Μαξίμου: Σοβαρή η διαίρεση στην ενότητα της Κ.Ο.

Μαξίμου: Σοβαρή η διαίρεση στην ενότητα της Κ.Ο.

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σήμερα η Βουλή έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για τη συμφωνία, ψηφίζοντας τα δύσκολα μέτρα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, συνιστά σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

«32 βουλευτές αποφάσισαν να μην στηρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς καταψηφίζοντας την επιλογή της για αποτροπή του κινδύνου της χρεοκοπίας. Βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της Συμφωνίας, το αμέσως επόμενο διάστημα», προσθέτει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός έδωσε την διπλή δέσμευση ότι το παλιό θα τελειώσει σε αυτή τη χώρα και ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες των μέτρων για τους οικονομικά ασθενέστερους. Επανέλαβε μάλιστα την δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να δραπετεύσει από τις ευθύνες του.

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος έμμεσα στους διαφωνούντες και σε όσους έχουν την αίσθηση ότι η κατάληξη της διαπραγμάτευσης σηματοδοτεί «την επαναφορά του παλαιού σκηνικού θα διαψευστούν». Το παλαιό, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, θα τελειώσει σε αυτή τη χώρα. Σημείωσε επίσης ότι η διαφορά, είναι ότι ο λαός έχει συνείδηση και μπορεί να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ όσων δίνουν τη μάχη και αντιστέκονται και μεταξύ όσων παραδίδονται αμαχητί.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι παρά την δύσκολη συμφωνία, που θα μας βάλει στενά δημοσιονομικά πλαίσια, και κάνοντας σύγκριση με τα προηγούμενα μνημόνια, τόνισε ότι δεν θα προχωρήσουμε το κούρεμα ομολόγων των ταμείων, ούτε θα ξεπουλήσουμε τράπεζες σε μια νύχτα. Αυτά ήταν, υπογράμμισε, ήταν επιλογές του παλαιού συστήματος που επιδιώκει μια ρεβάνς. Ωστόσο, συνέχισε, δεν είναι ώρα για ρεβάνς, ο τόπος χρειάζεται ελπίδα και προοπτική, και τόνισε την ανάγκη να στηριχθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και οι δυνάμεις της εργασίας.

Επίσης ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι έχουμε μια δύσκολη συμφωνία, η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω από την δέσμευσή της να αγωνιστεί για το δίκαιο των λαϊκών στρωμάτων και, όπως είπε, δεν θα κάνουμε το χατίρι στους αντιπάλους, μέσα και έξω από τη χώρα που επιδίωκαν να αποτελέσουμε παρένθεση.

Ο μεγάλος αντίπαλος, είπε ο πρωθυπουργός βρίσκεται εντός των τειχών, είναι η ολιγαρχία, η διαφθορά, η διαπλοκή, η φοροδιαφυγή, που ευνοήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Η δέσμευσή μας, είναι, είπε ο κ. Τσίπρας, ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατό για να μπει τάξη στη χώρα με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Ο πρωθυπουργός έθεσε στη βουλή το ερώτημα, αν πιστεύει ότι είναι υπαρκτός ή πλαστός ο εκβιασμός ως προς τις επιλογές που είχε, δηλαδή μια συμφωνία παρά τις διαφωνίες, την άτακτη χρεοκοπία και την πρόταση Σόιμπλε για συναινετική έξοδο, την οποία όπως είπε και τώρα μπορούμε να ζητήσουμε αν θέλουμε. Αν πιστεύετε ότι ο εκβιασμός είναι πλαστός να ακούσω εναλλακτικές επιλογές, είπε ο κ. Τσίπρας. Αν όμως πιστεύετε ότι είναι πραγματικός τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να μοιραστούμε όλοι μαζί το βάρος της ευθύνης, είπε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε λέγοντας ότι σε ό,τι τον αφορά θα είναι ο τελευταίος που θα δραπετεύσει από τις ευθύνες του και θα προσχωρήσει στο σχέδιο των αντιπάλων του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή