Αλ. Τσίπρας: H ώρα της κρίσης και της ευθύνης

Αλ. Τσίπρας: H ώρα της κρίσης και της ευθύνης

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη φράση «βρισκόμαστε στην ώρα της κρίσης και της ευθύνης», ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε χθες τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσουν την πρώτη δέσμη με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους εταίρους. Στη δευτερολογία του, μάλιστα, εμφανίσθηκε βέβαιος ότι «δεν υπάρχουν αυτόχειρες βουλευτές που θα ρίξουν την κυβέρνηση».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ανάμεσα στην προοπτική άτακτης χρεοκοπίας και ενός προγράμματος, με το οποίο ο ίδιος σε πολλά σημεία έχει ριζικές διαφωνίες, επέλεξε το δεύτερο, για να προσθέσει ότι είναι διαθέσιμη και μια τρίτη επιλογή, το σχέδιο Σόιμπλε, για συναινετική έξοδο από το ευρώ και παράλληλο νόμισμα, την οποία, όπως είπε, απέρριψε για να μη βρεθούν σε χειρότερη μοίρα τα λαϊκά στρώματα. «Αν θεωρείτε ότι ο εκβιασμός προς την κυβέρνηση ήταν πραγματικός, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να μοιραστούμε όλοι το βάρος αυτής της ευθύνης», τόνισε. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο ίδιος είναι ο τελευταίος που θα δραπετεύσει από την ευθύνη, αλλά και ο τελευταίος που οικειοθελώς θα διευκολύνει το σχέδιο απομάκρυνσης της κυβέρνησης. Ανέφερε μάλιστα ότι η παρούσα κυβέρνηση αποτελεί εγγύηση για να μην επαναληφθούν τα λάθη και οι παραλείψεις του παρελθόντος, παρά την εξαιρετικά δύσκολη συμφωνία. «Θα παραμείνουμε παρόντες και παρούσες και θα προσπαθήσουμε να προστατέψουμε την κοινωνική πλειοψηφία από τις συνέπειες μέτρων στην πλειονότητα των οποίων δεν πιστεύουμε, αλλά αυτό είναι το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Δεν θα προσπαθήσω να ωραιοποιήσω την κατάσταση, αλλά παρά τις δυσκολίες, μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είχε σπεύσει νωρίτερα, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, να προσδώσει στην ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα χαρακτήρα ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. «Αν δεν έχω τη στήριξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δυσκολεύομαι να είμαι πρωθυπουργός την επόμενη ημέρα», ανέφερε και πρόσθεσε εμφατικά ότι «ή όλοι μαζί απόψε ή πέφτει η κυβέρνηση της Αριστεράς». Επρόκειτο για τον ύστατο ελιγμό από την πλευρά του πρωθυπουργού, ενώπιον του κινδύνου στην ψηφοφορία να καταγραφούν περισσότερες από 40 αρνητικές ψήφοι από την πλευρά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση να χάσει τη δεδηλωμένη. Αν και στο περιθώριο της συνεδρίασης τη Κ.Ο. κυβερνητικά στελέχη μετέφεραν εκτιμήσεις ότι οι αρνητικές ψήφοι από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμενόταν να υπερβούν τις 35 – 36, κανείς δεν μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο, πέραν των βουλευτών που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν κατά τις προηγούμενες ημέρες εκδηλώσει σχετική πρόθεση, στην ψηφοφορία να υπήρχαν επιπλέον «απώλειες», από βουλευτές που επέλεξαν να κρατήσουν τα χαρτιά τους κρυφά.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε το θέμα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση στο τέλος της συνεδρίασης, αφού προηγουμένως, όντας παρών καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, άκουσε όλες τις τοποθετήσεις των βουλευτών και τους προβληματισμούς που εξέφρασαν. Κατά την εισαγωγική ομιλία του επέλεξε να περιγράψει τη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης και τα διλήμματα των τελευταίων ημερών, ενώπιον των οποίων βρέθηκε, για να επισημάνει ότι η εναλλακτική μιας κακής συμφωνίας ήταν η απόλυτη καταστροφή. Τόνισε ότι χρέος της κυβέρνησης ήταν να αποφευχθεί η σοβαρή επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης και της καταστροφής, κάτι για το οποίο ο ίδιος έδωσε ολονύχτια μάχη στις Βρυξέλλες. Τέλος, απηύθυνε έκκληση για διατήρηση της ενότητας του κόμματος μπροστά στις δύσκολες και ιστορικές στιγμές που ζει η χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή