Γιουνκέρ: Μόνο αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα θα έχουμε αποτελέσματα

Γιουνκέρ: Μόνο αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα θα έχουμε αποτελέσματα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας – εταίρων χαιρέτισε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Λευκωσία.

«Πιστεύω ότι η συμφωνία με την Ελλάδα θα οδηγήσει στα αναμενόμενα αποτελέσματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί το συνολικό πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Γιουνκέρ και πρόσθεσε:

«Αυτό δεν έχει να κάνει με τον κ. Τσίπρα, ή την παρούσα κυβέρνηση, ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει να κάνει με την Ελλάδα».

Ο κ. Γιουνκέρ είπε χαριτολογώντας ότι παρακολούθησε από την τηλεόραση μέχρι τις 2.30 το πρωί τη συζήτηση στην Ελληνική Βουλή και δεν καταλάβαινε, γιατί δεν γνωρίζει την ελληνική γλώσσα. Ωστόσο, είπε, άκουσε πολλές φορές να αναφέρεται το όνομα του.

Για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, πρόσθεσε, τον ενημέρωσε ο συνεργάτης του Μαργαρίτης Σχοινάς.

Στην αρχική του δήλωση ο Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε με νόημα ότι «οι σκληρές αποφάσεις και η δέσμευση έφεραν αποτελέσματα στην Κύπρο, όπως στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία» και συνέστησε «και άλλοι να το λάβουν αυτό υπόψιν».

«Λύση συμβατή με το κεκτημένο» για το Κυπριακό

Οσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Γιουνκέρ σφράγισε με την επίσκεψή του την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε στο Σπίτι της Ευρώπης αμέσως μετά το γεύμα που παραχώρησε στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί στο Σπίτι της Συνεργασίας στην νεκρή ζώνη στη Λευκωσία, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανακοίνωσε τον επαναδιορισμό του Πίτερ Βαν Νούφελ ως του ευρωπαίου απεσταλμένου στο κυπριακό, ο οποίος όπως εξήγησε ο κ. Γιούνκερ, θα είναι υπόλογος στον ίδιο και θα διασφαλίσει ότι η λύση που θα εξευρεθεί θα είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκάλυψε επίσης πως κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι δύο ηγέτες έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης  προς όφελος και των δύο κοινοτήτων και κατά τρόπο που να συνάδει με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Σε ερώτηση αν θα πρέπει η λύση του κυπριακού να αποτελέσει πρωτογενές δίκαιο στην ΕΕ, ο κ. Γιούνκερ απέφυγε να τοποθετηθεί, διευκρινίζοντας πως το θέμα αυτό αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ενώ όπως επεσήμανε αυτό δεν θα είναι ένα εύκολο θέμα. Στο αποτέλεσμα που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις παρέπεμψε επίσης ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, αποφεύγοντας έτσι να τοποθετηθεί αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναλάβει ως εγγυητής της εφαρμογής της λύσης που θα συμφωνηθεί . Ωστόσο, ο κ. Γιούνκερ ήταν σαφής πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εμπλακεί ενεργά στο θέμα των χρηματοδοτικών αναγκών που θα προκύψουν από την επανένωση της Κύπρου στο τέλος, όμως, όπως εξήγησε, της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

Εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την επίλυση του κυπριακού, επεσήμανε πως όλα τα συστατικά στοιχεία για τη λύση είναι εκεί, υποστηρίζοντας πως αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την επίλυση του προβλήματος, λαμβάνοντας υπόψη πως μετά τη γενιά που αντιπροσωπεύουν οι Αναστασιάδης και Ακιντζί , η επόμενη γενιά δεν έχει τα ίδια βιώματα για να μπορεί να το επιλύσει.

πληροφορίες από Καθημερινή Κύπρου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή