Μοσκοβισί: «Πορεία μπροστά για την Ελλάδα»

Μοσκοβισί: «Πορεία μπροστά για την Ελλάδα»

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως πορεία προς τα εμπρός για την Ελλάδα χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ηγέτες της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην προσωπική του ιστοσελίδα και αναδημοσιεύεται σε αυτήν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έκανε λόγο για μία «καλή συμφωνία», η οποία διατηρεί την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, δίνοντας λύση στο αδιέξοδο των τελευταίων εβδομάδων.

Αναλυτικότερα, όπως σημειώνει πρόκειται για μία συμφωνία που έχει «μέθοδο και περιεχόμενο», καθώς ορίζει τις προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα. Ο κ. Μοσκοβισί εξηγεί ότι υπήρξε μία αντιστροφή της συνηθισμένης προσέγγισης, αφού πρώτα ζητούνται συγκεκριμένες και απτές αποδείξεις από τη μεριά της Αθήνας, ενώ τονίζει ότι μόνο μετά τις μεταρρυθμίσεις σε οικονομία και δημόσια διοίκηση μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα ύψους περίπου 80 δισ. ευρώ.

Στην ερώτηση αν πρόκειται για μια καλή συμφωνία η απάντηση του Γάλλου Επιτρόπου είναι θετική, καθώς διατυπώνει τη βούληση των κρατών – μελών της Ευρωζώνης να κρατήσουν την Ελλάδα στο ενιαίο νόμισμα, με τη χώρα να απομακρύνεται από την απειλή του Grexit και να οδηγείται προς την εξομάλυνση. «Με τον συμβιβασμό των αρχών της ευθύνης και της αλληλεγγύης, τα κράτη μέλη έχουν βρει έναν απαιτητικό αλλά εφαρμόσιμο συμβιβασμό. Δεν υπάρχουν νικητές ή ηττημένοι. Τα κράτη μέλη πρέπει τώρα να εργαστούν για την εφαρμογή του, αρχής γενομένης από τις συζητήσεις στα εθνικά τους κοινοβούλια», σημειώνει ο κ. Μοσκοβισί.

Ο κ. Μοσκοβισί κάνει λόγο για μία «πολύ απαιτητική για την Ελλάδα συμφωνία», και εξηγεί ότι περαιτέρω οικονομική ενίσχυση θα εξαρτηθεί από την υιοθέτηση και την αποτελεσματική εφαρμογή μία σειράς μέτρων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον αναφέρεται στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν από το ελληνικό κοινοβούλιο μέχρι τις 15 Ιουλίου για «τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ», τον εξορθολογισμό του συστήματος ΦΠΑ και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

Μέχρι τις 22 Ιουλίου η Ελλάδα καλείται να ψηφίσει έναν νέο κώδικα πολιτικής δικονομίας, για να βελτιωθεί η διαχείριση των διαφορών και των διαφορών μεταξύ των εταιρειών. Οι προπαρασκευαστικές εργασίες για τα θέματα αυτά ήταν σε εξέλιξη για αρκετούς μήνες, αλλά την ολοκλήρωση των νομοθετικών διαδικασιών σε 48 ώρες απαιτεί ουσιαστική πολιτική και διοικητική δέσμευση. Ωστόσο, αυτό θεωρείται ως απαραίτητη εγγύηση από την πλευρά της Ελλάδας.

Συνεχίζοντας, χαρακτηρίζει αυστηρό το χρονοδιάγραμμα, αλλά εκτιμά ότι είναι απαραίτητο αντίδοτο στην έλλειψη εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στην Αθήνα και τους εταίρους της. «Οι τελευταίοι έξι μήνες των συνεχόμενων διαπραγματεύσεων αποτέλεσαν μια περίοδο κατά την οποία καλλιεργήθηκε η αναξιοπιστία από μέρους αρκετών κυβερνήσεων της Ευρώπης απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.  Επιπλέον, αναφέρεται στην ανάγκη ψήφισης του πακέτου βοήθειας από εθνικά κοινοβούλια άλλων χωρών, τα οποία «ζητούν εξηγήσεις». Με αποτέλεσμα να επιθυμούν σήμερα εξηγήσεις για ποιον λόγο μετά από δύο προγράμματα οικονομικής στήριξης, πέντε χρόνια στενής παρακολούθησης, και πάνω από 300 δις. ευρώ σε βοήθεια, μας ζητείται πάλι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα», υπογραμμίζει στο κείμενό του ο Γάλλος Επίτροπος και προσθέτει: «Από ορισμένες από αυτές τις χώρες έχουν γίνει πολύ σημαντικές προσπάθειες για να στο προσκήνιο. Μερικές από αυτές είναι λιγότερο πλούσιες από την Ελλάδα. Όλοι θέλουν να είναι σε θέση να γνωρίζουν αν αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Αυτό είναι κατανοητό. Χρειάζεται να επιστρέψουμε στην αλληλεγγύη και τα βάρη να κατανεμηθούν δίκαια».

Όπως τονίζει ο Γάλλος Επίτροπος, η συμφωνία βάζει την Αθήνα σε μία πορεία μεταρρυθμίσεων και περιλαμβάνει διασφαλίσεις ότι η χώρα δεν θα παρεκκλίνει από αυτήν την πορεία. Μερικές από τις μεταρρυθμίσεις, όπως τονίζει ο κ. Μοσκοβισί χαίρουν ευρείας υποστήριξης και στο εσωτερικό της χώρας, καθώς έχουν στόχο να αναβαθμίσουν το κράτος και την οικονομία, όπως για παράδειγμα μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων. «Αυτό, άλλωστε αποτελούσε και δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ κατά την προεκλογική του εκστρατεία, η οποία τον οδήγησε στην εξουσίας», σημειώνει ο κ. Μοσκοβισί.

Απαντώντας σε όσους, όπως αναφέρει, χαρακτηρίζουν απαράδεκτη τη συμφωνία και κάνουν λόγο για «πιστόλι στον κρόταφο» της Ελλάδας, αναφέρει πως κατανοεί ότι ο ελληνικός λαός υπέφερε σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ η οικονομία μπήκε σε ύφεση και πάλι φέτος.

Ο Γάλλος Επίτροπος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ενδιαφέρεται πρωτίστως για τους Έλληνες πολίτες. Παράλληλα, εκτιμά ότι το μελλοντικό πρόγραμμα θα πρέπει να επιτύχει να κρατήσει την ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική αναγκαιότητα και τον πολιτικό ρεαλισμό. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι το νέο πρόγραμμα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποδείξει την «καλή της πίστη» και θα τη βοηθήσει να «σηκώσει το κεφάλι οικονομικά και πολιτικά».

Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρεται και στη διαπραγμάτευση, εκτιμώντας ότι χάθηκαν έξι μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώθηκε. Το ανθρώπινο, οικονομικό και πολιτικό κόστος της συμφωνίας αυξάνεται «δραματικά». «Αυτό με θλίβει και αφήνει μια πικρή γεύση στο στόμα μου», υπογραμμίζει και συμπληρώνει ότι οι Έλληνες πολίτες καλούνται ακόμα μία φορά να σηκώσουν το βάρος.

Τέλος, ο κ. Μοσκοβισί υπογραμμίζει ότι πρέπει να «κοιτάξουμε προς το μέλλον, γιατί υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν». «Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει επιτέλους σε μεταρρυθμίσεις. Η προοπτική της ευρωπαϊκής χρηματοδοτικής βοήθειας , σε συνδυασμό με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ελλάδα – η οποία θα κινητοποιήσει μέχρι 35 δις. ευρώ για τη χρηματοδότηση – θα βοηθήσει τη χώρα σε αυτή την πορεία, όσο δύσκολη και μακρά μπορεί να είναι». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα σταθεί στο πλευρό του ελληνικού λαού για να συνδράμει σε αυτό το σημαντικό στάδιο», καταλήγει ο Γάλλος Επίτροπος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή