Στήριξη, αλλά όχι συμμετοχή από το ΠΑΣΟΚ

Στήριξη, αλλά όχι συμμετοχή από το ΠΑΣΟΚ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα «ναι» και δύο «όχι» προσανατολίζεται να πει η κ. Φώφη Γεννηματά στον κ. Αλ. Τσίπρα τις επόμενες ημέρες, μετά και τη συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εταίρους. Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει κοινοβουλευτικά τη συμφωνία που πρέπει να επικυρωθεί το βράδυ της Τετάρτης, αλλά και τους εφαρμοστικούς νόμους που, εκ των πραγμάτων, θα πρέπει να τεθούν στην έγκριση των βουλευτών στους επόμενους μήνες. Η κ. Γεννηματά θα επιμείνει στην αρχική άποψή της (με την οποία συμφωνεί η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ) περί μη συμμετοχής στην κυβέρνηση καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Το δεύτερο «όχι» της κ. Γεννηματά αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαφωνούσε ούτως ή άλλως με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Μετά τη συμμετοχή της στη μικρή σύνοδο των ηγετών και προέδρων κομμάτων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) το μεσημέρι της Κυριακής, η κ. Γεννηματά αντελήφθη ότι ορθώς εμμένει σε αυτή τη στάση. Και τούτο, διότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαρακτήρισαν «αδιανόητο» το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, κάτι που άλλωστε προκύπτει και από το κείμενο της συμφωνίας. Είναι σαφές ότι η κ. Γεννηματά θέλει, επίσης, να κερδίσει χρόνο και για τις ενδοκομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ. Εξελέγη πρόεδρος του κόμματος προ μόλις ενός μήνα, εντός του οποίου οι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις οδήγησαν σε μια ανεξέλεγκτη πορεία που δεν έχει σταματήσει. Εφόσον αυτή την εβδομάδα ψηφιστούν τα μέτρα, τότε η κ. Γεννηματά θα προχωρήσει και στις τελευταίες κινήσεις διευθέτησης εκκρεμοτήτων στο κόμμα, ξεκινώντας από το πρόσωπο του γραμματέα.

Η πλέον συχνή συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες εβδομάδες αφορά -σε σημαντικό βαθμό- τη διατήρηση διακριτής γραμμής έναντι των κομμάτων που πιθανώς τηρήσουν παρόμοια στάση έναντι της κυβέρνησης (δηλαδή το Ποτάμι και τη Ν.Δ.). Στο περιβάλλον της κ. Γεννηματά ανέφεραν ότι η παρουσία της στο πλευρό ηγετών όπως ο κ. Ολάντ, ο οποίος ήταν ο βασικός μοχλός πίεσης προς τους Γερμανούς, αναδεικνύει τον ουσιαστικό ρόλο (πολύ μεγαλύτερο από τα εκλογικά ποσοστά του) του ΠΑΣΟΚ στη διαχείριση μιας μείζονος κρίσης.

Ο κ. Λοβέρδος

Από τη Χαρ. Τρικούπη καταγγέλλουν και τη στάση του κ. Βαρουφάκη, ο οποίος σε συνέντευξή του παραδέχθηκε ευθέως ότι προτιμούσε το διπλό νόμισμα, ενώ είχε εισηγηθεί Grexit στον κ. Τσίπρα μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος ζήτησε, με αυτή την αφορμή, την επείγουσα κλήση του κ. Βαρουφάκη στην Εξεταστική για τα Μνημόνια, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής, Δ. Βίτσα. Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις Βαρουφάκη «θέτουν ευθέως και αβίαστα θέματα σχετικά με τον τρόπο που άσκησε τα καθήκοντά του σε σχέση με το μείζον θέμα της ύπαρξης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και όχι μόνο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή