Νέα έκθεση του ΔΝΤ για το χρέος – Η Ελλάδα δεν πλήρωσε άλλη μία δόση

Νέα έκθεση του ΔΝΤ για το χρέος – Η Ελλάδα δεν πλήρωσε άλλη μία δόση

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε με το κλείσιμο της εργάσιμης ημέρας – ξημερώματα ώρα Ελλάδος – ότι η χώρα έχασε μία ακόμη δόση, για την αποπληρωμή κεφαλαίου ύψους 456 εκατ. ευρώ, που έπρεπε να κατατεθεί χθες. Για το θέμα ενημερώθηκε άμεσα το εκτελεστικό συμβούλιο, αν και αυτή την φορά το γεγονός δεν προκάλεσε έκπληξη στη διοίκηση. Οι ελληνικές αρχές τη διαβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται για εχθρική ενέργεια, ενώ εξέφρασαν τη βούληση να συνεργασθούν με το Ταμείο για την αποπληρωμή της δόσης. Όπως τόνισε ο διευθυντής επικοινωνίας του Ταμείου Τζέρι Ράις, το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Ελλάδος ανέρχεται πλέον στα 2 δις. ευρώ. Ο κ. Ράις δήλωσε πάντως ότι το αίτημα της χώρας για παράταση της πληρωμής των δόσεων του Ιουνίου θα συζητηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Νέα έκθεση για το χρέος

Ακόμη και σήμερα είναι πιθανό να δοθεί στη δημοσιότητα η νέα, ακόμη πιο απαισιόδοξη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το θέμα αναμένεται να τεθεί σε μία νέα συνεδρίαση του εκτελεστικού του συμβουλίου για την Ελλάδα, αυτή την φορά με την φυσική παρουσία της επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ. Η κυρία Λαγκάρντ ακύρωσε τη συμμετοχή της σε διεθνές συνέδριο για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης στην Αιθιοπία ώστε να απαντήσει στα ερωτήματα του συμβουλίου για τη συμφωνία και τις επιπτώσεις της για το Ταμείο από κοντά, «αν αυτό χρειασθεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η νέα ανάλυση ζητήθηκε από το Brussels Group όπου και παρουσιάσθηκε το Σάββατο. Σε αντίθεση με τις σχετικά αισιόδοξες εκτιμήσεις της προηγούμενης ανάλυσης βιωσιμότητας του ΔΝΤ για ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας, αυτή προβλέπει αρνητική ανάπτυξη το 2015. Επίσης, προβλέπει μεγαλύτερες χρηματοδοτικές ανάγκες, οι οποίες θα συνυπολογίζουν και τη στήριξη των τραπεζών. Με αυτά τα δεδομένα, το χρέος αναμένεται να ανέλθει κατά 83-89 δισ. ευρώ, αυξάνοντας την πίεση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Καθώς όμως οι Ευρωπαίοι πιστωτές έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο κουρέματος, το προσωπικό του Ταμείου τονίζει ότι θα χρειασθεί παράταση των λήξεων των δανείων στα εξήντα χρόνια προκειμένου αυτό να γίνει βιώσιμο – πηγή του Ταμείου συγκρίνει μάλιστα το αποτέλεσμα με τα perpetual bonds, ομόλογα σταθερής απόδοσης και λήξης στο… διηνεκές, αν και η μείωση των επιτοκίων στα πολύ χαμηλά επιτόκια των τελευταίων θα είναι μία ξεχωριστή μάχη. Στην ανάλυση για το χρέος που έδωσε στη δημοσιότητα λίγο πριν από το δημοψήφισμα, το ΔΝΤ σημείωνε ότι θα χρειασθεί παράταση των λήξεων στα σαράντα χρόνια, χρόνος διπλάσιος από τις σημερινές προβλέψεις. Πλέον, αυτός ο χρόνος φαίνεται ότι έχει τριπλασιασθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή