Προαναγγελία ρήξης με τους διαφωνούντες

Προαναγγελία ρήξης με τους διαφωνούντες

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτο βήμα ξεκαθαρίσματος του εσωκομματικού τοπίου, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για τα προαπαιτούμενα, έκανε χθες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ο οποίος μιλώντας σε συνεργάτες του άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι τους 32 βουλευτές που ψήφισαν «όχι» δεν τους θεωρεί πλέον μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός φέρεται να δήλωσε στους συνεργάτες του ότι η επιλογή αυτή «καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της Αριστεράς, καθώς πλέον είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των 300 αντιπροσώπων». Με την αναφορά του αυτή ο κ. Τσίπρας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων, ακόμη και προσφυγή στην κάλπη αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός είπε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η επιλογή των 32 «έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας».

Ως προς τον αναμενόμενο ανασχηματισμό, αυτός πήρε αναβολή, τουλάχιστον για σήμερα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα μετάθεση, για την επόμενη εβδομάδα. Οι εισηγήσεις που έχει δεχθεί από συνεργάτες του ο πρωθυπουργός αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, καθώς υπήρξαν εκείνοι που ήταν υπέρ της άποψης πως θα έπρεπε να λειτουργήσει αστραπιαία τις αμέσως επόμενες ώρες της ψηφοφορίας για τα προαπαιτούμενα χθες τα ξημερώματα, ώστε να δείξει πυγμή, ενώ από άλλους εκφράστηκε η άποψη ότι δεν θα πρέπει η κυβερνητική ηγεσία να εμφανισθεί ότι σύρεται από τις εξελίξεις, αλλά να δείξει ότι διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων και επιλέγει τον χρόνο και τον τρόπο που θα κινηθεί.

Επιπλέον, το ερώτημα επί του οποίου μόνον ο ίδιος ο κ. Τσίπρας μπορεί να απαντήσει και θα φανεί από τις τελικές αποφάσεις του είναι, όπως ανέφεραν κομματικές και κυβερνητικές πηγές, τι είδους ανασχηματισμό επιθυμεί στη δεδομένη χρονική στιγμή: έναν ανασχηματισμό που θα κλείσει τις «τρύπες» που προκλήθηκαν από τις διαφοροποιήσεις υπουργών στην ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα και θα έχει χρονικό ορίζοντα μερικών μηνών, με ενδεχόμενη δεύτερη σκέψη την προσφυγή στις κάλπες το αργότερο σε τρεις μήνες, ή έναν δομικό ανασχηματισμό, που θα δώσει μια νέα πνοή στην κυβέρνηση και θα σηματοδοτήσει την επιλογή του κ. Τσίπρα να μην επιδιώξει εκλογές στο αμέσως επόμενο διάστημα. Για το θέμα αυτό ο πρωθυπουργός είχε χθες σειρά συναντήσεων και συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, όπως ανέφεραν συνεργάτες του, είναι ο ίδιος που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις. Στην περίπτωση που αποφασίσει, τουλάχιστον για τώρα, να «διορθώσει» τη ζημιά στην κυβέρνηση από τους διαφωνούντες, ο ανασχηματισμός αφορά την αντικατάσταση των κ. Π. Λαφαζάνη, Δ. Στρατούλη, Κ. Ησυχου, Ν. Χουντή και της κ. Νάντιας Βαλαβάνη. Επιπλέον, τη μετακίνηση ορισμένων υπουργών σε άλλα υπουργεία, όπως του κ. Π. Σκουρλέτη, που εμφανίζεται να έχει εκδηλώσει σχετική επιθυμία, πιθανόν του κ. Θ. Δρίτσα, ο οποίος, ωστόσο, δεν δείχνει να έχει πρόβλημα με το να παραμείνει στο υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ έχει ακουστεί ότι είναι αυξημένο το ενδεχόμενο μετακίνησης και του κ. Γ. Κατρούγκαλου.

Η αντικατάσταση της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου, εφόσον επιδιωχθεί άμεσα, θα επηρεάσει το τελικό κυβερνητικό σχήμα, καθώς δεν αποκλείεται να τη διαδεχθεί ο κ. Νίκος Βούτσης. Στην περίπτωση αυτή, στην κυβέρνηση θα μετακινηθεί ο κ. Αλ. Μητρόπουλος και θεωρείται εξαιρετικά πιθανή η υπουργοποίηση του κ. Σάββα Ρομπόλη, ενώ ακούγονται τα ονόματα των Γ. Μπαλάφα και Γ. Βαρεμένου. Εάν, ωστόσο, ο ανασχηματισμός δεν ανακοινωθεί και σήμερα, τότε εκτιμάται ότι ο κ. Τσίπρας θα επιλέξει να κινηθεί με κατεύθυνση την εκ βάθρων αναδιάρθρωση της κυβέρνησής του. Στην περίπτωση αυτή, αναμένεται ότι οι αντικαταστάσεις θα είναι πολλές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή