Τελεσίγραφα, απειλές και λυμένες γραβάτες στη Σύνοδο Κορυφής

Τελεσίγραφα, απειλές και λυμένες γραβάτες στη Σύνοδο Κορυφής

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είκοσι τέσσερις από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του κόσμου είχαν “παγιδευτεί” στους πάνω ορόφους του μουντού κτιρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αντήλλασσαν απειλές και τελεσίγραφα, μπαινόβγαιναν σε δωμάτια, περιπλανιούνταν με θολά μάτια και λυμένες γραβάτες, μερικές φορές κοιμούνταν και τελικά πέτυχαν τις κατάλληλες λεπτομέρειες τόσο για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά πιθανόν και της Ευρώπης». Με αυτά τα λόγια περιγράφει η ιστοσελίδα Politico την ατμόσφαιρα στη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης, φέρνοντας στη δημοσιότητα, όπως και το πρακτορείο Reuters, άγνωστες πτυχές του δραματικού παρασκηνίου της.

Κοινή συνιστασμένη και των δύο δημοσιευμάτων είναι η σταθερή άρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να δεχθεί την αρχική μορφή του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. «Αν πω “ναι” και δεχθώ το Ταμείο να έχει έδρα το Λουξεμβούργο, θα είναι καλύτερο να κλείσω ένα αεροπορικό εισιτήριο και να φύγω για άλλη χώρα», τον εμφανίζει να είπε το Reuters. Σύμφωνα με το πρακτορείο, που επικαλείται πάντως ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας φέρεται στις δυσκολότερες στιγμές να προσέφερε αγανακτισμένος στους συνομιλητές μέχρι και το… σακάκι του, καθώς και ότι σε κάποιο σημείο βρέθηκε «λίγο πριν από το να σηκωθεί και να φύγει».

«Ηταν λίγο μετά το δείπνο με ψητό κοτόπουλο και το σορμπέ λιμοντσέλο το βράδυ της Κυριακής όταν οι συνομιλίες μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των υπολοίπων 18 ηγετών της Ευρωζώνης πήραν άσχημη τροπή», έγραψε η Politico. Η εμπλοκή αφορούσε το ταμείο. Η απάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν πως το αίτημα αυτό ήταν «από άλλο πλανήτη». Το δεύτερο «κώλυμα» αφορούσε όσα είχε νομοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση το τελευταίο εξάμηνο. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ο Τουσκ ζήτησε διάλειμμα. Οταν οι ηγέτες επέστρεψαν, υπήρξαν νέες επιπλοκές. Ο Τσίπρας ήθελε περισσότερο χρόνο για να περάσει τους νόμους. Αυτό που τελικά ώθησε την Αγκελα Μέρκελ να χαλαρώσει τη στάση της, σημειώνει το Politico, ήταν το γεγονός ότι η αποτυχία της Συνόδου Κορυφής θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την Ευρώπη.

Το μεγάλο «αγκάθι»

Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα (της Δευτέρας), τα περισσότερα προβλήματα είχαν λυθεί. Με τη βοήθεια του Φρανσουά Ολάντ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε καταφέρει να εξαφανίσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων την πρόταση Σόιμπλε για πενταετή έξοδο από το ευρώ. Ομως παρέμενε ως μεγάλο «αγκάθι» το θέμα του ταμείου. «Πιστέψαμε ότι η συμφωνία θα έσπαγε λόγω αυτού του Ταμείου. Ο Τσίπρας ήταν κάτω από απίστευτη πίεση. Ο χρόνος κυλούσε και η συμφωνία δεν φαινόταν στον ορίζοντα», συμπλήρωσε. Ο Ολάντ εκείνη τη στιγμή πήγε να βρει τον Τσίπρα και τον έπεισε να καθήσει ξανά στο τραπέζι με τη Μέρκελ προκειμένου να συζητήσουν. Στον τελευταίο όροφο του κτιρίου, οι τρεις τους συναντήθηκαν ξανά, συνοδευόμενοι μόνο από τον Τουσκ. Η συζήτηση κράτησε τρεις ώρες και τελικά καρποφόρησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή