Κουτσούμπας: Δεν είναι λύση η δραχμή

Κουτσούμπας: Δεν είναι λύση η δραχμή

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ετερόκλητη πρόταση συντηρητικών δυνάμεων εκτός της Ελλάδος και της Αριστερής Πλατφόρμας εντός της χώρας περιέγραψε χθες την εκδοχή της επιστροφής στη δραχμή ο κ. Δ. Κουτσούμπας. Κατά τη χθεσινή τοποθέτησή του στη Βουλή, ο γ.γ. του ΚΚΕ επισήμανε ότι «δεν αποτελεί λύση για το λαό η καπιταλιστική λύση της δραχμής», η οποία, όπως είπε, «αφελώς υιοθετείται από ορισμένους». Στην ομάδα των υποστηρικτών της δραχμής εξωτερικού ενέταξε τους Βρετανούς, τη Μαρίν Λεπέν, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «και διάφορα φασιστοειδή ανά την Ευρώπη», και επισήμανε ότι στην περίπτωση επιστροφής στο εθνικό νόμισμα τώρα, «ο λαός θα πληρώσει και πάλι με άλλον τρόπο», όπως η άνοδος του πληθωρισμού και η επικράτηση της μαύρης αγοράς.

Επί των σεναρίων δραχμής, ο κ. Κουτσούμπας απέδωσε ευθύνες και στους κ. Π. Λαφαζάνη και Κ. Λαπαβίτσα, κατηγορώντας τους ότι «αφού συνέβαλαν στον αφοπλισμό του λαϊκού κινήματος», επιθυμούν τώρα να μετατραπούν σε «δεκανίκια μιας άλλης πολιτικής». Υπονόησε σαφώς ο γ.γ. του ΚΚΕ ότι υπέρ του εθνικού νομίσματος τάσσονται και συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε, πάντως, ότι το Grexit δεν μπορεί να αποκλειστεί και απλά να μετατεθεί για το επόμενο χρονικό διάστημα. Κατηγόρησε, επίσης, τον κ. Τσίπρα ότι «παραμύθιασε το λαό» με το δημοψήφισμα, καθώς, όπως είπε, ενώ έλεγε ότι εκβιάζεται από την Τρόικα, είχε ήδη λάβει την απόφαση να λάβει σκληρά μέτρα. «Μια μέρα μετά το δημοψήφισμα βρεθήκατε αγκαλιά με τους ηγέτες του ΝΑΙ, να παρουσιάζετε νέα συμφωνία», είπε.

Επισήμανε ακόμη: «Τώρα δηλώνετε έκπληκτοι για τη σκληρή στάση της Ε.Ε. και της ΕΚΤ. Μα όλα όσα έγιναν στις τράπεζες τα παρουσίαζε προεκλογικά ο κ. Βαρουφάκης ως σενάριο. Ποιον προσπαθείτε να κοροϊδέψετε;». Ο γ.γ. του ΚΚΕ αμφισβήτησε τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για προστασία των καταθέσεων, λέγοντας ότι αυτές θα «κουρευτούν» αν εγκριθεί από τη Βουλή η κοινοτική οδηγία-πλαίσιο για την εξυγίανση των τραπεζικών ιδρυμάτων. Εθεσε εν αμφιβόλω και την αξία του πακέτου Γιουνκέρ, υποστηρίζοντας ότι στο μεγαλύτερο μέρος του πρόκειται στην πραγματικότητα για τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ, κάτι που, όπως είπε, ήταν γνωστό από καιρό. Κατέληξε τονίζοντας πως τα στηρίγματα που έχουν απομείνει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η Ν.Δ., το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, κόμματα «που υπηρετούν την αστική τάξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή