Σύννεφα στις σχέσεις με Βελιγράδι

Σύννεφα στις σχέσεις με Βελιγράδι

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλωματική εμπλοκή με τη Σερβία σημειώθηκε χθες, ύστερα από διαμαρτυρία που διατύπωσε το Βελιγράδι προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά στην Πρίστινα στις 14 Ιουλίου, με τις οποίες αναφερόταν στη λειτουργία εμπορικού γραφείου του Κοσσυφοπεδίου στην Ελλάδα και σε στήριξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως κίνηση αναγνώρισης του κρατιδίου.

Παρά το γεγονός ότι η ενέργεια του Βελιγραδίου προκάλεσε έντονες παρασκηνιακές αντιδράσεις σε Ελληνες διπλωμάτες, που επισήμαναν στην «Κ» ότι «η Ελλάδα, παρά την κρίση, δεν δέχεται να της υπαγορεύει η Σερβία την εξωτερική της πολιτική», ο Ελληνας πρέσβης στο Βελιγράδι Κωνσταντίνος Οικονομίδης διαβεβαίωσε το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών ότι η θέση της Ελλάδας ως προς τη μη αναγνώριση του Κοσόβου δεν έχει αλλάξει. Οι ίδιες πηγές στην Αθήνα υπενθύμιζαν ότι η Σερβία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα. Στην Πρίστινα ο Ελληνας υπουργός είχε δηλώσει ότι η Αθήνα στηρίζει το Κόσοβο στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας με τις ευρωατλαντικές δομές και θεσμούς και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει στο Κόσοβο την τεχνογνωσία της σε θέματα συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

Στα Τίρανα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς συμφώνησε να αρχίσουν ελληνοαλβανικές συνομιλίες σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών προκειμένου να επανεξεταστεί σε κάποια σημεία η συμφωνία του 2009 για τις θαλάσσιες ζώνες, κάτι στο οποίο ελλοχεύει ο κίνδυνος συνολικής αναθεώρησης της συμφωνίας, αλλά δεν φαίνεται πιθανό να υπάρξουν άμεσα διαπραγματεύσεις. Επίσης, οι κ. Κοτζιάς και Μπουσάτι συμφώνησαν να αναθεωρηθεί το Σύμφωνο Φιλίας των δύο χωρών, η δεκαετής διάρκεια του οποίου λήγει το 2016, με τον εμπλουτισμό του με νέα θέματα που θα συμφωνηθούν στην πορεία.

Η περιοδεία του κ. Κοτζιά στα Δυτικά Βαλκάνια, που ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη χθες, θα συζητηθεί αναλυτικά στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που θα συνεδριάσει στις 22 Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή