Π. Λαφαζάνης κατά συμφωνίας στην Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ

Π. Λαφαζάνης κατά συμφωνίας στην Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια έντονα φορτισμένη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διήρκεσε περισσότερο από τέσσερις ώρες, επιχειρήθηκε, πριν από την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου με τα πρώτα προαπαιτούμενα, να καμφθούν οι ενστάσεις και οι αντιδράσεις των διαφωνούντων βουλευτών και να περιοριστεί, κατά το δυνατόν, ο αριθμός εκείνων που θα ψήφιζαν «όχι». Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πήρε επάνω του την προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές του, αναφέρθηκε αναλυτικά στις διαπραγματεύσεις που έκανε η κυβέρνηση και στις εναλλακτικές επί των οποίων μπορούσε να επιλέξει, για να καταλήξει λέγοντας ότι επί της ουσίας δεν υπήρχε εναλλακτική. Κάλεσε, μάλιστα, τους βουλευτές του, εάν θεωρούν ότι υπάρχουν εναλλακτικές, τις οποίες ο ίδιος δεν εντόπισε, να τις παρουσιάσουν.

Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, που έχει διατυπώσει την κατηγορηματική αντίθεσή του στη συμφωνία που επέτυχε η κυβέρνηση, μίλησε μετά τον πρωθυπουργό και επισήμανε ότι «το δίλημμα Μνημόνιο ή καταστροφή είναι πλαστό», για να προσθέσει ότι «υπάρχει και πάντα θα υπάρχει εναλλακτική λύση. Είναι θέμα πολιτικής επιλογής και πολιτικής απόφασης. Δεν είναι τεχνικό θέμα». Αναφέρθηκε, τέλος, σε εκβιαστικά διλήμματα και στυγνές πολιτικές των πιστωτών, στις οποίες, όπως πρόσθεσε, «δεν είναι δυνατόν να υποκύπτει η κυβέρνηση». Ο κ. Λαφαζάνης είχε φραστική αντιπαράθεση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, όταν αναφέρθηκε σε φιάσκο της διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης και επέρριψε την ευθύνη για την υπογραφή του νέου Μνημονίου στην ομάδα που μετέβη στις Βρυξέλλες. Ο κ. Δραγασάκης ζήτησε τον λόγο, προκειμένου να απαντήσει και ο κ. Λαφαζάνης του είπε, μεταξύ άλλων, ότι θα έπρεπε να είχε λάβει υπόψη του την ανάγκη ύπαρξης εναλλακτικής λύσης, που θα έφερνε καλύτερα αποτελέσματα στη διαπραγμάτευση. Ο κ. Δραγασάκης απάντησε ότι ένα άλλο νόμισμα θα συνοδευόταν από ακόμα πιο σκληρό μνημόνιο και πρόσθεσε ότι τα 22 δισ. ευρώ της ΤτΕ που ο κ. Λαφαζάνης πρότεινε να δεσμευθούν και να χρησιμοποιηθούν για πληρωμή μισθών και συντάξεων, μέχρι να «κοπεί» το νέο νόμισμα, δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, καθώς μετά τη δέσμευσή τους θα θεωρούνταν από την ΕΚΤ πλαστά.

Η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου εκφράστηκε με ιδιαίτερα ευνοϊκά σχόλια για τον πρωθυπουργό, ωστόσο κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν «όχι», προκειμένου, όπως είπε, να απαλλάξουν την κυβέρνηση από τους εκβιασμούς των δανειστών.

Το σχέδιο Λαπαβίτσα

Στην πρόσκληση του πρωθυπουργού, όποιος έχει πειστικό εναλλακτικό σχέδιο να το παρουσιάσει, ανταποκρίθηκε ο κ. Κώστας Λαπαβίτσας, ο οποίος παρουσίασε μια εκδοχή επιστροφής στο εθνικό νόμισμα χωρίς αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε., ως μιας μορφής «διάλειμμα» από τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη. Πρόκειται για πρόταση που ο κ. Λαπαβίτσας έχει παρουσιάσει και στο παρελθόν. Ο κ. Τσίπρας στη δευτερολογία του ανέφερε ότι πρόκειται, ουσιαστικά, για την πρόταση που προκρίνει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για να προσθέσει ότι είναι εκτός των πλάνων της σημερινής κυβέρνησης και δεν πρόκειται να συμβεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή