«Ναι» από Κ.Ο. της Ν.Δ. με ενστάσεις

«Ναι» από Κ.Ο. της Ν.Δ. με ενστάσεις

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στην εσωκομματική διελκυστίνδα του ΣΥΡΙΖΑ και στον αριθμό των απωλειών που θα κατέγραφε η πρόταση της κυβέρνησης στη βραδινή ψηφοφορία, η Κ.Ο. της Ν.Δ. επιβεβαίωσε, ομόφωνα, χθες τη γραμμή υπέρ του «ναι» στα μέτρα που «ξεκλειδώνουν» το νέο πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Το «ναι» αυτό, ωστόσο, δεν δόθηκε χωρίς προβληματισμούς ή ενστάσεις. Η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου απαίτησε διαδοχικές συναντήσεις του κ. Β. Μεϊμαράκη με νησιώτες βουλευτές του κόμματος (Χαρ. Αθανασίου, Γ. Βρούτσης, Ν. Μηταράκης, Μ. Κόνσολας), ενώ το επόμενο πακέτο μέτρων, με τη φορολόγηση των αγροτών, οδηγεί στην πραγματοποίηση ευρείας σύσκεψης σήμερα, με τη συμμετοχή όλων των βουλευτών που εκλέγονται σε αγροτικές περιοχές. Με στόχο να διευκολύνει τους βουλευτές του, που έβλεπαν όχι μόνον τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις ίδιες περιφέρειες να λένε «όχι», αλλά και «γαλάζιους» πολιτευτές να επιχειρούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, ο κ. Μεϊμαράκης ανακοίνωσε στην Κ.Ο. ότι όποιοι εκ των πολιτευτών βρεθούν εκτός γραμμής θα βρεθούν, αυτομάτως, και εκτός εκλογικών συνδυασμών του κόμματος.

Τόσο στην Κ.Ο. όσο και στους κοινοβουλευτικούς διαδρόμους βασικό θέμα συζήτησης ήταν, προφανώς, οι εκτιμήσεις για το εύρος των απωλειών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν. Τόσο ο κ. Μεϊμαράκης όσο και τα ηγετικά στελέχη του κόμματο, κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους αναμένοντας, προφανώς, τις πρωτοβουλίες του ίδιου του πρωθυπουργού. Η Ν.Δ. δεν επιθυμεί να εγείρει θέμα δεδηλωμένης, εξωθώντας σε πολιτική αστάθεια εν μέσω διαπραγματεύσεων. Είναι ενδεικτικό ότι όταν ο κ. Βορίδης έθεσε, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο., ζήτημα απώλειας δεδηλωμένης της κυβέρνησης, ο κ. Μεϊμαράκης τον σταμάτησε. «Η δεδηλωμένη δεν αποδεικνύεται στην ψήφιση νομοσχεδίου, αλλά εάν ζητήσει ο Τσίπρας ψήφο εμπιστοσύνης ή καταθέσουμε εμείς πρόταση μομφής», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., σημειώνοντας ότι πέραν της αστάθειας που θα προκαλούσε μία τέτοια εξέλιξη, θα οδηγούσε και σε συσπείρωση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχη ήταν η διάθεση του κ. Μεϊμαράκη έναντι στελεχών που τοποθετήθηκαν στην Κ.Ο. με όρους τηλεοπτικών παραθύρων, σημειώνοντας ότι «εδώ δεν ήρθαμε για συνδικαλισμό».

Η Ν.Δ. μοιάζει αποφασισμένη, ακόμη και με οδύνη ως προς τα αγροτικά, να στηρίξει τα βήματα προς μία συμφωνία, την ίδια στιγμή, ωστόσο, δεν πρόκειται να επιτρέψει την προσπάθεια της Αριστεράς να παίξει το παιχνίδι της «κυβερνώσας αντιπολίτευσης» προς το Μαξίμου. Υπό την έννοια αυτή, και καθώς οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες, στην περίπτωση που ο κ. Τσίπρας διατηρήσει την εξουσία και δεν οδηγηθεί η χώρα σε αναζήτηση άλλων κυβερνητικών λύσεων, η Ν.Δ. θα εντείνει την πίεση επιχειρώντας, με αυτόν τον τρόπο, να «δεσμεύσει» το Μαξίμου και σε συγκεκριμένη ατζέντα πολιτικών πρωτοβουλιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή