Πιέσεις Τζακ Λιου σε Βερολίνο για ελάφρυνση χρέους

Πιέσεις Τζακ Λιου σε Βερολίνο για ελάφρυνση χρέους

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ εστίασε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου στις συναντήσεις του με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και τον Γάλλο, Μισέλ Σαπέν. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ο κ. Λιου συνομίλησε επίσης με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στους οποίους τόνισε τη σημασία να εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου, στις συναντήσεις του στο Βερολίνο και το Παρίσι, ο κ. Λιου τόνισε ότι «η συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά και αποτελεί βάση για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών, ενώ δημιουργεί τις συνθήκες για ένα βήμα μπροστά για την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία να επιτευχθεί βιωσιμότητα του χρέους στις επικείμενες διαπραγματεύσεις». Αυτός ο δρόμος, είπε, είναι προς το καλύτερο συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας.

Αν και έχει υποδεχθεί θετικά τη συμφωνία, ο κ. Λιου τονίζει ότι εξακολουθούν να χρειάζονται δύσκολα βήματα από όλα τα μέρη, προτάσσοντας μία ρεαλιστική αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους. Οπως εκτιμά ο ερευνητής του Council on Foreign Relations, Ρόμπερτ Καν, ο Αμερικανός υπουργός πιέζει τους Ευρωπαίους να ορίσουν τους κανόνες διαχείρισης του χρέους για την Ελλάδα και τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης. Ο κ. Καν θεωρεί απίθανο το κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά εκτιμά ότι είναι εφικτή μία λύση που προβλέπει μακρά περίοδο χάριτος, όπως η 30ετία που πρότεινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην τελευταία του ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, ο κ. Λιου βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», «σε συνεχή επαφή» και με τη διοίκηση του Ταμείου για το ζήτημα της Ελλάδας. Αν και η επιρροή των ΗΠΑ έχει τα όριά της, η πίεση φαίνεται ότι αρχίζει να αποδίδει. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μετά την επίσκεψή του κ. Λιου στην Φρανκφούρτη την Τετάρτη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε χθες ότι το ερώτημα δεν είναι αν θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους αλλά πώς, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει διαφωνία ότι αυτή χρειάζεται.

Επιπλέον, την περασμένη Τρίτη η απόφαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ να δοθεί στη δημοσιότητα η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ήταν ομόφωνη. Λίγο πριν από το ελληνικό δημοψήφισμα, η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν διαφωνήσει με τη δημοσιοποίηση της προηγούμενης ανάλυσης του Ταμείου, κάτι που είχε υποστηρίξει ο Αμερικανός εκπρόσωπος και που τελικά εισηγήθηκε και η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ.  Οπως εκτιμά ο κ. Καν, η νέα, πιο απαισιόδοξη ανάλυση του ΔΝΤ δεν σημαίνει ότι το Ταμείο θέλει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, όπως έχει ερμηνευθεί από κάποιους αναλυτές, καθώς θεωρεί ότι «θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να πει όχι όταν οι μέτοχοί του το υποστηρίζουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή