργοί που διαφωνούν, εκτός και αν το ζητήσει ο πρωθυπουργός, ούτε προτίθενται να ανεξαρτητοποιηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, από χθες το βράδυ όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ειδοποιηθεί να βρίσκονται στην Αθήνα από τις 8 π.μ., χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις. Σημειώνεται ότι τόσο από την πλευρά του πρωθυπουργού και των συνεργατών του, όσο από την πλευρά Λαφαζάνη έχουν επιλέξει δημόσια να τηρήσουν χαμηλούς τόνους. Για σήμερα το πρωί στις εννιά είχε προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, πολλά μέλη της οποίας είχαν εκφράσει έντονες διαφωνίες με την τακτική που ακολουθούσε η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα προτιμούσε να επιδειχθεί πιο ευέλικτη στάση, τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, με πρωταρχικό στόχο να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα. Είναι όμως προφανές, σύμφωνα με υψηλά ιστάμενες κομματικές πηγές, ότι αυτή η αναγκαστική συμβίωση έχει ημερομηνία λήξεως, είτε όταν αρχίσουν να συνεδριάζουν τα κομματικά όργανα, η Κεντρική Επιτροπή ή το συνέδριο, και σίγουρα αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, καθώς ο Τσίπρας θέλει καθαρό κομματικό τοπίο, και το σημερινό κάθε άλλο παρά αποδεκτό μπορεί να γίνει. Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να δώσει καθαρή εικόνα των προθέσεών του προς την ελληνική κοινωνία. Για τον λόγο αυτό, οι πληροφορίες επέμειναν ότι ο ίδιος θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της νέας εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ, τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πολιτική στάση της Πλατφόρμας δεν ξάφνιασε κανέναν. Η κομματική συμπεριφορά όμως δέχεται αρνητικά σχόλια, καθώς, σύμφωνα με στελέχη προσκείμενα στον πρωθυπουργό, θα έπρεπε να παραιτηθούν και να αντικατασταθούν όσοι διαφωνούν.

Αρνητικό κλίμα

Το αρνητικό κλίμα έναντι της Αριστερής Πλατφόρμας διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να παραιτηθούν όσοι διαφώνησαν με τη γραμμή που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες και διαφοροποιήθηκαν στην ψηφοφορία στη Βουλή τα ξημερώματα του Σαββάτου. Πρόσθεσε ότι τα κυβερνητικά στελέχη που δεν ψήφισαν «ναι», το πιο σωστό θα ήταν να ψηφίσουν αρνητικά αφού διαφωνούσαν και εν συνεχεία να παραιτηθούν και να παραδώσουν τις έδρες τους. Την ίδια άποψη διατύπωσε και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ενώ ο Μανώλης Γλέζος σε δήλωσή του τόνισε ότι «τα συμπεράσματα που περιέχει το Σύμφωνο της Συνόδου Κορυφής, που υπέγραψαν οι 19 πρωθυπουργοί των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, συνιστούν ένα νέο μνημόνιο». Με αυτό, πρόσθεσε ο κ. Γλέζος, «αποτράπηκαν, βέβαια, τα ακραία και εξουθενωτικά σχέδια των εκπροσώπων των μονοπωλίων και του κεφαλαίου, ωστόσο και αυτό στηρίζεται στον επώδυνο δανεισμό και στον εξευτελιστικό έλεγχο από τους δανειστές των μέτρων που υποχρεώνεται να πάρει η κυβέρνηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή