ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρετανοί αξιωματούχοι στην “Κ”: Δεν θα καλύψουμε εμείς τα χρηματοδοτικά κενά της Ευρωζώνης

vretanoi-axiomatoychoi-stin-amp-8220-k-amp-8221-den-tha-kalypsoyme-emeis-ta-chrimatodotika-kena-tis-eyrozonis-2093266

Δεν είναι δυνατόν οι Βρετανοί φορολογούμενοι να καλούνται να χρηματοδοτήσουν τις διαδικασίες και τα κενά της Ευρωζώνης στην οποία δεν ανήκει η Βρετανία, τονίζουν στην "Κ" βρετανιικές πηγές με γνώση του ζητήματος που έχει προκύψει στο πλαίσιο της αναζήτησης κονδυλίων συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ για να δοθούν στην Ελλάδα ως δάνειο – γέφυρα ώστε να είναι σε θέση να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της που ανέρχονται σε 7 δις μέχρι τις 20 Ιουλίου και σε άλλα 5 δις μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Η μία από έξι επιλογές που εξετάζονται στο EuroWorking Group είναι η χρηματοδότηση μέσω του EFSM, που όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, είναι ένα εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης των "28" και όχι της Ευρωζώνης των "19". Το Λονδίνο θεωρεί λάθος την έκθεση και των υπόλοιπων μελών της ΕΕ στα ζητήματα της Ευρωζώνης η οποία οφείλει να βρει τις αναγκαίες λύσεις εντός των δικών της πλαισίων λειτουργίας.

Επιπροσθέτως, σημειώνουν πως όταν αυτό χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά, το 2010, στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, είχε συμφωνηθεί ότι δεν θα επαναλαμβανοταν σε άλλη ανάλογη περίπτωση.

"Η Βρετανία δεν είναι στο ευρώ και η ιδέα ότι οι βρετανοί φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν για την Ελλάδα είναι εκτός συζήτησης" δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζ. Οσμπορν, και πρόσθεσε ότι "η Ευρωζώνη πρέπει να πληρώσει μόνη της τον λογαριασμό της…"

Πέρα από την ουσία του θέματος, η βρετανική κυβέρνηση εμφανίζεται ενοχλημένη και από τους χειρισμούς που έγιναν, καθώς ενημερώθηκε για το ενδεχόμενο χρήσης των 11 δισ. από το Ταμείο του EFSM, διαδικασία που φέρεται να υποστηρίζει η Κομισιόν, από τα μέσα ενημέρωσης και από εικασίες που ακούγονταν στους διαδρόμους, και όχι από επίσημους διαύλους.