Γαλάζια «όχι» στη φορολόγηση αγροτών

Γαλάζια «όχι» στη φορολόγηση αγροτών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναταραχή μεταξύ των «γαλάζιων» βουλευτών που εκλέγονται σε αγροτικές περιοχές προκαλεί η φημολογούμενη κατάθεση πακέτου μέτρων για τη φορολόγηση των αγροτών στο δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα κατατεθεί την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή. 

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, που χθες συνεκάλεσε σχετική σύσκεψη των βουλευτών αγροτικών νομών, βρίσκεται αντιμέτωπος με έντονες αντιδράσεις, καθώς αρκετοί βουλευτών εξέφρασαν την πρόθεσή τους να μην ψηφίσουν τις σχετικές διατάξεις.

Οι κ. Μ. Χαρακόπουλος, Αλ. Κοντός, Γ. Ανδριανός, Γ. Στύλιος, Κ. Τσιάρας, Γ. Κασαπίδης εμφανίστηκαν, μεταξύ πολλών άλλων, έντονα προβληματισμένοι, επιχειρηματολογώντας πως, μετά τις ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΓΑ και τον ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα και εφόδια που περιλαμβάνονται στο πρώτο πακέτο μέτρων, ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13% σε ποσοστό πάνω από 26%, της προκαταβολής φόρου (από 27,5% σε σχεδόν 100%) και η φορολόγηση των επιδοτήσεων/αποζημιώσεων ως εισόδημα θα καταστήσουν ζημιογόνες τις περισσότερες αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση ήταν ηλεκτρισμένη και δεν έλειψαν και οι βουλευτές που καταφέρθηκαν εναντίον των «αστών» συναδέλφων τους, αναβιώνοντας ένα διχασμό που είχε εμφανιστεί την περίοδο υιοθέτησης του ΕΝΦΙΑ από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Ο κ. Μεϊμαράκης, που επέμεινε στη γραμμή ότι σε αυτή τη συγκυρία προέχει η σωτηρία της χώρας, δεσμεύθηκε το κόμμα να αναζητήσει ισοδύναμα, ενώ, στις επισημάνσεις βουλευτών ότι θα εμφανιστούν να ψηφίζουν διατάξεις που δεν στηρίζουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι θα πρέπει να αναδειχθεί πως τα όποια μέτρα είναι αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης του κ. Αλ. Τσίπρα και της πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης να μη μειώνει τις δαπάνες (Δημόσιο), αλλά να αναζητεί έσοδα από τη φορολογία. Δεσμεύτηκε, δε, πως με την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη.

Σημαντικό «αγκάθι» αποτελεί και ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας τόσο για τις ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει για πλειστηριασμούς, κατασχέσεις και προστασία οφειλετών, όσο και για τις δυσμενείς αλλαγές που επιφέρει στο δικηγορικό επάγγελμα. Στη Βουλή, οριζόντια, αναμένουν αντιδράσεις από το «δικηγορικό λόμπι», ωστόσο θεωρούν ότι, σε αυτή τη συγκυρία, η διατήρηση προνομίων δεν είναι υπερασπίσιμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή