Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε από τη γαλλική Βουλή η συμφωνία

Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε από τη γαλλική Βουλή η συμφωνία

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γαλλικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε χθες, με συντριπτική πλειοψηφία, τη συμφωνία για την παροχή νέων δανείων στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα την εφαρμογή προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Από αύριο θα ακολουθήσει σειρά ψηφοφοριών, ενώ το γερμανικό Κοινοβούλιο καλείται να αποφασίσει επί του ζητήματος την Παρασκευή.

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε με 412 ψήφους υπέρ, 69 κατά και 49 απόντες τη συμφωνία Ελλάδας-Ευρωζώνης, και μάλιστα, προτού διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, σε πολλές άλλες περιπτώσεις η υπερψήφιση της συμφωνίας δεν θα είναι τόσο εύκολη. Ειδικά, στην περίπτωση της Φινλανδίας, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού απειλεί με αποχώρηση από την κυβέρνηση. Στο γερμανικό Κοινοβούλιο θα διεξαχθεί ειδική ολομέλεια το πρωί της Παρασκευής, ούτως ώστε να αποφασίσουν οι βουλευτές αν θα στηρίξουν ή όχι το τρίτο ελληνικό Μνημόνιο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, αρκετοί βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) είναι αποφασισμένοι να καταψηφίσουν τη συμφωνία. Ο βουλευτής του CDU και αντιπρόεδρός του, κ. Κλάους Πέτερ Βιλς, δήλωσε στη γερμανική ταμπλόιντ Bild ότι «σίγουρα θα ψηφίσει κατά» και ο συνάδελφος του, κ. Μαρκ Χάουπτμαν, είπε ότι «η Ελλάδα ψήφισε “όχι” στις μεταρρυθμίσεις, για αυτό και εγώ λέω όχι στην παροχή νέων δανείων». Δεν θα διεξαχθεί σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης ψηφοφορία στην ολομέλεια, καθώς σε πολλές περιπτώσεις την απόφαση θα πάρουν κοινοβουλευτικές επιτροπές. Οι Ολλανδοί και οι Φινλανδοί βουλευτές θα κληθούν να αποφασίσουν για το ελληνικό πρόγραμμα σήμερα, και η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε επίπεδο επιτροπής.

Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών τήρησαν ιδιαίτερα σκληρή στάση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ενώ προβλήματα θα μπορούσε να προκαλέσει η εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς σημαντική αναδιάρθρωσή του. Ειδικά, στην περίπτωση της Φινλανδίας, το κόμμα των εθνικιστών Οι Φινλανδοί, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο του κυβερνητικού συνασπισμού, έχει απειλήσει με αποχώρηση στην περίπτωση που το Κοινοβούλιο αποφασίσει να δανείσει νέα χρήματα στην Ελλάδα.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός. Το νέο δάνειο, ύψους 86 δισ. ευρώ, θα χορηγηθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), όπου η Φινλανδία έχει συνεισφέρει ως μέλος της Ευρωζώνης 1,44 δισ. ευρώ. Συνεπώς, η φινλανδική κυβέρνηση δεν θα χορηγήσει νέα χρήματα στην Ελλάδα. Ο αρχηγός του κόμματος Οι Φινλανδοί, κ. Τίμο Σόινι, είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η χορήγηση νέου δανείου προς την Ελλάδα αυξάνει τη συνεισφορά της Φινλανδίας. «Δεν μπορούμε να το κρύψουμε αυτό παίζοντας με τις λέξεις», είχε πει ο κ. Σόινι. Το Κοινοβούλιο της Εσθονίας θα συνεδριάσει σήμερα για το θέμα, παρότι δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει ψηφοφορία· ωστόσο, αναμένεται ο πρωθυπουργός να μιλήσει στο Σώμα.

Το αυστριακό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει την Παρασκευή, ενώ οι κυβερνήσεις Βελγίου, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Λιθουανίας, Σλοβακίας και ενδεχομένως της Ισπανίας θα πάρουν την απόφαση χωρίς να ζητήσουν ψήφο από τους βουλευτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή