ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δάνειο 7 δισ. ευρώ για την κάλυψη άμεσων αναγκών της Ελλάδας προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

daneio-7-dis-eyro-gia-tin-kalypsi-ameson-anagkon-tis-elladas-proteinei-i-eyropaiki-epitropi-2093403

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να δώσει στην Ελλάδα ένα δάνειο γέφυρα ύψους 7 δισεκ. ευρώ για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τον μήνα Ιούλιο χρησιμοποιώντας τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), σύμφωνα με ένα έγγραφο της Επιτροπής.

Στην πρόταση, την οποία αποκάλυψε το Ρόιτερς, αναφέρεται πως το δάνειο γέφυρα θα έχει μέγιστη ωρίμανση τους 3 μήνες και θα αποπληρωθεί στον EFSM με χρήματα που η Ελλάδα πρόκειται να λάβει από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το επόμενο τριετές πρόγραμμα στήριξης ύψους 86 δισεκ. ευρώ.

Η πρόταση να χρησιμοποιηθεί ο EFSM για το δάνειο γέφυρα είναι αμφιλεγόμενη, καθώς η Βρετανία και η Τσεχία αντιτίθενται έντονα σ' αυτήν.

Αντίθετα από τον ESM, ο οποίος είναι ένα ταμείο της ευρωζώνης, ο EFSM είναι ένα ταμείο ολόκληρης της ΕΕ, το οποίο υποστηρίζεται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και ως εκ τούτου οι εκταμιεύσεις απ' αυτόν πρέπει να έχουν την έγκριση και των 28 κυβερνήσεων της ΕΕ, αντί των 19 που μετέχουν στην ευρωζώνη.

Ωστόσο, οι αποφάσεις στον EFSM λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι, αν 16 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ υποστηρίζουν μια εκταμίευση, η θέση τους μπορεί να επικρατήσει έναντι αυτών, όπως η Βρετανία ή η Τσεχία, που αντιτίθενται στην εκταμίευση.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, η Ελλάδα θα λάβει μεμιάς και τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, πράγμα που θα της επιτρέψει να εξαγοράσει τη Δευτέρα τα ομόλογά της που κρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η πρόταση της Επιτροπής, η οποία θα τεθεί προς έγκριση αργότερα σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, καθιστά πάντως σαφές ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει το δάνειο γέφυρα μόνο αν το ελληνικό κοινοβούλιο υιοθετήσει σήμερα ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων.

Η χώρα πρέπει επίσης να αρχίσει επισήμως με τον ESM διαπραγματεύσεις για το επόμενο πρόγραμμα στήριξης, μια διαδικασία που θα μπορούσε να αρχίσει αύριο Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Για να εξασφαλισθεί ότι τα 7 δισεκ. θα καταστεί δυνατό να συγκεντρωθούν σύντομα, η Επιτροπή, η οποία θα δανειστεί τα χρήματα, θα μπορέσει να το κάνει μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης ομολόγων.